Informare privind montarea detectoarelor automate de gaze natural

323 vizualizari
Detectoare de gaz
Distribuie pe

Avand in vedere interesul pe care atat mass-media, cat si consumatorii de gaze naturale il manifesta cu privire la obligativitatea montarii detectoarelor automate de gaze naturale si pentru corecta informare a acestora, facem urmatoarele precizari:

Obligativitatea montarii detectoarelor de gaze a aparut pentru prima data in cadrul prevederilor pct. 8.3 din Normele tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Anexa 1 la Ordinul M.E.C nr. 58/2004, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 173 bis din 27 februarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, dispozitiile Art. I pct. 1 din Ordinul M.E.C. nr. 713/2004 privind modificarea unor prevederi din Anexa nr. 1 "Norme tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale" la Ordinul M.E.C. nr. 58/2004 prevedeau ca: ”Incepand cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru incaperile in care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale si suprafetele vitrate necesare, conform prezentelor norme, sunt partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de constructie speciala (securizat, termopan etc.).”

In prezent, sunt in vigoare dispozitiile Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare Normelor tehnice care au abrogat prevederile Ordinului M.E.C. nr. 58/2004 si care prevad la pct. 8.3 alin.(2) urmatoarele: ”Pentru cazul in care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de constructie speciala (securizat, tip Termopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4 ) in aer, care actioneaza asupra robinetului de inchidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi.”

De asemenea, printr-o adresa transmisa ANRE in anul 2010, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta mentioneaza faptul ca ”solicita echiparea tuturor spatiilor unde se afla aparate de prepare a hranei cu detectoare automate de gaze, indiferent de grosimea si tipul geamului (securizat, tip Termopan etc.) folosit in aceste incaperi, pentru realizarea unui nivel de securitate ridicat”.

Astfel, avand in vedere ca instalatia de utilizare a gazelor naturale este proprietatea clientului final, acesta are obligatia sa asigure respectarea conditiilor tehnice pentru functionarea in siguranta a instalatiei de utilizare a gazelor naturale.

In situatia in care, in urma verificarii sau a reviziei tehnice a instalatiei de utilizare, operatorul economic autorizat ANRE constata ca nu sunt indeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta a:
- instalatiei de utilizare a gazelor naturale - clientul final are obligatia sa faca toate demersurile necesare pentru indeplinirea acestor conditii, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4) in aer, care actioneaza asupra robinetului de inchidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi
- instalatiei comune de utilizare - clientul final/clientii finali are/au obligatia sa faca toate demersurile necesare pentru indeplinirea acestor conditii, inclusiv prin montarea de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4) in aer, dotate cu sisteme de semnalizare optica sau alarmare acustica la atingerea concentratiilor periculoase si cu comanda inchiderii automate a alimentarii cu gaze naturale

De retinut este faptul ca montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar in situatia in care operatorul economici autorizat ANRE constata, in urma verificarii sau a reviziei tehnice a instalatiei de utilizare, ca nu sunt indeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta a instalatiei de utilizare a gazelor naturale.

Totodata, pentru clarificarea unor aspecte relevante in acest context, va informam ca prevederile oricarui act normativ din Romania isi produc efectele dupa data intrarii in vigoare a acestuia si nu pot fi aplicate retroactiv, fapt confirmat de dispozitiile art. 15, alin. (2) din Constitutia Romaniei, respectiv „Legea dispune numai pentru viitor [...]”.

Astfel, in acest context, consideram ca, in situatia in care instalatia de utilizare a gazelor naturale a fost proiectata, executata, receptionata si pusa in functiune anterior intrarii in vigoare a prevederilor Normelor Tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate in Ordinul MEC nr. 58/2004, precum si a Normelor tehnice si, in prezent, nu sunt efectuate modificari fata de documentatia tehnica initiala, operatorul economic autorizat ANRE care efectueaza verificarea si/sau revizia tehnica analizeaza situatia locala si decide, in consecinta, daca respectiva instalatie de utilizare functioneaza in conditii de siguranta, luand in considerare prevederile legale in baza carora a fost intocmita si avizata documentatia initiala.

Detectorul automat de gaze poate fi achizitionat si de catre clientul final, dar montarea lui pe instalatia de utilizare a gazelor naturale se realizeaza doar de catre un operator economic autorizat ANRE cu care acesta are incheiat contract de prestari servicii pentru verificarea sau revizia tehnica a instalatiei de utilizare aferenta locului de consum si se consemneaza in fisa de evidenta a lucrarilor periodice de verificare sau de revizie tehnica a instalatiei de utilizare a gazelor naturale.

http://www.anre.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video