Aerteknika

Studiu nou: 92% dintre cei care locuiesc in apropierea turbinelor eoliene au o atitudine pozitiva sau neutra fata de acestea

studiu turbine eoliene
vizualizari

Peste 1,3 milioane de locuințe din S.U.A. sunt amplasate la mai puțin de 8km de o turbină eoliană. Un studiu al US Department of Energy’s Lawrence Berkeley National Laboratory a constatat că 9 din 10 persoane care locuiesc în apropierea turbinelor eoliene le văd ca având un impact pozitiv sau inofensiv.

Aceasta este o informație utilă pentru cei care locuiesc în zone în care urmează să se amplaseze ferme eoliene, iar aceste zone vor fi tot mai numeroase dată fiind tendința orientării spre energia eoliană. Faptul că oamenii care locuiesc în apropierea turbinelor eoliene se simt bine îi liniștește pe viitorii locatari în astfel de zone.

studiu

Fig. 2 Ilustrare grafică a răspunsurilor cu privire la atitudinea față de proiecte eoliene locale

Majoritatea celor 1.674 de respondenți la chestionar au apreciat ca "pozitive" sau "foarte pozitive" fermele de turbine eoline din vecinătate.

Aceste rezultate confirmă că cei mai mulți oameni care trăiesc, muncesc sau vizitează comunități în care sunt amplasate ferme eoliene gândesc la fel. Deși pot apărea opinii separate privind fermele eoliene, înainte ca acestea să fie construite, după ce turbinele vor fi puse în funcțiune, ele nu-i vor deranja pe vecini.

Acest studiu efectuat de Berkeley Lab a arătat că aproape de cinci ori mai mulți indivizi au avut o atitudine pozitivă /foarte pozitivă față de un proiect local de energie eoliană decât o atitudine negativă / foarte negativă.

Majoritatea oamenilor care locuiesc lângă turbine le apreciază, unii oameni chiar se atașează de ele.

De exemplu, Tom Watne, un fermier din Blairsburg, Iowa, a descris turbinele care îi înconjură pământul astfel: "Credeam că turnurile vor fi mai iritante de văzut mereu. Dar acum mi se par superbe, una cu peisajul."

Atitudine prezentă față de proiectul eolian local

Fiecare dintre cei peste 1.700 de respondenți ai sondajului a fost întrebat: "Care este atitudinea dvs. prezentă față de proiectul dvs. local de energie eoliană?"

• Un total de 1.674 de respondenți au răspuns: foarte negativ (4%), negativ (4%), neutru (34%), pozitiv (32%) și foarte pozitiv (25%). Aceste rezultate echivalează cu o atitudine medie între neutru și pozitiv și o valoare mediană pozitivă.

• Distribuția răspunsurilor diferă de distanța dintre respondenți de la cea mai apropiată turbină. De exemplu, cei care au trăit la o distanță de 0,8 kilometri de cea mai apropiată turbină au răspuns: foarte negativ (13%), negativ (12%), neutru (24%), pozitiv (27% 23%) și foarte pozitiv (23%). Aceasta echivalează cu o medie între neutru și pozitiv și o valoare mediană pozitivă, fiind mai puțin pozitivă decât atitudinea celor care trăiesc între 0,5 și 3 mile (0,8 și 4,8 kilometri) distanță.

Observații cu privire la zgomotul produs de turbine

Fiecare respondent al sondajului a fost întrebat: "Ați auzit vreodată sunete provenite de la turbinele eoliene?"

