Noile reglementari adoptate de ANRE vor avea un impact negativ puternic asupra consumatorilor si pun in pericol 4.500 de locuri de munca

224 vizualizari
Noile reglementari adoptate de ANRE
Distribuie pe

Distribuitorii de energie electrică membri ai Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) își exprimă profunda îngrijorare cu privire la efectele negative pe care le vor avea asupra rețelelor și consumatorilor metodologia de stabilire a tarifelor de distribuție a energiei electrice și reducerea ratei reglementate a rentabilității aplicată acestor tarife, adoptate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Strategia energetică a României, în curs de aprobare și aliniată cu direcțiile de dezvoltare ale cadrului de reglementare european, subliniază nevoia imperioasă de investiții în sector, ceea ce vine în contradicție cu prevederile reglementărilor aprobate de ANRE, care sunt de natură să diminueze volumul investițiilor și să crească decalajul dintre România și celelalte țări din UE. Sectorul distribuției de energie electrică și de gaze naturale este strategic pentru economie și trebuie reglementat din această perspectivă, motiv pentru care are nevoie de un cadru de reglementare clar, predictibil și stabil, care să stimuleze investițiile și creșterea calității serviciilor în beneficiul consumatorilor.

Fără un cadru transparent, clar și stabil, care să reflecte condițiile de piață, pentru următoarea perioadă de reglementare, nivelurile actuale de invesțitii nu vor putea fi susținute.   O reducere semnificativă a investițiilor va avea ca efect final scăderea calității serviciului, afectând atât consumatorii casnici, comerciali și industriali, cât și competitivitatea economiei românești.  

Astfel, o scădere a volumelor de investiții ar anula efectele de îmbunătățire înregistrate ca rezultat al investițiilor de aproximativ 1,2 miliarde de euro realizate în perioada 2014-2017 în rețelele de distribuție a energiei electrice, respectiv reducerea duratelor de întrerupere medii de la 700 la 284 minute/consumator/an. Pentru acest an, operatorii de distribuție energie electrică au în curs de realizare investiții totale de aproape 400 milioane de euro.  

Mai mult decât atât, efectul de scădere a tarifului de distribuție va fi aproape nul pentru factura finală a consumatorilor casnici. De exemplu, o familie cu un consum standard de circa 100 kWh/lună va economisi sub 1 leu/lună la factură.

Dincolo de impactul la consumatori, studiile arată că noile reglementări pentru domeniul distribuției de energie electrică vor conduce la pierderea unei contribuții la PIB de 13,7 miliarde de lei și la o pierdere de aproximativ 4.500 de locuri de muncă în economie, în perioada 2019-2023, ceea ce va conduce la reducerea cu 1,2 miliarde lei a contribuțiilor fiscale plătite anual la bugetul de stat sub forma veniturilor fiscale din impozitul pe profit, taxe și contribuții la asigurările sociale.

În baza principiului transparenței în procesul de reglementare, ACUE a solicitat ANRE să amâne adoptarea acestora pentru o perioadă de șase luni, pentru a oferi timpul necesar unei consultări reale și a unei analize corecte a efectelor indicatorilor propuși, în vederea evitării riscurilor semnificative prezentate de aceste reglementări la adresa capacității operatorilor de a efectua investițiile necesare pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor și îmbunătățirea calității serviciului de distribuție.

De aceea, aprobarea de către ANRE a reglementărilor pentru perioada următoare de reglementare, pentru sectorul de distribuție a energiei electrice nu va aduce beneficii consumatorului de energie ci, dimpotrivă, ar putea afecta indicatorii de calitate ai serviciului de distribuție.  

Despre ACUE

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Societatea Energetică Electrica SA, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2017 depășește 10 miliarde de euro. Impactul activității companiilor membre în economie este unul semnificativ, susținând indirect alte câteva zeci de mii de locuri de muncă.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video