Energie regenerabilă: funcționează panourile solare când nu este soare?

2026 vizualizari
Energie regenerabilă - panouri solare
Distribuie pe

Oricine își dorește să investească în surse de energie verde, cum sunt panourile fotovoltaice, își pune câteva întrebări firești. Funcționarea instalațiilor în fiecare anotimp, eficiența lor maximă în funcție de vreme sau temperatură sunt variabile de luat în calcul. Ce se întâmplă atunci când nu este soare, în zilele noroase sau ploioase? Cum se comportă panourile solare iarna când soarele este, în mare parte, absent? Sau când sunt acoperite de un strat de zăpadă?

Principiile după care funcționează panourile fotovoltaice

Panourile cu energie fotovoltaică, după cum le spune și numele, funcționează pe bază de fotoni de lumină, și nu depind de bătaia directă a razelor soarelui. State precum Germania, Suedia sau Danemarca se numără printre cei mai mari producători de energie cu panouri solare, deși nu se bucură de un climat prietenos, cu multe zile însorite.

Chiar dacă plouă sau este înnorat afară, nu te îngrijora

Poate ești tentat să crezi că lipsa luminii solare va duce la imposibilitatea instalației fotovoltaice să genereze energie. Ei bine, află că panourile vor lucra la o capacitate de-a dreptul surprinzătoare, inclusiv pe ploaie. După cum am menționat deja, panourile nu au nevoie de expunere directă la razele solare. De altfel, ploaia este uneori binevenită, pentru că poate curăța praful de pe panouri, asigurându-le funcționarea la capacitate maximă.

De asemenea, materialul de fabricare al panourilor fotovoltaice este conceput astfel încât să reziste și atunci când precipitațiile se transformă în grindină. Unghiul de instalare va asigura reducerea impactului pe care căderile de grindină îl pot avea pentru instalație.

Ca să funcționeze la o eficiență optimă, panourile au însă, într-adevăr, nevoie de cât mai multă lumină. În situația în care cerul este înnorat, capacitatea de funcționare va depinde de luminozitatea pe care o permit norii. Deși vremea înnorată nu este situația optimă pentru producția de energie solară, nu înseamnă că nu vei avea un necesar de energie asigurat.

Ce se întâmplă când se „instalează” iarna

Fără să aibă neapărată nevoie de razele soarelui, panourile funcționează inclusiv în timpul temperaturilor sub 0 grade, asigurând o capacitate bună de producție, dată de reflexia luminii în zăpadă, căreia îi amplifică efectul. Bineînțeles, ne putem aștepta la o scădere a randamentului producției, perioada de lumină fiind mai redusă în timpul iernii. Așadar, instalarea de panouri fotovoltaice nu implică zone de climat călduros, dimpotrivă, acestea asigură energie în cele mai îndepărtate colțuri ale globului, precum statul Alaska din SUA.

Aflându-ne sub incidența unei clime temperat-continentale, ne gândim și la scenariul în care panourile sunt acoperite cu strat de zăpadă. Ei bine, un strat fin de zăpadă nu le afectează funcționarea. Ar trebui însă să le cureți cu un dispozitiv special dacă zăpada depășește 5-6 cm. Situația aceasta nu este una care ar putea dăinui vreme îndelungată, întrucât materialul de fabricație asigură o temperatură care determină topirea zăpezii, iar adesea unghiul de instalare, între 30 și 60 de grade, facilitează alunecarea stratului de zăpadă de pe panouri.

Tipuri de instalații fotovoltaice

Există 3 categorii de panouri fotovoltaice pentru care poți opta și care îți pot asigura surplusul sau independența energetică totală în orice condiții meteo.

  • on-grid, este conectat la rețeaua publică. Energia produsă de panouri este folosită pentru consumul locuinței, iar dacă producția depășește consumul, energia suplimentară este debitată înapoi în rețea. Dacă panourile fotovoltaice nu captează suficientă energie solară, atunci diferența se acoperă din rețeaua publică.
  • off-grid, asigură independența energetică prin acumulatorii care înmagazinează energia suplimentară. Energia stocată este folosită în momentele când energia solară este inexistentă. Devii propriul producător de energie fără să depinzi de sistemul public și contract cu un furnizor. Trebuie să îți proiectezi cu atenție sistemul fotovoltaic, bazat pe o analiză clară a consumului.
  • hibrid, combină cele două tipuri, obținând siguranță sporită. Conțin un invertor care poate combina consumul din panourile fotovoltaice cu rețeaua publică. Stocarea energiei suplimentare se face prin acumulatori și se poate consuma la nevoie.

Durata în care se recuperează investiția

Instalarea de panouri fotovoltaice este considerată o investiție pe termen lung, care se amortizează relativ repede, în doar câțiva ani. Durata medie de utilizare a unui panou solar ajunge însă până la peste 25 de ani.

În concluzie, nu trebuie să lași vremea să îți afecteze decizia de a trece la energia asigurată de panourile solare. Energia solară face parte din categoria energiei regenerabile, numită astfel pentru că se poate reface mai rapid decât este consumată. Este prietenoasă cu mediul înconjurător și îți poate reduce semnificativ facturile la energia electrică. Nu uita, energia solară a fost și va rămâne 100% gratuită!

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video