Noutăți din standardizare: proiectarea și construcția liniilor electrice & Alegerea echipamentelor electrice

750 vizualizari
Noutăți din standardizare: proiectarea și construcția liniilor electrice & Alegerea echipamentelor electrice
Distribuie pe

Un standard obligatoriu pentru proiectarea și construcția liniilor electrice

SR EN 50341-2-24:2019 – Linii electrice aeriene de tensiune alternativă mai mare de 1 kV. Partea 2-24: Aspectele normativelor naționale (NNA) pentru România este un document normativ aplicabil în România și un document informativ pentru alte țări.

Prezenta parte a standardului SR EN 50341 se aplică la planificarea, proiectarea și construcția liniilor electrice aeriene cu tensiuni nominale mai mari de 1 kV, cu frecvența de 50 Hz. Pentru aplicarea acestui standard la cerințele specifice legate de modernizarea, creșterea siguranței și a capacității de transport a liniilor electrice aeriene existente, referința trebuie specificată în Proiectul Tehnic. În același timp, corelarea între reglementările relevante și standardele asociate trebuie stabilită în Proiectul Tehnic.  
Prezenta Parte 2-24 nu este aplicabilă liniilor electrice aeriene existente, cu excepția cazului în care acest lucru este specificat în Proiectul Tehnic. Instalațiile electroenergetice aferente liniilor aeriene, care se află în diferite etape de proiectare sau construcție, pot fi finalizate în conformitate cu standardele în vigoare la data începerii proiectului. Extinderile liniilor electrice existente se consideră linii noi, excepție făcând punctelor de joncțiune, care trebuie să fie descrise în proiectele tehnice.

Prezenta Parte 2-24 se aplică la proiectarea și construcția liniilor electrice aeriene cu conductoare izolate, la care distanțele de izolare interne și externe pot fi mai mici decât cele specificate în Partea 1 (SR EN 50341-1:2013 – Linii electrice aeriene de tensiune alternativă mai mare de 1 kV. Partea 1: Reguli generale. Specificații comune).

Cele două părți ale standardului, SR EN 50341-2-24:2019 și SR EN 50341-1:2013 se utilizează împreună.

Alegerea echipamentelor electrice

A fost publicată versiunea română a standardului SR HD 60364-5-53:2017 – Instalații electrice de joasă tensiune. Partea 5-53: Alegerea și montarea echipamentelor electrice. Aparataj de comutație și de comandă.
Această parte a HD 60364 stabilește prescripțiile generale pentru secționare, întrerupere, comandă și supraveghere și prescripții pentru alegerea și montarea dispozitivelor care asigură aceste funcții.
Inițial sunt prezentate prescripțiile generale comune și prescripțiile privind fixarea echipamentului, după care standardul detaliază cerințele specifice pentru diferite tipuri de dispozitive și anume pentru:

  • dispozitive de protecție împotriva șocurilor electrice prin întreruperea automată a alimentării (de protecție la supracurenți și de curent diferențial rezidual);
  • dispozitive pentru protecția împotriva riscului de incendiu;
  • dispozitive de protecție la supracurenți;
  • dispozitive de protecție la supratensiuni;
  • dispozitive de protecție de tensiune minimă.

De asemenea, standardul mai cuprinde prescripții referitoare la coordonarea dispozitivelor electrice de protecție, secționare, întrerupere și de comandă.
În Anexa A din standard sunt reprezentate circuitele cu curenții de defect cei mai probabili care pot apărea în sistemele cu semiconductoare. Aceste date sunt prezentate într-un tabel care cuprinde schema circuitului cu localizarea defectului, forma curentului de sarcină, forma curentului de defect de punere la pământ și protecția asigurată prin caracteristica de declanșare a DDR. 

În anexa ZA sunt prezentate condițiile naționale particulare, adică acele caracteristici sau practici naționale care nu pot fi modificate nici măcar într-o perioadă îndelungată, cum sunt, de exemplu, condițiile climatice sau condițiile electrice de legare la pământ.

Standarelel se poat achiziționa de la ASRO, Departamentul Vânzări, e-mail: vanzari@asro.ro.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video