Aerteknika

Protectia impotriva incendiilor, esentiala pentru siguranta noastra, a tuturor

siguranta la incendiu
vizualizari

Tragedia incendiului din centrul comercial din Rusia care a făcut peste 60 de victime în luna martie a acestui an nu este din păcate un exemplu singular. Astfel de evenimente nefaste se întâmplă an de an. Siguranța la incendiu rămâne prin urmare un subiect important în atenția companiilor și a autorităților implicate.

În cele de mai jos prezentăm câteva observații și tendințe observate în acest domeniu. Analiza noastră pornește de la informațiile oficiale furnizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din ultimii 3 – 4 ani.

Schimbări legislative

Ulterior tragediei din Clubul Colectiv, a fost acordat termenul de grație pentru intrarea în legalitate în ceea ce privește obținerea autorizației de securitate la incendiu. Acesta a expirat la 1 octombrie 2017. Investitorii care nu au intrat în legalitate riscă amenzi de până la 50.000 RON. Amenda poate ajunge însă și la 100.000 RON pentru cazurile grave când se dispune și oprirea funcționării activității operaționale.

Modificări legislative au fost aduse și cu privire la informarea publicului referitor la funcționarea unor clădiri în lipsa autorizației de securitate la incendiu. Operatorii unor obiective cu diverse destinații și funcțiuni publice au fost astfel obligați să afișeze un panou livizil de atenționare cu mesajul „Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu”.

Însă, clarificările mult așteptate de investitori în zonele gri și interpretabile din legislație nu au fost aduse. Cu titlu exemplificativ observăm că rămân în continuare interpretabile aspecte ce țin de autorizarea lucrărilor de amenajare în spații înglobate în clădiri deja autorizate, alocarea sarcinii autorizării între proprietari și chiriași, autorizarea clădirilor vechi cu mai mulți proprietari sau obligativitatea constituirii serviciului privat pentru situații de urgență.

Controale și amenzi mai puține

Contrar așteptărilor, cuantumul global al amenzilor dispuse pentru nerespectarea obligațiilor în domeniul prevenirii și securității la incendiu a scăzut semnificativ în 2017 față de anii anteriori. Se observă o scădere cu 55% față de nivelul anului 2016, respectiv cu 71% față de nivelul anului 2015 (an record cu privire la cuantumul global al amenzilor, pe fondul tragediei din Clubul Colectiv), nivelul amenzilor fiind chiar mai mic decât totalul din 2014.

La o primă vedere, această scădere ar putea indica o creștere a gradului de conformare, respectiv un număr mai redus de fapte contravenționale în acest domeniu.

Scăderea numărului total al amenzilor trebuie însă pusă în corelație cu evoluția numărului total al controalelor. La acest capitol se observă însă că, de fapt, numărul controalelor a scăzut semnificativ în 2017 față de anii anteriori. Practic s-a înregistrat o scădere a numărului de controale cu 42,51% față de anul 2016. Nivelul actual al controalelor (în 2017) a scăzut sub 50% față de numărul controalelor înregistrate în 2014 (i.e. anul precedent tragediei din Clubul Colectiv).

În concluzie, nu gradul de conformare a crescut, ci a scăzut numărul controalelor.

Mai multe acțiuni de prevenire

În condițiile în care termenul de intrare în legalitate s-a prorogat succesiv până în a doua parte a anului 2017, evoluția atipică în ceea ce privește cuantumul amenzilor și numărul controalelor se poate datora unei concentrări mai scăzute a Inspectoratelor pentru Situații de Urgență pe plan sancționator, cu consecință directă a unei prioritizări în zona celorlalte acțiuni de prevenire.

Rapoartele oficiale ale IGSU indică în 2017 o creștere cu 36,8% față de anul 2016 a exercițiilor organizate de ISU de alarmare și evacuare în situații de urgență, recunoașteri în teren și instruirea personalului angajat în scopul formării unei conduite preventive.

