Panouri solare versus tigle solare: care sunt mai bune?

5200 vizualizari
comparatie panouri solare si tigle solare
Distribuie pe

Produsele și proiectele ecologice devin din ce în ce mai importante pentru industria construcțiilor din întreaga lume. Dată fiind lipsa tradiției materialelor verzi de construcție, se poate dovedi dificil de selectat componentele potrivite cu specificațiile clădirilor – ținând cont de certificările LEED și BREEAM.

Luaţi de ex. energia solară. Folosirea puterii soarelui pentru a furniza nevoile energetice ale unei clădiri nu este un concept nou, deoarece panourile solare au existat în anumite forme timp de decenii. Diferitele produse, cu toate acestea, au caracteristici diferite care nu pot satisface toate cerințele arhitecților sau ale inginerilor.

WorldBuild365 a comparat panourile solare și țiglele de acoperiș pentru a arăta cum se folosesc, caracteristicile lor unice și cum funcționează aceste două surse de energie solară legate între ele, dar separate.

Context

Panourile solare, de la dezvoltarea lor inițială pentru utilizare pe sateliții care orbitează Pământul, sunt disponibile pentru profesioniștii în construcții de mai mulți ani. Țiglele sau șindrilele solare sunt mai noi. Au fost folosite pentru prima dată în Colorado, în Statele Unite, în 2011. De atunci, au devenit mai răspândite.

Primul lot de șindrile solare a fost creat de Dow Company, care estimează că piața țiglelor solare se va ridica la 10 miliarde de dolari până în 2020. Așa cum sugerează numele lor, țiglele solare servesc ca înlocuitori pentru țiglele tradiționale servind scopului practic de conversie a razelor soarelui în energie utilă, curată.

Unde pot fi folosite aceste produse solare?

Panourile și țiglele solare sunt disponibile în număr tot mai mare pentru specialiști, arhitecți, ingineri și alți profesioniști. Ele pot fi utilizate pentru aplicații rezidențiale și uz comercial. Clădirile civice, cum ar fi stadioanele, pot fi alimentate de tehnologie solară - dar designerii ar avea nevoie de un volum mare de produse pentru a genera nivelurile mari de putere necesare.

Bineînțeles, este de la sine înțeles că atât panourile, cât și țiglele solare sunt ideale pentru toate proiectele de construcție ecologice, deoarece energia pe care o produc este substanțial mai curată decât cea produsă prin alte metode de alimentare cu energie electrică. Dezvoltatorii care urmăresc să obțină certificare BREEAM și LEED ar trebui să ia în considerație oricare dintre aceste produse.intretinerea panourilor solare

Analizând eficiența

Majoritatea panourilor solare pentru uz rezidențial și comercial funcționează cu o eficiență de aproximativ 10-20%. Aceasta înseamnă că 10-20% din energia solară care lovește panourile este transformată în energie utilizabilă. Unele celule solare au fost dezvoltate cu o eficiență mult mai ridicată, cum a fost colaborarea între firma franceză Soitec și Institutul Franhofer din Germania, care a avut ca rezultat celule solare cu o rată a eficienței energetice de 46%. Din punct de vedere comercial, totuși, cifra reală pentru eficiență se situează între 10-20%.

La început, țiglele solare erau mult mai puțin eficiente decât verii lor mai mari și mai stabili. Acum nu mai e așa datorită unor progrese interesante în tehnologie.

Înainte de 2008, în timpul fazelor inițiale de dezvoltare, țiglele solare atingeau cu greu eficiența conversiei de energie de 10%. Descoperirea materialului indium gallium selenium (CIGS) a permis celulelor solare cu peliculă subțire să atingă o eficiență energetică de 19,9% - un record pentru această varietate de celule solare.

De atunci, ratele de conversie dintre cele două tipuri de produse sunt aproape identice.

Instalarea

Atât panourile cât și țiglele solare pot fi adăugate pe clădirile existente, în scheme de modernizare sau renovare ecologică, dar ele utilizează două metode distincte de instalare. Panourile solare instalate de ex. pe acoperișuri trebuie atașate peste acoperișul existent.

Ele oferă un grad de versatilitate. De exemplu, panourile solare ar putea fi utilizate pentru a se construi ferme solare mici în grădini rezidențiale sau pe acoperișurile plate ale blocurilor de birouri înalte. În cele din urmă, montarea lor s-ar face în funcție de contextul clădirii și de programul de montare.

Țiglele solare pot înlocui țiglele tradiționale, asigurându-se doar structura originală a acoperișului, fără să fie nevoie de lucrări suplimentare. Ca atare, inginerii și cumpărătorii vor avea nevoie de mai puține țigle de asfalt sau ardezie, dar trebuie să știe că țiglele pot fi utilizate cu adevărat numai pentru scopul propus - înlocuirea acoperișurilor.

sindrile

Estetica panourilor și țiglelor solare

În special arhitecții se gândesc la estetica și stilul produselor solare. Unul dintre punctele importante care face ca șindrilele solare să depășească în vânzare panourile, este lipsa structurilor proeminente, a îmbinărilor sau a șinelor care ies inestetic din structurile deja existente.

Dimpotrivă, panourile se sprijină pe mecanisme de montare care pot să displacă. Cu soarele strălucind în ele, pot fi destul de izbitoare.

Desigur, tipul clădirii construite sau renovate va influența utilizarea de panouri solare, din punct de vedere estetic. Înlocuirea țiglelor unei clădiri vechi cu alternative solare ar putea să nu fie văzută ca potrivită, de exemplu, dar un arhitect care proiectează o unitate sportivă modernă le poate găsi adecvate vizuale.

Comparând costurile

De-a lungul duratei lor de viață, țiglele și panourile solare concurează în prețuri, în ciuda faptului că țiglele s-au dovedit inițial mai costisitoare în ceea ce privește costurile de producție și instalarea. Ca și în celelalte aspecte, cele două tipuri de produse sunt comparative ca preț unitar.

Preocuparea principală pentru dezvoltatori și operatori este economia de energie obținută prin instalarea unor astfel de opțiuni ecologice. Facturile la energie pot fi reduse cu până la 60% prin utilizarea optimizată a tehnologiei solare, demonstrând că includerea lor în schemele de construcție este o mișcare inteligentă din punct de vedere economic.

În încheiere, atât panourile cât și țiglele solare prezintă unele avantaje ecologice semnificative, fără a include costurile. Panourile se bucură de o versatilitate puțin mai mare, dar progresele tehnologice fac din țigle o opțiune viabilă pentru profesioniștii în construcții din întreaga lume.

Inspirat?

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Permalink

Buna ziua, sunt interesat de un proiect de acoperire a casei cu tiglă ceramică cu celule fotovoltaice integrate, puteti sa-mi dati contactele unui furnizor din Romania cu Experienta in asemenea proiecte? Precizez ca in acest moment casa este acoperita cu tigla Creaton Terra Optima 1/1 CUPRU ANGOBA (fisa tehnica mai jos) si imi doresc ca tiglele noi sa fie cat se poate de asemanatoare cu cele actuale.
Multumesc.

Calin Oachis

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video