Orașele pot oferi noi oportunități pentru prosumatorii de energie regenerabilă

460 vizualizari
energie regenerabila
Distribuie pe

Prosumatorii (producător + consumator) sunt persoanele fizice sau juridice care nu doar consumă energie din rețeaua  electrică, ci aleg și să producă și să livreze surplusul de energie, produsă în gospodării prin surse regenerabile, cu o putere maximă instalată de 400 kW pe loc de consum.

Aproximativ trei sferturi din populația totală a UE locuiește în orașe și în zone suburbane, iar această proporție se estimează că va crește. Orașele sunt, de asemenea, responsabile pentru o mare parte din emisiile de carbon. Datorită dinamismului și densității orașelor, acestea au un mare potențial de a deveni modele de stiluri de viață cu emisii reduse de dioxid de carbon. Prosumatorii urbani pot avea o contribuție esențială la decarbonizarea comunităților lor.

Raportul AEM (Agenția Europeană de Mediu) “Prosumatorii de energie și orașele” se bazează pe lucrările recente ale AEM privind prosumul, concentrându-se pe provocările și oportunitățile pe care le prezintă zonele urbane și pe modul în care autoritățile locale pot promova prosumul în orașele lor.

Orașele au un rol important de jucat

Municipalitățile pot sprijini prosumatorii prin punerea la dispoziție de spații publice sau prin încurajarea altor proprietari de clădiri sau terenuri private să ofere spații care pot fi utilizate pentru generarea de energie de către cetățeni. Printre acestea se pot număra acoperișurile școlilor, spitalelor, apartamentelor sau terenurile nefolosite, care pot fi folosite pentru a instala panouri solare sau alte tehnologii de energie regenerabilă.

Autoritățile locale pot oferi, de asemenea, stimulente financiare specifice pentru ca întreprinderile să promoveze participarea cetățenilor și să încurajeze implicarea publicului în planificarea energetică. Municipalitățile pot acționa, de asemenea, ca centre de informare și pot contribui la crearea de competențe adecvate pentru a-i ajuta pe cei interesați să instaleze surse regenerabile de energie.

Fiecare oraș este unic, dar toate au unele caracteristici comune care creează un cadru pentru prosum care este diferit de zonele rurale, de exemplu:

    • Stabilirea prosumului în orașe este mai dificilă decât în zonele rurale din cauza spațiului limitat disponibil pentru producerea de energie și a aranjamentelor mai complexe privind proprietatea asupra suprafețelor (cum ar fi acoperișurile blocurilor de apartamente).
    • Orașele sunt mai dens populate decât zonele rurale, ceea ce face ca tehnologia solară de pe acoperișuri să fie tehnologia regenerabilă propusă. Densitatea mare a populației face, de asemenea, ca rețelele de termoficare să fie mai profitabile, oferind potențialul de a dezvolta inițiative de prosumatori legate de rețelele de termoficare în orașe.
    • Tot mai mulți oameni locuiesc în blocuri de apartamente, ceea ce deschide oportunități pentru acțiuni colective, dar face mai dificilă coordonarea investițiilor.
    • Distanțele scurte de deplasare fac ca orașele să fie ideale pentru utilizarea vehiculelor electrice, atât private, cât și publice. Conceptele de prosumatori urbani vor presupune, cel mai probabil, corelarea cu mobilitatea.
    • Orașele pot oferi oportunități pentru dezvoltarea de cartiere energetice integrate, de exemplu, atunci când zonele din cadrul unui oraș sunt reamenajate sau când se adaugă zone noi.
    • Generarea de energie electrică în afara orașului deschide posibilități pentru prosumatori de a depăși lipsa de spațiu.

Centrele urbane din Europa oferă cetățenilor posibilitatea de a produce energie regenerabilă în calitate de prosumatori, astfel orașele pot juca un rol-cheie în trecerea Europei la un viitor cu emisii reduse de dioxid de carbon. Facilitarea prosumului urban poate contribui la accelerarea acestui proces.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video