Certificarea EHPA. Sigiliul de calitate pentru pompe de caldura (EHPA-Q)

209 vizualizari
EHPA
Distribuie pe

Sigiliul de calitate pentru pompe de caldura EHPA are drept scop implementarea unui sistem de asigurare a calitatii pentru unitatile de pompe de caldura din Europa. Unul dintre elementele cheie ale sigiliului este o a treia parte a procesului de testare bazat pe directiile trasate de European Heat Pump Association (EHPA) si executate in conformitate cu cerintele de testare ale Normelor Europene EN 14511 partile de la 1 la 4 (performanta unitatii la incalzire), EN 16147 (apa calda sanitara) si EN 1202 (zgomot).
Sigiliul de calitate EHPA isi are originea in sigiliul de calitate D-A-CH initiat in 1996 de catre asociatiile din domeniul pompelor de caldura din Germania, Austria si Elvetia cu scopul de a crea un set comun de cerinte care sa asigure produse si servicii de calitate pentru pompele de caldura (EHPA-Q).
EHPA si asociatiile sale membre vizeaza crearea unei etichete cu adevarat europene, unanim acceptata in toate Statele Membre. Sigiliul de calitate a fost extins cu succes si in alte tari. In 2011 era valabila in Austria, Belgia, Republica Ceha, Finlanda, Franta, Germania, Slovacia, Suedia, Elvetia si Regatul Unit.
Sigiliul de calitate EHPA-Q se acorda pompelor de caldura individuale sau gamelor de game de modele, care sunt vandute ca produse standardizate, de serie. Acestea trebuie sa fie actionate electric, cu o putere termica de pana la 100 kW utilizand toate sursele ambientale de energie (aer, apa, pamant/geotermala). Sigiliul se acorda doar unitatilor de incalzire si celor combi.
Fig. 1: Sigiliul de calitate EHPA 

Cerinte
Pentru a beneficia de sigiliul de calitate EHPA, o pompa de caldura trebuie sa respecte urmatoarele criterii prevazute in normele si reglementarile privind sigiliul de calitate si definite mai departe in descrierile procesului de testare a surselor de energie individuale.
Cerintele cheie sunt (lista nu este completa):
a) Conformitatea si respectarea de catre toate componentele principale a normelor si reglementarilor in vigoare (marcajul CE);
b) Valorile minime de eficienta determinate prin masuratori terte (puncte de functionare – coeficient de performanta COP):
Apa sarata/Apa: B0/W35 4,3
Apa /Apa: W10/W35 5,0
Aer/Apa: A2/W35 3,1
Teren direct de schimb cuplat la apa: E4/W35 4,3
c) Declaratie al nivelului puterii acustice
d) Existenta documentelor de vanzare si distributie, proiectare, service si functionare in limba de circulatie oficiala din tara in care pompa de caldura este distribuita.
e) Existenta unei retele functionale de service pentru clienti in zonele de vanzari, care permit un timp de reactie de 24 de ore la plangerile consumatorilor.
f) O perioada de garantie de 2 ani incluzand o declaratie care va sustine ca piesele de schimb pentru pompele de caldura vor fi disponibile pentru inca cel putin 10 ani.

Organizare si procedura de aplicare
Sigiliul de calitate EHPA este coordonat de “Quality Label Committee”. Acest comitet se intruneste de trei ori pe an, fiind responsabil de toate aspectele legate de sigiliul de calitate. Acesta asigura o abordare comuna in Europa, sustine comunicarea cu toti partenerii si dezvolta regulile, regulamentele si cerintele suplimentare. Acesta intetine si baza de date a sigiliului de calitate. Comitetul “Quality Label Committee” este alcatuit din membri ai Comisiei Quality Label Commissi¬on (un reprezentant din fiecare tara) si reprezentanti ai centrelor de testare (un reprezentant din fiecare tara).
La nivel national, sigiliul este implementat de Comisiile nationale Quality Label Commissions alcatuite din reprezentanti de pe piata locala (producatori, institute de cercetare, centre de testare, asociatii). Aceste comisii organizeaza procedura de aplicare si verifica indeplinirea tuturor cerintelor. Ele actualizeaza si lista pompelor de caldura care au obtinut sigiliul de calitate.
Partea terta in procesului de testare a unitatii pompei de caldura sau a gamei de modele este efectuata de centre de testare care trebuie sa indeplineasca anumite cerinte pentru a participa la program. Cel mai important, acestea trebuie sa fie acreditate conform cu EN 17 025 pentru testarea pompelor de caldura. In plus, acestea trebuie sa fie independente. Toate centrele de testare dintr-o tara, sunt eligibile pentru a trimite un reprezentant in cadrul Comitetului EHPA. In prezent, parteneri acceptati sunt AIT, Austria; BSRIA, Marea Britanie; CETIAT, Franta, ILK, Germania; NTB, Elvetia, Universitatea Stuttgart, Germania, SP, Suedia; TÜV Rheinland, Germania; TÜV Süd, Germania; VDE, Germania). Un Grup de lucru dintr-un centru de testare in cadrul Comitetului “Quality Label Committee” lucreaza in mod special la procedurile de testare in cadrul centrelor de testare.
Cererea pentru sigiliul de calitate EHPA-Q va fi adresata comisiei nationale din tara respectiva. Cei interesati de utilizarea etichetei trebuie sa contacteze presedintii comisiilor nationale in mod direct. O lista completa poate fi gasita la www.ehpa.org/ehpa-quality-label/registered-testing-institutes. Solicitantii trebuie sa furnizeze toate documentele necesare, inclusiv dovada testului trecut efectuat de partea terta, care sa arate ca pompa de caldura indeplineste cerintele sigiliului de calitate. Odata ce aceste documente sunt verificate in mod pozitiv de catre Comisia Nationala privind eticheta de calitate, se acorda sigiliul si pompa de caldura este inclusa in lista oficiala. Fiecare sigiliu este valabil 3 ani si poate fi reinnoit de 2 ori.

Actiuni viitoare
In viitorul apropiat EHPA doreste sa dezvolte un regulament de testare a unitatilor aer/aer si sa actualizeze regulamentele actuale pentru a include unitatile cu o capacitate >100 kW, pompe de caldura echipate cu compresoare de modulare a capacitatii si pompe de caldura pentru productia de apa calda (noul EN 16147). Pe termen mediu este planificata integrarea pompelor de caldura cu reducerea emisiilor de CO2, pompelor de caldura cu absorbtie si sistemelor hibride.
Avand in vedere contextul politic actual, Comitetul “Quality Label Committee” a recunoscut necesitatea actualizarii procedurii de aplicare pentru a se asigura ca este valabila in mod automat in toate tarile europene. In viitor, cerintele trebuie sa se bazeze pe eficienta energetica primara, inclusiv impactul sezonier (SCOP conform EN 14825, ponderate cu factorul UE mediu de energie primara, in prezent 2,28kWth/kWel).

Sigiliul de calitate EHPA in Europa

Fig. 2:Tari participante la programul EHPA de sigiliu al calitatii

Mai multe informatii pe www.ehpa.org/ql; baza de date: www.ehpa.org/ql/qldb
European Heat Pump Association, http://www.ehpa.org 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video