Avantajele și dezavantajele energiei hidroelectrice

779 vizualizari
energie hidroelectrica
Distribuie pe

Energia hidroelectrică este o formă de energie regenerabilă produsă de apa în mișcare. Aceasta provine din cuvântul grecesc "hydro", care înseamnă apă. În antichitate, apa a fost folosită pentru a roti turbinele pentru măcinarea făinii și a pâinii. După mulți ani, morile de apă au devenit o modalitate obișnuită de producere a energiei hidroelectrice. Prima centrală hidroelectrică a fost construită în 1882 în Appleton, Wisconsin, S.U.A. În prezent, energia hidroelectrică este cea mai mare energie utilizată pentru a furniza aproximativ 96% din celelalte energii regenerabile din Statele Unite. Ea este produsă în cele 150 de țări, inclusiv în Asia-Pacific, iar China are cea mai mare producție de energie hidroelectrică, reprezentând 16,9 la sută din consumul de electricitate al gospodăriilor.

Energia hidroelectrică este exploatată prin utilizarea unui mare rezervor artificial de apă numit baraj. Barajul este construit cu tuneluri prin care poate trece apa. Curgerea apei creează energia necesară pentru a roti turbinele care acționează generatoarele, transformând energia în energie electrică. 
Cu toate acestea, pentru a genera energie, fluxul de apă trebuie să fie controlat. Un necesar uriaș de energie electrică necesită o cantitate mare de apă care să curgă în turbine, în caz contrar, turbinele sunt închise, iar fluxul de apă este încetinit. Acest sistem se numește sistem de admisie.

Avantajele energiei hidroelectrice

    • O formă de energie regenerabilă
Energia hidroelectrică funcționează cu ajutorul apei, care este reciclată înapoi în pământ prin intermediul ciclului apei. Apa se epuizează treptat în anumite locuri din cauza condițiilor de mediu și meteorologice, țările cu o sursă enormă de apă fac din energia hidroelectrică o sursă de energie fiabilă. China, de exemplu, are cea mai mare sursă de energie prin intermediul centralei hidroelectrice.

    • Energie curată și sigură
Spre deosebire de utilizarea combustibililor fosili, a biomasei și a energiei nucleare ca sursă de energie, energia hidroelectrică nu are produce reziduuri. Nu există emisii și radiații dăunătoare pentru mediu și oameni, ceea ce o face o sursă curată și ecologică.

    • O sursă de energie fiabilă
Energia hidroelectrică este o sursă de energie fiabilă. De fapt, a fost cea mai mare sursă de energie pentru multe țări, cum ar fi China, India, Columbia, Statele Unite și Canada. Energia hidroelectrică are o mică instabilitate în ceea ce privește furnizarea de energie electrică deoarece depinde de câtă apă este disponibilă pe pământ. În plus, barajele sunt construcții de lungă durată, prin urmare, va exista o sursă fiabilă de energie hidroelectrică.

    • Energie flexibilă
Utilizarea energiei hidroelectrice poate fi controlată în funcție de cerințele de energie. În cazul în care energia necesară este mai mică, se reduce și debitul de apă din baraj, în caz contrar, acesta va fi maximizat când energia necesară este uriașă. Prin urmare, ajustarea este necesară pentru a economisi mai multă energie pentru utilizarea viitoare.

    • Costuri de operare reduse.
Energia hidroelectrică necesită un cost redus de întreținere și exploatare. Deoarece energia hidroelectrică are puține piese iar înlocuirea acestora nu este necesară, de cele mai multe ori, pentru un timp îndelungat. În plus, barajele sunt destinate utilizării pe termen lung, prin urmare, furnizarea de energie este, de asemenea, pe termen lung.

