Transelectrica testează în premieră Tehnologia LiDAR

97 vizualizari
tehnologia LiDAR
Distribuie pe

În premieră pentru Transelectrica, au fost testate deja tehnologiile LiDAR (Light Detection and Ranging), RGB (Red, Green, Blue) și infraroșu, utilizând drone profesionale, în cadrul proiectului de cercetare – inovare DigiTEL – 3D LineVision, dezvoltat de specialiștii Direcției Tehnice, Eficiență Energetică și Tehnologii Noi în colaborare cu SKYLINE DRONES.

Principalele beneficii anticipate de implementarea acestor sisteme moderne de monitorizare a digitală a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune, la scară largă la nivelul RET sunt:

  • Reducerea timpului de inspecție a liniilor aeriene cu până la 90%;
  • Îmbunătățirea eficienței comparativ cu metodele clasice de inspecție;
  • Creșterea siguranței prin limitarea intervenției umane;
  • Reducerea sau eliminarea timpului de oprire a activității, respectiv a alimentării cu energie electrică;
  • Creșterea eficienței prin acoperirea unui areal mai mare, comparativ cu metodele terestre clasice;
  • Identificarea vegetației intruzive, a construcțiilor ilegale;
  • Utilizarea norilor de puncte, modelelor DEM și a hărților 3D permit operatorilor să măsoare distanța dintre frunziș, vegetația diferită și liniile de înaltă tensiune;
  • Un mare avantaj este capacitatea de a vedea dincolo de vegetația care se află în apropierea stâlpilor și posibilitatea de a analiza modelul digital al terenului (DEM) de sub coronament;
  • Un alt avantaj pentru inspecțiile aeriene folosind LiDAR este viteza operațiunilor si viteza de procesare. Cantitatea de date adunate din zbor într-o singură zi este foarte mare, iar timpul de procesare al datelor este redus semnificativ în comparație cu alte tehnologii similare.

În prezent, prin proiectul DigiTEL – 3D Line Vision sunt testate în mediu operațional real aceste tehnologii pe 4 tronsoane de linie electrică aeriană de 400 kV. La sfârșitul anului trecut s-a finalizat procesul de scanare LiDAR si digital pe noua Linie Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu, în zona traversării fluviului Dunărea. 

Transelectrica acordă o atenție deosebită activităților de cercetare-inovare și implementare a tehnologiilor moderne în procesele de dezvoltare și mentenanță a Rețelei Electrice de Transport (RET) a României. Considerăm că a inova înseamnă a aduce o abordare sistematică deschisă către tehnici din domenii diferite.

Bine de știut

LiDAR este un sistem electronic ce face parte din familia senzorilor, mai precis din categoria de senzori Time Of Flight (ToF). Un senzor colectează date despre un parametru fizic precum temperatura, umiditatea, lumina, greutatea, distanța, în timp ce un sistem LiDAR măsoară distanța până la cel mai apropiat obstacol printr-un protocol de comunicare.

LiDAR (de asemenea cunoscut și sub LIDAR sau LADAR) este un acronim de la ”light detection and ranging” și este echivalentul radarului pentru domeniul luminii vizibile. Este o metodă pentru măsurarea distanțelor prin iluminarea țintei cu lumină laser și măsurarea reflexiei cu ajutorul unui senzor.

Termenul ”lidar” a fost inițial o combinare între termenii ”lumină” și ”radar”. Acum este de asemenea folosit ca acronim al „detectării și variației luminii” și „imagistică, detectare și distribuție cu laser”. Lidar mai poate însemna și scanarea laser 3-D, o combinație specială de scanare 3-D și scanare laser.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 2.032 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.192 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 50.420 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video