novapex

 

Tot ce trebuie să știi despre panourile solare termice

Panourile solare termice
vizualizari

În ultimii ani, fenomenele climatice extreme nu mai sunt condiții climatice izolate, ci fenomene tot mai des întâlnite. Asistăm la intensificarea fenomenelor meteorologice precum furtunile, inundațiile, secetele și observăm tot mai multe consecințe considerabile atât în plan social, cât și economic.

Efectele acestor fenomene extreme se observă frecvent și ele, în mediteraneizarea unor suprafețe cu climă temperată, mai exact veri caniculare și uscate responsabile de producerea unor dezastre naturale precum inundațiile masive și distrugerea pădurilor. În acest context, combustibilii fosili sunt extrem de prețioși, iar utilizarea lor pentru încălzire ar trebui să se facă doar acolo unde nu există alte soluții.

De asemenea, având în vedere punctul în care ne aflăm și toate modificările climatice care se întâmplă, este momentul să se reconsidere opțiunile disponibile și să se facă alegeri cât mai economice și sustenabile, pentru a asigura bunăstarea noastră și a planetei.

mod de functionare al sistemelor solare de incalzire

Modul de funcționare al sistemelor solare de încălzire

Panourile solare sunt montate pe acoperișul clădirilor, pentru a se afla în bătaia soarelui, de unde vor absorbi energia termică solară. Fluidul solar circulă prin panourile solare cu ajutorul unei pompe, cedând astfel căldură unui boiler de stocare a apei.

În momentele în care utilizatorii au nevoie de apă caldă, apa din rezervorul de stocare alimentează consumatorii, iar când temperatura din boiler nu este suficientă pentru satisfacerea nevoilor, generatorul clasic de căldură se activează și ajută la definitivarea temperaturii din boiler.

Datorită energiei solare gratuite, încălzitorul auxiliar montat nu pornește atât de des, utilizarea sa fiind redusă și durata de viață prelungită semnificativ. Rezultatul utilizării panourilor solare este uimitor, iar în fiecare lună facturile pentru încălzire scad considerabil.

Cum alegem sistemele solare de încălzire?

Atunci când optați pentru sistemele solare de încălzire trebuie să aveți în vedere și să țineți cont de anumite elemente ca:

 • suprafața de absorbție
 • eficiența solară – se regăsește în specificațiile tehnice
 • poziționarea acoperișului pentru a permite orientarea favorabilă a panourilor
 • capacitatea solară pe metru pătrat
 • puterea anuală a colectorului kWh/modul

Important de menționat este și faptul că panourile termice solare dau randament și în cazul luminii difuze, ceea ce înseamnă că fac față să încălzească și în zilele înnorate, dar cu fracție de aport mai mică.

Cum alegem sistemele solare de incalzire

Totodată, orientarea acoperișului și gradul de înclinare sunt esențiale deoarece razele soarelui trebuie să fie perpendiculare pe suprafața panourilor solare. Pentru a obține rezultate foarte bune dintr-un sistem solar termic, acoperișul trebuie să fie orientat către soare atunci când radiația acestuia este relativ puternică.

Un avantaj esențial al acestor panouri solare este, de asemenea, durata lor de viață, care este de cel puțin 20 de ani dacă sunt exploatate în mod corespunzător și protejate de îngheț. Totodată, merită menționat faptul că punerea în funcțiune a panourilor solare poate dura o jumătate de zi, ceea ce înseamnă o economie semnificativă de timp.

Adauga Comentarii

Adauga Comentarii

Basic HTML

 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
 • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
 • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman și pentru a preveni postarea automată de spam.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019