Gazele- F pun în pericol obiectivele climaticele

206 vizualizari
gazele fluorurate
Distribuie pe

Gazele fluorurate (gazele- F) sunt adesea utilizate ca înlocuitori pentru substanțele care diminuează stratul de ozon, deoarece nu deteriorează stratul de ozon al atmosferei. În schimb, gazele F au un puternic efect de seră, al căror potențial de încălzire este chiar mai mare decât al dioxidului de carbon (CO2). Prin urmare, ele contribuie într-o măsură mare la schimbările climatice. 

Ce sunt gazele fluorurate cu efect de seră?
Gazele fluorurate (HFC, PFC şi SF6 ) sunt substanțe chimice artificiale utilizate în mai multe sectoare și aplicații diferite. 

HFC: utilizate ca agenți frigorifici, solvenți de curățare și agenți spumanți (precum cei folosiți la extinctoare).
PFC: utilizate la fabricarea semiconductorilor, ca solvenți de curățare și ca agenți spumanți.
SF6: utilizate la întrerupătoarele de înaltă tensiune și la producția de magneziu.

Acestea au devenit populare începând cu anii ’90 ca substituenți pentru anumite substanțe care diminuau stratul de ozon, utilizate la acea vreme în majoritatea aplicațiilor respective, precum clorofluorocarburile (CFC) și hidroclorofluorocarburile (HCFC), și care au fost scoase treptat din uz în baza Protocolului de la Montreal. Deși gazele fluorurate nu au proprietăți de diminuare a stratului de ozon, majoritatea acestora au un înalt potențial de încălzire globală (GWP). 

Pentru a controla emisiile de gaze-F, inclusiv hidrofluorocarburi (HFC), Uniunea Europeană a adoptat două acte legislative: Regulamentul privind gazele-F și Directiva privind sistemele mobile de climatizare.

Cerințele Regulamentului privind gazele F sunt relevante pentru: 

    • Producătorii, importatorii și exportatorii de gaze fluorurate 
    • Producătorii și importatorii care introduc pe piața UE anumite produse şi echipamente ce conțin gaze fluorurate 
    • Utilizatorii de SF6 în turnarea sub presiune a magneziului și pentru umplerea anvelopelor de autovehicule 
    • Operatorii anumitor echipamente și sisteme care conțin gaze fluorurate 
    • Personalul tehnic și societățile comerciale implicate în anumite activități aferente echipamentelor care conțin gaze fluorurate 

În cadrul Regulamentului privind gazele F, sunt definite obligații specifice pentru operatorii următoarelor tipuri de echipamente: 

    • Echipamente staționare de refrigerare, de climatizare și pompe de căldură 
    • Sisteme staționare de protecție împotriva incendiilor și extinctoare 
    • Instalații de distribuție de înaltă tensiune 
    • Echipamente care conțin solvenți 

Alte produse și echipamente, inclusiv echipamente mobile, care conțin gaze fluorurate sunt, de asemenea, vizate de Regulamentul privind gazele F.

Obiectivele generale ale politicilor UE privind gazele floururate sunt: 

    • Prevenirea emisiilor suplimentare de gaze floururate, care va contribui astfel la obiectivele climatice ale UE
    • Asigurarea conformității cu protocolul în ceea ce privește obligațiile legate de hidrofluorocarburi (HFC).

Prevenirea emisiilor se poate realiza în doua moduri: evitarea, în primul rând, utilizării gazelor- F (cu alte cuvinte, reducerea cererii de gaze floururate) și asigurarea existenței unor măsuri de prevenire a emisiilor sau a scurgerilor atunci când gazele sunt produse, utilizate și eliminate. 

Prin urmare, politica care privește gazele floururate are următoarele obiectivele specifice:

Descurajarea utilizării gazelor- F cu potențial de încălzire globală și încurajarea utilizării unor substanțe sau tehnologii alternative care generează emisii mai scăzute de GES, fără a compromite siguranța, funcționalitatea și eficiența energetică. 

Prevenirea scurgerilor din echipamente și tratarea adecvată la sfârșitul ciclului de viață a gazelor- F în aplicații.

Consolidarea creșterii durabile, stimularea inovării și dezvoltarea de tehnologii verzi prin îmbunătățirea oportunităților de piață pentru tehnologiile alternative și gazele cu potențial scăzut de încălzire globală. 

Asociația spaniolă a producătorilor de aer condiționat AFEC a calificat propunerile europene de modificare a emisiilor de gaze fluorurate ca fiind nerealiste și avertizează că o reducere mai drastică ar periclita grav obiectivele climatice. Astfel s-a alăturat vocilor din industrie care s-au pronunțat împotriva unor elemente ale propunerii de revizuire a regulamentului privind gazele- F, într-un document care avertizează asupra riscurilor grave pe care propunerile le prezintă pentru obiectivele europene în materie de climă și energie. În special, documentul AFEC- Către neutralitatea climatică cu ajutorul pompelor de căldură- explică provocările pe care le ridică revizuirea propusă și avertizează că aceasta ar putea avea un impact negativ.

În timp ce AFEC recunoaște că unele prevederi ale noilor propuneri includ aspecte pozitive semnalate anterior de către industrie, în același timp, acestea conțin o serie de restricții cu impact negativ asupra dezvoltării pompelor de căldură. Analiza utilizată pentru propunerea de revizuire a gazelor fluorurate s-a bazat pe ipoteze nerealiste și pe o segmentare nerealistă a pieței, astfel încât concluziile cu privire la impactul propunerii menționate nu sunt corecte. Astfel, pentru a garanta decarbonizarea, este esențial să se mențină reducerea treptată a actualului regulament privind gazele- F și să nu se introducă interdicții suplimentare pentru pompele de căldură. 

Revizuirea gazelor- F trebuie să găsească un echilibru cu alte politici europene pentru a garanta tranziția energetică, astfel încât cerințele de reducere a emisiilor de gaze fluorurate cu efect de seră să fie aliniate cu alte politici și obiective europene, cum ar fi principiul eficiența energetică pe primul loc, demersul de decarbonizare a încălzirii sau independența energetică UE. 
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video