OMV Petrom a obținut finanțare prin PNRR pentru producția de hidrogen verde la rafinăria Petrobrazi

18 vizualizari
OMV Petrom
Distribuie pe

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, anunță semnarea unui contract de finanțare prin PNRR pentru construcția unei capacități de producție a hidrogenului prin electroliza apei în cadrul rafinăriei Petrobrazi. Contractul a fost semnat cu Ministerul Energiei, pentru o valoare maximă de circa 39 milioane de euro, investiția totală fiind estimată la circa 74 milioane de euro.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom:

„Credem că România are un potențial semnificativ pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi, iar fondurile disponibile pentru finanțarea acestor proiecte deschid oportunități pentru creșterea economică a țării. Prin Strategia 2030, ne-am angajat să susținem tranziția energetică în România și în regiune, cu investiții de circa 11 miliarde de euro până la sfârșitul acestui deceniu, din care circa 35% vor susține proiecte cu emisii de carbon scăzute și zero.”

Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing:

„Hidrogenul verde deschide oportunități pentru o economie cu emisii reduse de carbon. Va avea un rol important pentru decarbonarea rafinăriilor și pentru transport sustenabil, fie că vorbim de cel rutier, feroviar sau aerian, fiind una dintre soluțiile pentru mobilitatea viitorului. Estimăm că cererea pentru hidrogen va crește semnificativ în România, în special în deceniul următor. Credem că OMV Petrom are oportunitatea de a deveni principalul jucător integrat pe piața hidrogenului din România.”

Proiectul presupune punerea în funcțiune, în cadrul rafinăriei Petrobrazi, a unei capacități de 20 de MW pentru producția de hidrogen obținut prin electroliza apei. Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă. Acest lucru înseamnă că nu vor fi generate emisii de CO2 din utilizarea energiei în timpul electrolizei apei, atunci când are loc separarea moleculelor de oxigen de cele de hidrogen.

Cantitatea anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la peste 2.600 tone anual. Integrarea hidrogenului verde produs va determina o reducere cu minim 70% a emisiilor de CO2 de-a lungul întregului lanț valoric de producere a combustibililor sustenabili față de combustibilii convenționali.

În perioada următoare, compania va demara licitația publică pentru achiziția electrolizorului, urmând ca decizia finală de investiție să fie luată în 2024. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru anul 2025.  

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video