Dezavantajele energiei hidroelectrice

    • Impactul asupra mediului
Construcția de mari rezervoare de apă sau baraje intervine nu numai în remodelarea și schimbarea stării corpurilor de apă, ci și a stării speciilor de pești. Peștii din râu pot fi afectați de scurgerea apei din baraj, precum și peștii care se află în baraj. Trebuie remarcat faptul că habitatul peștilor depinde de componentele fizice și biologice, cum ar fi curentul de apă, nivelul apei și accesul său la hrană. Prin urmare, crearea de baraje ar afecta habitatul peștilor.

    • Distrugerea zonelor umede/terenurilor
Apa care curge din baraj creează inundații pe râuri sau în zonele umede, afectând organismele care trăiesc pe ele. Animalele, cum ar fi păsările, cocorii și alte păsări acvatice, se dezvoltă mai ales în habitatele umede. În afară de aceasta, unele specii de plante cresc în aceste zone. Cu toate acestea, din cauza exploatării hidroelectrice, aceste habitate sunt distruse, la fel ca și organismele din ele. Apa care curge din baraj, în surplus, crește temperatura apei; astfel, multe organisme vor trebui să se adapteze la noul mediu, altfel pot muri.

Cu toate acestea, nu numai că energia hidroelectrică afectează zonele umede, dar și locuințele care trăiesc în apropierea barajului vor fi afectate. Multe locuințe vor fi forțate să se mute și să se adapteze unui alt mod de viață. În China, mai mult de un milion de persoane au fost relocate atunci când a fost creat barajul Three Gorges.

    • Construcție costisitoare
Construcția centralelor hidroelectrice și a barajelor necesită un buget ridicat pentru a crea o energie de înaltă calitate. Deși energia hidroelectrică produce un cost ieftin, construcția unui baraj costă aproximativ 20 de miliarde de dolari și durează 18 ani pentru a fi finalizată. Barajul Three Gorges Dam de pe râul Yangtze, China, este considerat cea mai scumpă centrală hidroelectrică construită vreodată, cu un cost estimat la 28 de miliarde de dolari.

    • Dependența de apă
Energia hidroelectrică este dependentă de disponibilitatea apei. Cu toate acestea, atunci când vine seceta, cantitatea de apă va fi limitată. Atunci când debitul de apă este întârziat, prețurile ridicate ale consumului de energie electrică vor fi primul efectul. Prin urmare, energia hidroelectrică nu este cu adevărat o sursă de energie fiabilă.

    • Transformarea în amonte
Construcția barajelor are ca rezultat transformarea cursului de apă în amonte, dintr-un sistem de curgere liberă, într-un rezervor de apă stătător. Acest lucru duce la modificarea temperaturii, precum și a caracteristicilor fizice și chimice ale râului sau ale corpurilor de apă, ceea ce face ca acestea să nu fie potrivite pentru plantele și animalele acvatice care aparțin râului. În plus, barajele primesc specii invazive care destabilizează viața plantelor și animalelor.

    • Scăderea eficienței
În albia barajelor se depun sedimente și chiar nămol. Atunci când apa este liniștită, pe fundul ei se depun mai multe sedimente care continuă să se acumuleze, afectând capacitatea barajului de a reține apa. În afară de aceasta, acumularea multor nămoluri și depozite împiedică sau încetinește debitul de apă la gura de vărsare a barajului. Astfel reducerea debitului afectează producerea de energie hidroelectrică. Depunerile din baraje sunt, din punct de vedere tehnic, cea mai gravă problemă care apare în industrie.

    • Defecțiuni ale energiei hidroelectrice
O construcție sub standarde a barajelor, instabilitatea geologică și afluxul extrem de mare de apă sunt doar câteva dintre numeroasele cauze ale eșecurilor barajelor. Până în prezent, au fost înregistrate aproximativ 92 de cedări de baraje care au dus la decese și inundații. În plus, avariile hidroelectrice se produc și din cauza daunelor provocate de hidrocentrale. Din 1943 până în 2014, au fost înregistrate 14 centrale hidroelectrice cu defecțiuni catastrofale, care nu au afectat doar aprovizionarea cu energie, ci au afectat în mare măsură și viața plantelor, a animalelor și a oamenilor.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video