novapex

 

Importurile Uniunii Europene de gaz natural lichefiat din SUA sunt in crestere

Importurile Uniunii Europene de gaz natural
vizualizari

Din aprilie 2016, când primul transportator american de gaz natural lichefiat (GNL) către UE a debarcat în portul Sines din Portugalia importurile europene de gaz natural lichefiat din SUA au crescut, până în prezent, de la 0 la 2,8 miliarde de metri cubi.

În Declarația comună pronunțată la 25 iulie la Washington D.C., președintele Juncker și președintele Trump au convenit să intensifice cooperarea strategică dintre UE și SUA în domeniul energiei. În acest context, Uniunea Europeană ar urma să importe un volum mai mare de gaz natural lichefiat din Statele Unite, pentru a spori gradul de diversificare și siguranță a aprovizionării sale cu energie. Prin urmare, UE și SUA vor lua măsuri de facilitare a schimburilor comerciale de gaz natural lichefiat.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: 

„Uniunea Europeană este pregătită să faciliteze creșterea importurilor de gaz natural lichefiat din SUA, lucru care se întâmplă deja în momentul de față. Dacă prețurile practicate sunt competitive, sporirea exporturilor americane de gaz natural lichefiat ar putea juca un rol și mai important, inclusiv pe plan strategic, în aprovizionarea cu gaze naturale a UE; la rândul lor, SUA trebuie să își joace însă rolul care le revine în eliminarea restricțiilor birocratice asupra exporturilor de gaz natural lichefiat. Ambele părți au multe de câștigat de pe urma colaborării în domeniul energiei.”

Comisarul pentru politici climatice și energie, Miguel Arias Cañete, a afirmat: 

„Diversificarea este un element important al măsurilor de garantare a siguranței aprovizionării cu gaze naturale a UE. Din acest motiv, creșterea importurilor de gaz natural lichefiat din SUA este salutară, atât timp cât prețurile practicate sunt competitive. Aceste evoluții au loc într-o perioadă în care producția internă de gaze naturale din UE a scăzut mai mult decât era prevăzut, în timp ce se accelerează procesul de închidere treptată a centralelor electrice pe cărbune din UE.”

UE a cofinanțat sau s-a angajat să cofinanțeze proiecte de infrastructură de GNL în valoare de peste 638 de milioane EUR (a se vedea lista de proiecte din anexa 2). Pe lângă capacitățile neutilizate în prezent în UE, de 150 de miliarde de metri cubi, UE susține 14 proiecte de infrastructură de gaz natural lichefiat, care vor spori capacitatea disponibilă cu încă 15 miliarde de metri cubi până în 2021 și care ar putea recepționa importuri de gaz natural lichefiat din SUA, atât timp cât condițiile de piață sunt corecte și prețurile, competitive.

În prezent, legislația Statelor Unite prevede încă obligația de a solicita aprobări reglementare prealabile pentru exporturile de gaz natural lichefiat către Europa. SUA trebuie să elimine aceste restricții și să simplifice normele privind exporturile de gaz natural lichefiat în Europa.

Președinții Juncker și Trump au instituit un grup de lucru executiv, în cadrul întrevederii avute la Washington, D.C. la 25 iulie. De atunci, au fost menținute contactele dintre președinții Juncker și Trump, dintre comisarul UE pentru comerț Malmström și reprezentantul pentru comerț al SUA Lighthizer și dintre consilierii de rang înalt ai președintelui Juncker și ai președintelui Trump (secretarul general al Comisiei, Martin Selmayr și consilierul economic principal de la Casa Albă, Larry Kudlow).

S-a convenit că, la 20 august, consilierul pentru comerț al președintelui Juncker și un înalt funcționar UE din domeniul comerțului vor efectua o deplasare la Washington, D.C. și vor avea întrevederi cu omologii lor americani pentru a lucra în continuare la punerea în aplicare a Declarației comune. În acest context, atât UE, cât și SUA depun eforturi, în cadrul acestui grup de lucru executiv, în vederea sporirii exporturilor americane de gaz natural lichefiat în Europa.

Context

Piața mondială a gazului natural lichefiat devine din ce în ce mai fluidă și mai competitivă. Între 2017 și 2023, se preconizează că volumul schimburilor comerciale de gaz natural lichefiat va crește la nivel mondial cu peste 100 de miliarde de metri cubi, de la 391 de miliarde la 505 miliarde de metri cubi[1]. Agenția Internațională a Energiei estimează că importurile de gaz natural lichefiat către Europa vor crește cu aproape 20 % până în 2040, comparativ cu nivelurile din 2016.

Creșterea producției de gaze naturale din SUA și, în continuarea acestei tendințe, lansarea în 2016 a exporturilor de gaz natural lichefiat către UE au îmbunătățit siguranța aprovizionării cu gaze atât în Europa, cât și la nivel mondial. La ora actuală, Europa importă aproximativ 70 % din necesarul de gaze naturale și se estimează că acest procent va crește în următorii ani. Gazul natural lichefiat este, de asemenea, o componentă importantă a strategiei de diversificare aplicată de UE în acest domeniu; fiind a doua piață unică a gazelor naturale din lume după SUA, UE reprezintă o opțiune atractivă pentru SUA.

Pentru a stimula în continuare importurile în Europa, prețurile practicate de SUA pentru gazul natural lichefiat trebuie să fie competitive pe piața UE. În plus, următoarele acțiuni sunt esențiale pentru facilitarea acestor importuri:

Dezvoltarea capacităților de gaz natural lichefiat în UE și în SUA:

UE dispune de capacități de import de gaz natural lichefiat bine dezvoltate, care reprezintă în prezent aproximativ 150 de miliarde de metri cubi. În același timp, deoarece sunt de o importanță strategică pentru diversificare, actualele capacități sunt în curs de extindere, în paralel cu construirea unor noi capacități în Marea Adriatică (pe insula Krk din Croația), în Marea Baltică, în principal în Polonia, și în Marea Mediterană, în Grecia. Acest lucru ar urma să facă posibilă o creștere semnificativă a importurilor de gaz natural lichefiat în UE.

În prezent, SUA dispun de o capacitate de lichefiere de 28 de miliarde de metri cubi și prevăd să o completeze cu 80 de miliarde de metri cubi suplimentari până în 2023, în paralel cu extinderea terminalelor de export de gaz natural lichefiat.

Este necesar să se elimine restricțiile normative impuse de SUA. UE a eliminat toate barierele independente de piață pentru gazele naturale din SUA care intră pe teritoriul său. UE încearcă să obțină un tratament similar din partea SUA, în special în ceea ce privește eliminarea cerinței de aprobare prealabilă a exporturilor de gaz natural lichefiat în UE. Cifrele actuale arată că importurile de gaz natural lichefiat din SUA în UE au înregistrat o creștere continuă:

Din aprilie 2016, când a fost expediat primul transport de gaz natural lichefiat american către UE, importurile UE de gaz natural lichefiat din SUA au ajuns în prezent la 2,8 miliarde de metri cubi.

De la începutul anului 2016, UE a primit peste 40 de transporturi maritime de gaz natural lichefiat din SUA. În 2017, Europa a reprezentat peste 10 % din totalul exporturilor de gaz natural lichefiat din SUA, în creștere față de cota de 5 % înregistrată în 2016.

Adauga Comentarii

Basic HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman și pentru a preveni postarea automată de spam.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019