Mai puține autorizații

Numărul total al autorizațiilor și avizelor de securitate la incendiu și de protecție civilă eliberate în 2017 a scăzut față de anul 2016, cu aproximativ 19%. Această scădere ar putea fi explicată și de numărul foarte mare de autorizații și avize emise la nivelul anului 2016, ulterior impactului pe care l-a avut cazul Colectiv.

Interesant este însă de observat că un număr foarte mare de cereri de avizare și autorizare, respectiv peste 48% au fost respinse în cursul anului trecut.

Se poate trage astfel concluzia că pentru un număr destul de mare de construcții ce ar necesita autorizare procedura nu a fost încă finalizată. În corelație cu acest aspect se observă că numărul situațiilor în care ISU a acordat asistență tehnică pentru clădirile care funcționează fără autorizație este în scădere cu aproximativ 27%.

Gradul de siguranță

Din experiența noastră recentă, subiectul conformării pe linia de prevenire și securitate la incendiu este tratat cu prioritate de companiile ce investesc în România. Având în vedere apariția din ce în ce mai frecventă a unor situații cu potențial litigios izvorâte pe fondul unor discrepanțe pe plan legislativ, companiile sunt din ce în ce mai atente la reglementarea contractuală a alocării obligațiilor din domeniu (în contracte de închiriere, antrepriză, administrarea proprietăților etc.).

Putem spune chiar că efervescența observată atât pe plan legislativ, cât și la nivelul acțiunilor de control și sancționare din 2015, 2016, împreună cu acțiunile de instruire și prevenire din 2017 au avut ca efect creșterea gradului de conștientizare a riscurilor din acest domeniu.

Din păcate însă, cu privire la creșterea gradului de siguranță, există încă loc de îmbunătățire.

siguranta la incendiu

Privind în ansamblu, numărul mediu de incendii pe zi este în creștere, o foarte mare proporție a acestor incendii (75%) afectând vegetația uscată, locuințe sau anexe. În medie, 19 locuințe sunt afectate zilnic de incendii. Un procent foarte mic de incendii afectează clădirile de birouri sau cu destinație comercială/industrială. În contextul extinderii numărului de construcții nou dezvoltate, ne putem aștepta ca tendința de creștere a numărului mediu de incendii pe zi să se păstreze, iar acest aspect rămâne unul îngrijorător.

De asemenea, la fel de îngrijorător este și procentul destul de mare al  unităților de învățământ (16%) care funcționează încă în lipsa conformării și care necesită autorizare.

Un aspect eminamente pozitiv și salutar este însă gradul foarte mare de încredere în rândul populației în forțele de intervenție. Într-un sondaj de opinie din 2017, citat oficial, pompierii au cel mai înalt grad de încredere în rândul populației, acesta fiind în procent de 83%. În topul încrederii opiniei publice în instituții, pompierii sunt urmați de armată (71%), învățământ (66%), biserică (61%) și poliție (59%).

Prevenția și protecția împotriva incendiilor trebuie să fie o prioritate atât pentru companii și instituții, cât și pentru autoritățile desemnate să asigure controlul și autorizarea acestora. Este cu siguranță un efort comun de responsabilizare care, odată intensificat, ne va ajuta să reducem semnificativ incidența apariției incendiilor în orice fel de spații rezidențiale sau comerciale.

***

O analiză realizată de Gianina Găvănescu, Senior Associate în cadrul Bulboacă & Asociații SCA

Adauga Comentarii

Basic HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

https://bit.ly/2Ds8Frn

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Împlinirea a 150 de ani de existență pentru AFRISO în 2019 este un eveniment semnificativ, o performanță unică în domeniu, care ne obligă pe mai departe să fim referința în tot ce înseamnă aparate de măsură și accesorii pentru instalații la cel mai înalt nivel de calitate.

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

Romtherm 2019