FAMELAB 2013 - Preselectia din cadrul POLIFEST - Universitatea Politehnica din Bucuresti

104 vizualizari
FameLab2013
Distribuie pe

Rezumat
FameLab 2013
 este un eveniment important de comunicare in stiinta.
Competitia din acest an a introdus si o noutate, fazele de preselectie. Aceasta noua faza introdusa se datoreaza si interesului de participare crescut.
Au fost organizate si s-au desfasurat preselectii in 5 locatii diferite: Universitatea Politehnica din Bucuresti, UMF “Carol Davila”, Institutul de Stiinte Spatiale (Magurele), Universitatea “Al.I.Cuza”-Iasi, Universitatea Babes Bolyai – Cluj Napoca.
Castigatoarea locului 1 la preselectia din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti a fost Iasmina-Florina BURLACU, studenta a Facultatii Stiinta si Ingineria Materialelor, cu prezentarea „Energia regenerabila – viitorul durabil al omenirii!”.

1. Introducere
In data de 4.04.2013 (bine ca au fost ... doar 2 de 4 si nu 3 de...13) a avut loc una dintre preselectiile Competitiei Internationale de Comunicare in Stiinta „FameLab 2013”, organizata de British Council. 
Prezentatoarea si amfitrioana acestui eveniment a fost castigatoarea locului 1 al Fazei Nationale FameLab 2012, Alina-Nicoleta COLAN, masteranda in cadrul Facultatii Stiinta si Ingineria Materialelor. Alina ne-a reprezentat cu cinste anul trecut la Faza Internationala FameLab 2012, in Cheltenham, Anglia.
Una dintre cele 5 preselectii FameLab 2013 s-a desfasurat in Aula Rectoratului Universitatii Politehnica din Bucuresti, in cadrul mai larg al POLIFEST 2013.
Consideram util sa va redam mai jos invitatia POLIFEST pentru anul 2013 (conform site-ului http://polifest.pub.ro/)

Una dintre siglele POLIFEST

„Avem deosebita placere de a va invita la cea de-a doua editie a evenimentului POLIFEST, organizat de catre Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti in zilele de 3-5 aprilie 2013, eveniment care isi propune sa contribuie la dezvoltarea colaborarii dintre universitatea noastra si mediul socio-economic din Romania, reprezentat prin angajatorii sai de top.
Dorim ca manifestarea POLIFEST sa devina o referinta – un „brand” anual recunoscut al Universitatii noastre, la nivel national si international.
La prima editie a manifestarii POLIFEST – cel mai mare eveniment de gen din Romania, gazduita de Universitatea POLITEHNICA Bucuresti in luna octombrie 2012, au fost prezente toate partile interesate de procesul educativ-formativ din Universitatea noastra: liceeni, studenti, parinti, personal didactic, firme mari, mici si mijlocii, autoritati centrale si locale, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat in tara noastra.
POLIFEST a reprezentat un alt fel de contact, o altfel de abordare si deschidere fata de mediul economic si social, un concept unic in lume. Manifestarea a reprezentat un real succes, atat ca participare, cat si din punct de vedere al continutului sau, concretizat prin elaborarea unor protocoale de colaborare in domeniul educational si al activitatii de cercetare.”
Brandul FameLab 2013, prezent pe site-ul POLIFEST il prezentam in figura urmatoare.

Brandul FameLab in cadrul POLIFEST 2013

2. Desfasurare si Rezultate
Preselectia FameLab 2013 – POLIFEST s-a bucurat de 21 de participanti. In principal, studenti de la urmatoarele facultati din Universitatea Politehnica din Bucuresti:
• Facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor (SIM), care a avut 10 participanti dintre cei 21 (procent de participare 47,61%, motiv pentru care coordonatorului stiintific al studentilor din SIM, autorul principal al acestui articol, i s-a promis din partea organizatorului principal British Concil, o Diploma de Popularizare).

Facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor – Universitatea Politehnica din Bucuresti

• Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor

Facultatea Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor – Universitatea Politehnica din Bucuresti

• Facultatea de Inginerie in Limbi Straine (FILS)
• Facultatea de Automatica si Calculatoare
• Facultatea de Inginerie Aerospatiala

Participantii din cadrul Facultatii Stiinta si Ingineria Materialelor (SIM) au fost urmatorii:

1. Iasmina - Florina BURLACU (locul 1) – Energia regenerabila - Viitor durabil al omenirii!
2. Ana Maria COJOCARU – Controlul gandirii umane
3. Georgiana Loredana CRAU – Aurora boreala – minune a naturii, sau simplu fenomen fizico-chimic?
4. Anca MARINICA - Metalurgia din bucatarie!
5. Victoras Alexandru MATEI – Contrazicerea principiului lui Arhimede.
6. Alina TUTU – Bucataria moleculara intre stiinta si arta
7. Ionela NEAGOE – Robotii in viata noastra
8. Ramona Sorina DASCALU – Nanomaterialele si nanotehnologiile in slujba noastra.
9. Ana Maria Cosmina NICOLESCU – Energia marina - sursa regenerabila de energie. 
10. Alina BALASA – Marketingul aviatic