• Nu este surprinzător faptul că respondenții care se aflau mai aproape de o turbină au raportat mai frecvent sunete decât cei care au fost mai departe. Dintre toți respondenții care trăiesc pe o rază de 8 kilometri, 84% au raportat că nu au auzit sunete, iar 16% au raportat sunete. Atunci când eșantionul a fost limitat la cei care trăiesc într-un perimetru de 1,6 kilometri, 44% au raportat că nu au auzit sunete, iar 56% au raportat sunete. Iar dintre cei care locuiesc la doar 0,8 kilometri, 19% au raportat că nu au auzit sunete, iar 81% au raportat sunete.

studiu turbine eoliene

Cei care au raportat că au auzit vreodată sunete (16% dintre respondenți) au fost întrebați dacă au auzit sunetul de la turbine din interiorul casei "cu ferestrele deschise" sau "cu ferestrele închise".

• La întrebarea dacă turbinele pot fi auzite cu ferestrele deschise, 60% au spus da, iar 40% au spus nu. Astfel, 10% dintre respondenți (în limita a 8 km de la o turbină) au raportat sunete ale turbinelor în interiorul casei lor, cu ferestrele deschise.

• La întrebarea dacă turbinele pot fi auzite cu ferestrele închise, 33% au spus da, iar 67% au spus nu. Astfel, 5% dintre respondenți, în limita a 8km de la o turbină, au raportat sunete de turbină în interiorul casei lor cu ferestrele închise.

Modificarea peisajului

Fiecare respondent al sondajului a fost întrebat: "Vă place cum arată parcul eolian?"
• În rândul respondenților, 14% au indicat nu, 17% au fost neutri și 69% au răspuns cu „da”.
Respondenții au fost întrebați, de asemenea, dacă proiectul "se potrivește cu peisajul din zona locală" (printre alte explicații pentru răspunsul lor).

studiu turbine eoliene

• Dintre cei cărora le-a a placut proiectul de energie eoliană, 57% au declarat că proiectul se încadrează în peisajul local. În schimb, dintre cei cărora nu le-a plăcut modul în care arată proiectul de energie eoliană, 65% au declarat că proiectul nu se încadrează în peisajul local.

Mai mult, fiecare respondent a fost întrebat: "În ce măsură vă simțiți afectat de schimbarea peisajului cauzat de proiectul local de energie eoliană?"

Persoanele puternic deranjate de turbine eoliene

Persoanele care au raportat că sunt foarte deranjate, deranjate moderat, sau oarecum deranjate și au raportat simptome (cel puțin lunare) care au afectat sănătatea, pe care le atribuie turbinelor, au fost clasificate ca fiind "puternic deranjate" pe o scală de stres de disconfort.

Simptomele includ "starea de spirit proastă", "furia", "lipsa de concentrare", "dificultatea de a adormi" și "lipsa de calitate a somnului". Pentru statisticile de mai jos, eșantionul este limitat la cei care trăiesc pe o rază de 4.8 km de o turbină eoliană, pentru a se conforma probelor extrase din Europa, cu a cător date au fost comparate rezultate.

studiu eoliene

• Din respondenții care trăiesc în mai puțin de 4.8 km de o turbină eoliană, 2,3% se califică ca fiind foarte deranjați de zgomot. În cazul în care rezultatele sunt defalcate după sursa raportată de iritare, 1,1% dintre respondenți care trăiesc în limita a 4.8 km de la o turbină au fost foarte deranjați din cauza sunetului, 1,5% din cauza schimbării peisajului, 1,2% din cauza iluminării și 0,2% din cauza pâlpâirii umbrelor.

Acesta este cel mai mare sondaj național asupra locuitorilor din vecinătatea turbinelor eoliene realizat în lume până în prezent. Un rezumat la nivel înalt al rezultatelor cheie a fost lansat pe 24 ianuarie, mai multe vor fi publicate în lunile următoare.

Opinii

https://bit.ly/2Ds8Frn

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Împlinirea a 150 de ani de existență pentru AFRISO în 2019 este un eveniment semnificativ, o performanță unică în domeniu, care ne obligă pe mai departe să fim referința în tot ce înseamnă aparate de măsură și accesorii pentru instalații la cel mai înalt nivel de calitate.

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

Romtherm 2019