Aerteknika

O inventie care aduce lumina in peste 1 milion de locuinte

invention
vizualizari

Ce poți face cu o sticlă, apă și înălbitor?

Deși pentru noi curentul electric este ceva banal, mai mult de 1.3 miliarde de oameni trăiesc fără această normalitate.

Folosind doar 3 ingrediente ce se găsesc în casa fiecărui om, brazilianul Alfredo Moser a reușit să găsească o soluție pentru a aduce lumina în peste 1 milion de case. Ideea i-a venit în urma unei pene de curent din orașul său natal și imediat a început să experimenteze: o sticlă de plastic umplută cu apă și cu puțin înălbitor, pusă pe acoperiș, reușește, reflectând lumina de afară înăuntru, să lumineze. Această operațiune este gata în aproximativ 5 minute și costă $1.

Singurul dezavantaj al invenției este că funcționează doar pe timpul zilei, cât luminează soarele. Pentru a rezolva acest impediment, s-a colaborat cu cercetători de la MIT și, printr-un mecanism mic, au reușit să transforme sticla într-un mini panou solar care funcționează și noaptea.

inventie2

Un ONG din Filipine, MyShelter Foundation, a dezvoltat proiectul Liter of Light pentru a implementa invenția lui Alfredo Moser și pentru a ilumina casele din zonele sărace ale lumii. De când s-a lansat în 2012, programul a iluminat peste 850.000 case din mai multe țări, precum Filipine, Egipt, Columbia, India.

Aceste sticle de plastic sunt o alternativă mai sigură și mai ecologică la lămpile cu kerosen sau la lumânările obișnuite. Nu numai că lanternele cu kerosen emit mult dioxid de carbon și pot deveni un adevărat pericol pentru sănătatea locatarilor, dar pot rezulta și incendii accidentale. Totodată, proiectul Liter of Light își propune să reducă numărul deșeurilor din plastic, utilizând sticle folosite. În fiecare an se aruncă în oceane peste 8 milioane de tone de deșeuri, iar Filipine este una dintre cele 5 țări care, împreună, contribuie cu mai mult de jumătate din plasticul care intră în oceane, conform unor studii din 2015.

inventie3

Fondatorul ONG-ului MyShelter din Filipine, Illac Diaz spune că datorită acestui proiect, s-au reciclat sute de mii de sticle de plastic și țelul lor este să ajungă la 1 milion de oameni până în 2020.

„Am vrut să demonstrăm că un om își poate schimba satul” declară Diaz.

Surse: letsdoitromania.ro, Imagini: https://www.huffingtonpost.com

inventie1

Adauga Comentarii

Basic HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

https://bit.ly/2Ds8Frn

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Împlinirea a 150 de ani de existență pentru AFRISO în 2019 este un eveniment semnificativ, o performanță unică în domeniu, care ne obligă pe mai departe să fim referința în tot ce înseamnă aparate de măsură și accesorii pentru instalații la cel mai înalt nivel de calitate.

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

Romtherm 2019