Va prezentam in continuare o mica selectie din prezentarea castigatoarei locului 1, Iasmina BURLACU, studenta a Facultatii Stiinta si Ingineria Materialelor (specializarea Ingineria si Protectia Mediului in Industrie), Universitatea Politehnica din Bucuresti.
„Am sa deschid subiectul Energia regenerabila – viitorul durabil al omenirii cu matematica! Matematica care ar trebui sa ne fie draga fiindca NU putem intelege nimic din univers, fara matematica, fizica si chimie.
Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca in Europa, resursele de petrol se vor epuiza in 40 de ani, cele de gaze naturale in 60 de ani, iar cele de carbune in 200 de ani, lucru care s-ar traduce prin faptul ca, peste aproximativ 20 de ani, Europa va fi nevoita sa importe 70 la suta din necesarul de energie. 
Ca urmare a acestui fapt, statele uniunii europene au fost nevoite sa gaseasca resurse regenerabile, iar eu am sa va spun despre cea mai abundenta resursa regenerabila de pe planeta si anume Biomasa. Aceasta include absolut toata materia organica produsa prin procesele metabolice ale organismelor vii.”
Prezentam in continuare cateva imagini din timpul prezentarii castigatoarei locului 1, studenta Iasmina - Florina Burlacu.

                                                      Iasmina - Florina Burlacu (locul1) in timpul prezentarii

Cei 4 calificati pentru etapa urmatoare au fost urmatorii:
Locul 1. Iasmina-Florina BURLACU – Facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor, Specializarea Ingineria si Protectia Mediului in Industrie, Universitatea Politehnica din Bucuresti, cu lucrarea „Energia regenerabila – viitorul durabil al omenirii!” .
LOCUL 2. Adrian-Ionut NICOARA de la Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor - cu prezentarea Ciment cu autoreparare.
LOCUL 3. Mihai-Bogdan HERBEI de la Facultatea de Inginerie in Limbi Straine (FILS ) – cu prezentarea Modul de functionare al unui robot linefollower.
LOCUL 4. Adrian-Alexandru PIRVAN de la Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor - cu prezentarea Geam cu auto-curatare.

Va prezentam in continuare imagini relevante cu invingatorii competitiei si cu alti participanti importanti.

3. Concluzii
Competitia Internationala de comunicare in stiinta FameLab 2013 se profileaza deja ca un mare succes al anului in domeniu.
In acest an, British Council, organizatorul principal al competitiei, a adus cateva modificari de participare. Astfel, a fost introdusa o faza de preselectie (si datorita interesului crescut de participare!).

Au fost organizate si s-au desfasurat 5 faze de preselectie, dupa cum urmeaza: Universitatea Politehnica din Bucuresti, UMF “Carol Davila”, Institutul de Stiinte Spatiale (Magurele), Universitatea “Al.I.Cuza”-Iasi, Universitatea Babes Bolyai – Cluj Napoca.
De la fiecare preselectie s-au calificat pentru faza urmatoare primii patru clasati. Castigatoarea locului 1 la preselectia din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti a fost Iasmina-Florina BURLACU, studenta a Facultatii Stiinta si Ingineria Materialelor.
Iasmina este o buna „urmasa” a castigatoarei Fazei Nationale de anul atrecut, Alina-Nicoleta COLAN, de asemenea studenta a Facultatii Stiinta si Ingineria Materialelor (actual masteranda).

Sa-i uram Iasminei mult succes in continuare, ca si tuturor participantilor. Sa ne reprezentati cu cinste!

Bibliografie
1. Ioana, A., Semenescu, A., Marcu, D., Ghiban, A., Alina Nicoleta Colan, Managementul Calitatii. Teorie si Aplicatii. Editura Matrix Rom, Bucuresti, ISBN 978-973-755-894-7, 2013.
2. Ioana, A., Colan, Alina Nicoleta, Rusu, Andreea, Famelab International – Comunicarea Stiintei si Stiinta Comunicarii, Revista “Tehnica Instalatiilor”, Anul XII, nr. 6(102)/2012, ISSN 1582-6244,Targu Mures, pg. 6-8, 2012.
3. http://www.britishcouncil.org/ro/romania-science-famelab-competition-2013.htm
4. http://polifest.pub.ro/

Autori: PhD. Adrian IOANA, Msd. Alina-Nicoleta COLAN 
St. Iasmina - Florina BURLACU 
University “Politehnica” of Bucharest
E-mail: adyioana@gmail.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video