De ce are Romania nevoie de proiecte urbane inteligente?

115 vizualizari
Smart Cities of Romania 2016
Distribuie pe


Viitorul oraselor din Romania va fi dezbatut pe 21 si 22 octombrie in cadrul unui eveniment unic, Smart Cities of Romania, patronat de Primaria Bucuresti si Ministerul Transporturilor. Conferinta este organizata de ITS Events Management in colaborare cu Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate, Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei si Organizatia Romana pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport. Compania multinationala ZTE este principalul partener, iar printre sustinatorii principali se mai afla Luxten Greenlight, NEC, Siemens si Teamnet. Conferinta va avea loc la Universitatea Politehnica Bucuresti, locul de intalnire al educatiei cu cercetarea si inovatia.

Pana in anul 2050, peste 70% din populatia lumii, adica 6,3 miliarde de oameni, va locui in mediul urban, iar orasele vor fi principalul motor al dezvoltarii si cresterii economice. Romania nu face exceptie, chiar daca datele Institutului National de Statistica arata un grad de urbanizare de doar 55%, printre cele mai mici din Europa. Totusi, mediul urban are o pondere masiva in PIB, domeniul ITC, exclusiv citadin, depasind in 2014, cu 11% contributie, pentru prima data Agricultura. Chiar daca orasele romanesti nu au acelasi ritm de crestere ca media globala, municipalitatile cauta cele mai bune solutii pentru a permite dezvoltarea facila a mediului de afaceri si pentru a oferi cele mai bune conditii de viata cetatenilor. 

Aparent rupte din literatura stiintifico-fantastica, proiectele urbane inteligente sunt mai aproape de realitate. Conceptul de Smart City acopera aspecte multiple ale vietii urbane: servicii publice, energie, constructii, infrastructura, transport, tehnologii informatice, educatie si sanatate. Carora, in ultimii ani, o data cu cresterea gradului de penetrare al Internetului si a nivelului de mobilitate, li se adauga inca un element de importanta critica - cel de "Smart Citizen".

Initiativele locale in domeniul oraselor inteligente, desi au debutat timid, inregistreaza o crestere constanta si se regasesc nu doar in discursul public dar si in proiectele de digitizare a administratiei sau de modernizare a infrastructurii. Ca raspuns la nevoia de informatie actuala asupra acestui concept multi-disciplinar, ITS Events Management, impreuna cu Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate, Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei si Organizatia Romana pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport au initiat organizarea conferintei "Smart Cities of Romania", prima conferinta de amploare nationala dedicata oraselor inteligente. Alaturi de prezentari in plen, ale unor vorbitori romani si straini, conferinta aduce si o zona expozitionala unde vor putea fi evaluate solutii si proiecte ale unor furnizori de renume. 

„Evenimentele pe tehnologie, energie si transporturi, pe care le organizam anual, au adus frecvent in discutie conceptul de oras inteligent si aspectele vietii urbane contemporane. Astfel s-a nascut idea unui eveniment dedicat „smart city” prin care sa aducem in dezbatere publica provocarile viitorului si solutiile pe care le au la dispozitie municipalitatile din Romania. Alaturi de cativa parteneri de incredere incercam sa stabilim o directie si sa pornim. Stim ca inceputul este dificil intotdeauna dar sper sa atragem atentia pietei si pe parcurs tot mai mult organizatii, institutii si companii sa ni se alature, pentru ca toti ne dorim sa traim in orase cat mai inteligente” 
afirma Liliana Balici, Director General, ITS Events Management.

Agenda conferintei este structurata pe sectiuni majore: Smart&Safe City, Smart&Integrated Transportation, Smart Energy, Smart Environment, Politici Europene si Nationale, Intelligent Energy Management etc. Evenimentul, va reuni reprezentanti ai Comisiei Europene, ai autoritatilor locale si ai institutiilor nationale de reglementare, precum si specialisti din mediul academic si din mediul privat, astfel incat audienta sa poata beneficia de o perspectiva completa asupra problematicii Smart City. 

Detalii despre eveniment, inclusiv agenda lucrarilor pot fi gasite pe site-ul www.smartcitiesofromania.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video