Tot ce trebuie să știi despre panourile solare termice

1525 vizualizari
Panourile solare termice
Distribuie pe

În ultimii ani, fenomenele climatice extreme nu mai sunt condiții climatice izolate, ci fenomene tot mai des întâlnite. Asistăm la intensificarea fenomenelor meteorologice precum furtunile, inundațiile, secetele și observăm tot mai multe consecințe considerabile atât în plan social, cât și economic.

Efectele acestor fenomene extreme se observă frecvent și ele, în mediteraneizarea unor suprafețe cu climă temperată, mai exact veri caniculare și uscate responsabile de producerea unor dezastre naturale precum inundațiile masive și distrugerea pădurilor. În acest context, combustibilii fosili sunt extrem de prețioși, iar utilizarea lor pentru încălzire ar trebui să se facă doar acolo unde nu există alte soluții.

De asemenea, având în vedere punctul în care ne aflăm și toate modificările climatice care se întâmplă, este momentul să se reconsidere opțiunile disponibile și să se facă alegeri cât mai economice și sustenabile, pentru a asigura bunăstarea noastră și a planetei.

mod de functionare al sistemelor solare de incalzire

Modul de funcționare al sistemelor solare de încălzire

Panourile solare sunt montate pe acoperișul clădirilor, pentru a se afla în bătaia soarelui, de unde vor absorbi energia termică solară. Fluidul solar circulă prin panourile solare cu ajutorul unei pompe, cedând astfel căldură unui boiler de stocare a apei.

În momentele în care utilizatorii au nevoie de apă caldă, apa din rezervorul de stocare alimentează consumatorii, iar când temperatura din boiler nu este suficientă pentru satisfacerea nevoilor, generatorul clasic de căldură se activează și ajută la definitivarea temperaturii din boiler.

Datorită energiei solare gratuite, încălzitorul auxiliar montat nu pornește atât de des, utilizarea sa fiind redusă și durata de viață prelungită semnificativ. Rezultatul utilizării panourilor solare este uimitor, iar în fiecare lună facturile pentru încălzire scad considerabil.

Cum alegem sistemele solare de încălzire?

Atunci când optați pentru sistemele solare de încălzire trebuie să aveți în vedere și să țineți cont de anumite elemente ca:

  • suprafața de absorbție
  • eficiența solară – se regăsește în specificațiile tehnice
  • poziționarea acoperișului pentru a permite orientarea favorabilă a panourilor
  • capacitatea solară pe metru pătrat
  • puterea anuală a colectorului kWh/modul

Important de menționat este și faptul că panourile termice solare dau randament și în cazul luminii difuze, ceea ce înseamnă că fac față să încălzească și în zilele înnorate, dar cu fracție de aport mai mică.

Cum alegem sistemele solare de incalzire

Totodată, orientarea acoperișului și gradul de înclinare sunt esențiale deoarece razele soarelui trebuie să fie perpendiculare pe suprafața panourilor solare. Pentru a obține rezultate foarte bune dintr-un sistem solar termic, acoperișul trebuie să fie orientat către soare atunci când radiația acestuia este relativ puternică.

Un avantaj esențial al acestor panouri solare este, de asemenea, durata lor de viață, care este de cel puțin 20 de ani dacă sunt exploatate în mod corespunzător și protejate de îngheț. Totodată, merită menționat faptul că punerea în funcțiune a panourilor solare poate dura o jumătate de zi, ceea ce înseamnă o economie semnificativă de timp.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video