8 moduri în care industria petrolului și gazelor naturale utilizează mai bine tehnologia durabilă

23 vizualizari
reuse recysle
Distribuie pe

În ultima vreme, companiile din domeniul petrolului și gazelor naturale își intensifică angajamentele de sustenabilitate, adaptându-se la noile realități din peisajul energetic global. În contextul în care guvernele din Orientul Mijlociu și din întreaga lume își stabilesc obiective tot mai ambițioase de reducere a emisiilor de carbon și o prezență mai mare a surselor regenerabile de energie în mixul lor energetic național, industria petrolului și a gazelor naturale se orientează către inovațiile din domeniul tehnologiilor nepoluante pentru a găsi cele mai bune modalități de a se repoziționa în noua lume energetică energetică.

Din ce în ce mai multe companii din domeniul petrolului și gazelor naturale testează, de multe ori cu succes, o gamă tot mai largă de tehnologii și soluții care le ajută să devină mai sustenabile, să minimizeze costurile și, în cele din urmă, să își reducă amprenta de carbon. Având în vedere că multe dintre țările OPEC din Orientul Mijlociu își accelerează ritmul strategiilor de diversificare economică, acest lucru determină o adoptare și mai mare și mai rapidă a măsurilor de sustenabilitate în întreaga industrie, astfel încât ne putem aștepta să vedem mult mai multe cazuri de companii care explorează cele 8 moduri în care industria petrolului și gazelor naturale utilizează mai bine tehnologia durabilă, despre care vom vorbi în continuare.

1. O mai bună utilizare a datelor

La sfârșitul anului trecut, McKinsey a estimat că deficitul de performanță al industriei de Petrol și Gaze se ridică la 200 de miliarde de dolari. Cercetarea lor afirmă că, în medie, platformele offshore funcționează la doar 77% din potențialul maxim de producție. Sistemele și instrumentele de analiză a datelor implementate corect pot depăși complexitatea operațională a industriei, aducând rapid randamente de până la 30-50 de ori mai mari decât investiția inițială și reducând impactul ecologic prin reducerea risipei, a accidentelor și a blocajelor.
 

2. Diminuarea utilizării apei dulci

Apa este un element esențial în diverse procese de producție a petrolului, de la fracturare la separarea petrolului de alte elemente prezente în nisipurile bituminoase. Sute de milioane de barili de apă sunt utilizați în fiecare zi și, deși industria globală de petrol și gaze reușește în prezent să recicleze marea majoritate a acestei ape (între 80-95%), companiile regândesc procesul de extracție pentru a reduce consumul de apă.

3. Îmbunătățirea eforturilor de reciclare a apei

Pentru a diminua consumul de apă, companiile din industria de petrol și gaze explorează modalități mai eficiente de reciclare și reutilizare a apei pentru operațiunile lor. Din ce în ce mai mult, companiile urmăresc să utilizeze 100% apă nepotabilă prin îmbunătățirea metodelor de oxidare prin filtrare, precum și a soluțiilor avansate de tratare a apei fără substanțe chimice pentru a neutraliza contaminanții bacterieni, cum ar fi bacteriile reducătoare de sulfat și cele care oxidează fierul.

4. Reducerea scurgerilor de metan

Găsirea unor modalități de reducere a scurgerilor de metan reprezintă o realitate tot mai viabilă și din punct de vedere a costurilor. Cifre recente publicate de Agenția Internațională pentru Energie arată că este posibil din punct de vedere financiar să se reducă emisiile de metan din petrol și gaze utilizând tehnologiile disponibile în prezent sau unul emergente, care nu sunt încă extrem de răspândite în industrie.

5. Reciclarea uleiului uzat

Tot mai multe companii utilizează unități de microrafinare de ulei uzat, care transformă acest produs în motorină. Această abordare nu numai că produce combustibil pentru operațiunile curente ale companiilor, dar este, de asemenea, o alternativă relativ ieftină la metodele tradiționale de eliminare a uleiului.

6. Raționalizarea/îmbunătățirea proceselor

Chiar și inovațiile care nu fac în mod specific procesarea petrolului și a gazelor mai ecologică și mai curată pot contribui la îmbunătățirea sustenabilității generale a industriei, permițând procese mai eficiente din punct de vedere al costurilor. De exemplu, noua tehnologie cu ultrasunete permite companiilor să creeze imagini 3D ale interiorului puțurilor de petrol, permițându-le să ia decizii de producție mai informate și să-și rentabilizeze și mai mult activitatea. În mod similar, IIOT, analiza, automatizarea, capacitățile de înlocuire și îmbunătățire a rezervelor și programele emergente de inteligență artificială pot ajuta la găsirea și eliminarea ineficienței operaționale.
Prin îmbunătățirea eficienței proceselor operaționale, chiar și cu o mică fracțiune, companiile de petrol și gaze pot produce aceeași cantitate, dar cu costuri și cheltuieli energetice mai mici. Iar în final, asta se traduce într-o amprentă globală de carbon mai mică.
 

7. Crearea unor câmpuri petroliere digitale

Trecând dincolo de îmbunătățirile operaționale incrementale, ritmul tot mai rapid al digitalizării industriei de petrol și gaze a permis crearea „câmpului petrolifer digital”, un proces care începe să devină tot mai pregnant. Prin utilizarea tehnologiilor cloud și big data, câmpul petrolier digital permite monitorizarea, analiza și utilizarea în timp real a tuturor datelor operaționale, pentru luarea unor decizii mai sigure și mai durabile.

8. O mai mare achiziție și utilizare a energiei regenerabile

În timp ce multe companii de petrol și gaze caută să reducă emisiile, la fel de mult caută și să-și diversifice oferta pe piața energiilor regenerabile. La începutul anului 2018, gigantul BP a declarat că 0,5 miliarde de dolari din fondul său de investiții de capital vor fi dedicate energiei curate, iar compania a cumpărat recent o participație de 200 de milioane de dolari în cel mai mare producător de energie solară din Europa. Cu tot mai multe investiții mari ca aceasta devenind normă, companiile din domeniul energiei sunt pregătite să se transforme într-o bază semnificativă de investitori pentru energiile regenerabile în următoarele decenii.
La fel de interesante sunt și progresele înregistrate în domeniul biocombustibililor, care ar putea permite atingerea unor niveluri de producție la o scară mult mai mare în viitorul apropiat. Exxon Mobil își dezvoltă în prezent situl din Calipatria și consideră că, datorită unor progrese majore recente, acesta va fi capabil să producă 10.000 de barili de biocombustibil pe zi până în 2025. Acesta este un pas esențial în direcția fundamentării unei industrii a biocombustibililor complet durabile și regenerabile.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video