Joburile din domeniul energiei regenerabile au ajuns la 10,3 milioane

270 vizualizari
renewable energy jobs
Distribuie pe

10,3 milioane oameni angajați în domeniul energiei regenerabile, energia solară fotovoltaică fiind fruntaşă, cu 3,4 milioane job-uri – Studiu IRENA

Conform cifrelor publicate de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), peste 10 milioane persoane lucrează în industria energiei regenerabile. Numai în 2017, sectorul a adăugat peste 500.000 de locuri de muncă la nivel global, în creștere cu 5,3% față de 2016, cel mai mare angajator fiind domeniul energiei solare fotovoltaice.

Vestea bună a venit atât pentru energia regenerabilă, cât și pentru economie, deoarece numărul locurilor de muncă din sectorul energiei regenerabile continuă să crească pe fondul unei puternice dezvoltări în Asia.

Conform celor mai recente date publicate de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), industria energiei nepoluante a adăugat peste 500.000 de locuri de muncă în 2017, atingând un total de 10,3 milioane în întreaga lume.

Industria energiei fotovoltaice a rămas cel mai mare angajator dintre toate tehnologiile din domeniul energiei regenerabile, furnizând 3,4 milioane de locuri de muncă, în creștere cu aproape 9% începând din 2016, după un record de 94 GW de instalații în 2017.

Din punct de vedere geografic, 65% din totalul locurilor de muncă în domeniul energiei solare fotovoltaice sunt localizate în China, ceea ce echivalează cu 2,2 milioane persoane și reprezintă o extindere de 13% față de anul precedent.

În pofida unei scăderi ușoare, Japonia și S.U.A. s-au clasat pe locul al doilea și al treilea printre cele mai mari piețe de job-uri în domeniul energiei solare fotovoltaice, urmate de India și Bangladesh. În prezent, topul celor cinci reprezintă aproximativ 90% din locurile de muncă la nivel global în domeniul energiei solare fotovoltaice.

În general, China, Brazilia, SUA, India, Germania și Japonia au rămas cei mai mari angajatori din domeniul energiei regenerabile din lume, reprezentând peste 70% din totalul locurilor de muncă din industrie la nivel global.

În timp ce numărul țărilor care beneficiază de avantajele socio-economice ale energiilor regenerabile este în creștere, sunt puține țări în care au loc activități de producție.

Astfel, 60% din totalul de job-uri din domeniul energiei regenerabile sunt în Asia, conform studiului.

"Datele subliniază, de asemenea, o imagine tot mai regionalizată, subliniind că, în țările în care există politici atractive, beneficiile economice, sociale și de mediu ale energiei regenerabile sunt cele mai evidente", a declarat Adnan Z. Amin, Directorul IRENA" În mod fundamental, aceste date susțin analiza noastră conform căreia decarbonizarea sistemului energetic global poate dezvolta economia globală și poate crea până la 28 milioane de locuri de muncă în acest sector până în 2050."

 

joburi in industria energiei regenerabile

Alte surse de energie regenerabilă

Ajutând la depășirea marcajului de 10 milioane, pentru prima dată, domeniul biocombustibililor s-a remarcat drept al doilea mare angajator din sectorul energiei regenerabile, cu 1,9 milioane de locuri de muncă, dintre care 41% sunt concentrate în Brazilia.

Pe locul trei este energia hidroelectrică cu un număr de 1,5 milioane job-uri, dintre care 63% sunt în funcțiune și întreținere și sunt distribuite în mod egal pe tot globul.

Industria eoliană a fost al patrulea cel mai mare angajator din sectorul energiei curate, deși numărul locurilor de muncă a scăzut ușor în 2017 la 1,15 milioane.

IRENA notează că în timp ce locurile de muncă din domeniul energiei eoliene se găsesc într-un număr relativ mic de țări, gradul de concentrare este mai scăzut decât în ​​sectorul energiei solare fotovoltaice, deoarece China reprezintă 44% din ocuparea forței de muncă în sectorul eolian la nivel mondial, urmată de Europa și America de Nord cu 30% și respectiv 10%. Potrivit IRENA, Europa deține cinci din țările aflate în topul zece pentru capacitatea de instalare a energiei eoliene.

"Aducând la cunoștința factorilor politici aceste detalii cu privire la componența job-urilor și la competențele care se cer în domeniul energiei regenerabile, țările pot lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la câteva obiective naționale importante, de la educație și formare profesională la politici industriale și reglementări ale pieței muncii", a spus Dr. Rabia Ferroukhi, șeful departamentului de politici IRENA și director adjunct în știință, politică și finanțe. Aceste considerații vor sprijini o tranziție corectă și echitabilă la un sistem energetic bazat pe surse regenerabile de energie".

Studiul pe larg, aici

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video