Uniunea Europeana amana scoaterea de pe piata a becurilor cu halogen ineficiente pana la 1 septembrie 2018

200 vizualizari
interzicerea becurilor cu halogen
Distribuie pe

Uniunea Europeana amana scoaterea de pe piata a becurilor cu halogen ineficiente, actiune care a fost anuntata de acum sase ani si, astfel rateaza realizarea de economii de energie de aproximativ 33TWh in zece ani (economii pierdute potrivit unui studiu realizat de Agentia Daneza pentru Energie). 
La 17 aprilie 2015, statele membre au convenit, la propunerea Comisiei, sa amane pana in 2018 etapa a sasea a reglementarilor de proiectare ecologica a becurilor prin interzicerea claselor C si mai putin, in ciuda faptului ca becurile eficiente cu LED-uri sunt mai bune si mai putin costisitoare decat se astepta. Becurile ineficiente din clasele C, D si E vor ramane acum pe piata pana in luna septembrie 2018. Becurile cu LED sunt de 80% mai eficiente energetic decat cele clasice si fiecare bec LED genereaza economii de 60 EUR pe durata sa de viata de 15 ani, comparativ cu un bec standard cu cu halogen.

 

Ce s-a intamplat?
La 17 aprilie 2015, statele membre au convenit, la propunerea Comisiei, sa amane pana la 1 septembrie 2018 interzicerea lampilor cu halogen clasa D. Votul a fost precedat de un proces de revizuire aprofundata deschis publicului, examinand cea mai buna cale de urmat. Multe parti interesate au contribuit activ la aceasta evaluare, cum ar fi membri ai Parlamentului European, membri ai autoritatilor din statele membre, din industria de iluminat, organizatiile de consumatori si ONG-uri de mediu.

De ce sunt anumite lampi cu halogen interzise?
Lampile cu halogen sunt foarte ineficiente (clasa de eficienta energetica D). Noile tehnologii, precum LED-urile ofera o economie cu potential ridicat: consumul unui bec cu halogen este de multe ori mai mult de cinci ori mai mare decat cea a unuia LED eficient energetic. Ca urmare, statele membre au convenit in 2009 ca astfel de lampi cu halogen ineficiente clasa D ar trebui sa fie eliminate de la 1 septembrie 2016. 

Analizand piata de iluminat si evolutiile tehnologice, Comisia a ajuns la concluzia ca termenul septembrie 2016 ar fi prea devreme pentru ca tehnologia LED sa inlocuiasca complet lampile cu halogen; un termen mult mai potrivit ar fi 2018. Statele membre au aprobat acum aceasta prelungire de doi ani. Aceasta retragere de pe piata in 2018 va avea avantajul de a oferi economii monetare mai mari pentru consumatorii europeni si de a ajuta mediul inconjurator.
Acest lucru este in conformitate cu prioritatea Uniunii Energetice de imbunatatire a eficientei energetice a Europei, cu scopul final de a asigura energie sigura, durabila, competitiva si la preturi accesibile. De fapt, in fiecare zi Uniunea Europeana plateste peste 1 miliard de euro pentru importurile de energie. Acest lucru se reflecta in preturile ridicate la energie electrica si combustibili pe care toti europenii le platesc, dar are, de asemenea, implicatii pentru securitatea aprovizionarii cu energie a UE.

Ce se va schimba mai exact de la 1 septembrie 2018?
Incepand cu 1 septembrie 2018, unele lampi cu halogen non-directionale (in special cele in forma de para) nu va mai fi disponibile pe piata.

Aceasta decizie nu afecteaza
• lampile cu halogen directionale, cum ar fi spoturile
• lampile cu halogen folosite adesea la lampi de birou si reflectoare/proiectoare 

Masurile nu se vor aplica produselor care sunt deja in magazine, ci doar produselor noi oferite spre vanzare.

Beneficii pentru consumatori
Amanarea retragerii treptate a primit sprijin favorabil din partea majoritatii statelor membre, precum si din partea organizatiilor de consumatori. Amanarea treptata va aduce produse mai eficiente pe piata, si vor da consumatorilor posibilitatea de a alege cea mai bunperformanta lampa adaptata nevoilor lor.
Trecerea de la o lampa cu halogen standard la una cu LED eficient energetic va aduce economii de aproximativ 115 de euro pe durata de viata a LED-ul de pana la 20 de ani, iar investitia in achizitia acestuia va fi recuperata intr-un an. Acest economii vor creste in continuare pana in 2018 datorita costurilor mai mici ale LED-urilor si performantelor mai bune ale acestora.

Beneficii pentru securitatea energetica si de mediu
Trecerea la lampi eficiente energetic in 2018 va aduce economii de energie anuale egale cu consumul anual de energie electrica al Portugaliei (48,0 TWh energie electrica) si va salva 15,2 milioane de tone de emisii de CO2 pana in 2025, echivalentul emisiilor generate de aproximativ doua milioane de persoane pe an. Acest lucru inseamna reducerea importului UE de petrol cu 73,8 milioane de barili.
Comparativ cu o retragere in 2016, asa cum se prevedea anterior, consumatorii din UE ar fi pierdut un miliard de euro din aceste economii.

Beneficii pentru industrie
Toata lumea este de acord ca un maxim de aproximativ 6.800 de locuri de munca in domeniul productiei lampilor cu halogen sunt inevitabile si se va intampla indiferent de orice interventie politica, din cauza introducerii LED-urilor. Retragerea treptata a lampilor cu halogen si asimilarea mai rapida pe piata a LED-urilor pot ajuta la depasirea unora dintre aceste efecte negative concentrandu-se pe crearea de valori inalte si oportunitati de angajare in UE.
Amanarea eliminarii treptate pana la 1 septembrie 2018 ofera producatorilor timp pentru a crea locuri de munca de substituire in aceste domenii, sprijinind in acelasi timp companiile inovatoare din UE prin oferirea de solutii de iluminat noi, bazate pe LED-uri.
Toate masurile de proiectare ecologica contribuie direct la:
• reducerea costurilor si cresterea competitivitatii prin stabilirea de norme la nivel european;
• evitarea costurilor de conformitate cu 28 seturi potentiale diferite de cerinte nationale.
Acest lucru inseamna un venit suplimentar semnificativ. Mai mult decat atat, aceste masuri protejeaza industria UE de concurenta produselor importate de slaba calitate si ineficiente.

Context
Toate masurile de etichetare energetica si proiectare ecologica sunt estimate a salva o cantitate considerabila de energie echivalenta cu consumul de curent anual de energie a Italiei. Pentru mai multe informatii cu privire la etichetare energetica si proiectare ecologica vizitati: http://ec.europa.eu/energy/node/2349

Mai multe informatii:
Produse eficiente energetic: http://ec.europa.eu/energy/node/82
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video