Prescriptia tehnica ISCIR PT C4 - 2010 (II)

2661 vizualizari
recipientele metalice stabile sub presiune
Distribuie pe

In prima parte a acestui articol am inceput prezentarea noilor conditii si cerinte tehnice referitoare la recipientele metalice stabile sub presiune, conform prevederilor noii prescriptii tehnice ISCIR PT C4 - 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 385 bis din 10.06.2010. 
In continuare vom prezenta conditiile si cerintele tehnice privind autorizarea functionarii, utilizarea/exploatarea, verificarea tehnica periodica, repararea si verificarea tehnica in utilizare pentru recipientele metalice stabile sub presiune.

Autorizarea/admiterea functionarii recipientelor
Autorizarea functionarii este definita in PT C4-2010 ca fiind acordul emis de ISCIR pentru detinatorii/utilizatorii de recipiente, dupa caz, stabilit de prescriptia tehnica, in scopul atestarii faptului ca un recipient indeplineste toate conditiile si cerintele pentru a fi utilizat in conditii de siguranta. 

Pentru urmatoarele recipiente autorizarea functionarii se efectueaza de catre inspectorii ISCIR, astfel:
a) recipiente care contin gaze din grupa 1 (fluide periculoase), care se incadreaza la categoriile II, III si IV si functioneaza in limitele:
1) PS x V > 200 bar x litri (categoria III si IV);
2) 50 < PS x V ≤ 200 bar x litri si V > 1l (categoria II);
b) recipiente care contin gaze din grupa 2 (abur si alte gaze decat cele din grupa 1), care se incadreaza la categoriile II, III si IV si functioneaza in limitele:
1) PS x V > 1.000 bar x litri (categoria III si IV);
2) 200 < PS x V ≤ 1.000 bar x litri si V > 1l (categoria II);
c) recipiente care contin lichide din grupa 1 (fluide periculoase), care se incadreaza la categoria II si III si functioneaza in limitele:
1) V > 1 l si PS > 500 bar (categoria III);
2) V < 1 l si PS > 500 bar (categoria II);
3) PS x V > 200 bar x litri si 10 < PS ≤ 500 bar (categoria II);
d) recipiente care contin lichide din grupa 2 (alte lichide decat cele din grupa 1), care se incadreaza la categoria II si functioneaza in limitele:
PS x V > 10.000 bar x litri, PS > 500 bar si V > 10 l (categoria II);

Admiterea functionarii reprezinta conform PT C4-2010 acordul emis de catre operatorul RSVTI (Responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor) al unui detinator/utilizator pentru un recipient in scopul atestarii faptului ca acel recipient indeplineste toate conditiile si cerintele pentru a fi utilizat in conditii de siguranta.

Pentru urmatoarele recipiente, admiterea functionarii se face de catre detinatori/utilizatori, prin operatorul RSVTI, iar acestea se inregistreaza in evidenta detinatorilor/utilizatorilor si anume:
a) recipiente care contin gaze din grupa 1 (fluide periculoase), care se incadreaza la categoria I si functioneaza in limitele:
25 < PS x V ≤ 50 bar x litri si V > 1l;
b) recipiente care contin gaze din grupa 2 (abur si alte gaze decat cele din grupa 1), care se incadreaza la categoria I si functioneaza in limitele:
50 < PS x V ≤ 200 bar x litri si V > 1l;
c) recipiente care contin lichide din grupa 1 (fluide periculoase), care se incadreaza la categoria I si functioneaza in limitele:
PS x V > 200 bar x litri si PS < 10 bar;
d) recipiente care contin lichide din grupa 2 (alte lichide decat cele din grupa 1), care se incadreaza la categoria I si functioneaza in limitele:
1) PS x V > 10.000 bar x litri si PS < 500 bar;
2) PS > 1000 bar, V < 10 litri.

De asemenea operatorul RSVTI poate face admiterea functionarii si pentru urmatoarele categorii de recipiente:
a) vase de expansiune inchise cu membrana, care functioneaza in limitele: PS x V ≤ 10.000 bar x litri;
b) hidrofoare, care functioneaza in limitele: PS x V ≤ 6.000 bar x litri;

Pentru toate recipientele care se incadreaza in conditiile de mai sus, admiterea functionarii (la prima punere in functiune si periodic in exploatare) se face de catre operatorul RSVTI.
Recipientele care fac obiectul PT C4-2010 pot fi utilizate numai daca detinatorul/utilizatorul a obtinut autorizarea/admiterea functionarii conform prescriptiei tehnice.

Se admite autorizarea/admiterea functionarii urmatoarelor tipuri de recipiente:
a) recipiente noi care respecta cerintele privind introducerea pe piata stabilite de reglementarile nationale care transpun directivele europene specifice;
b) recipiente vechi care au mai functionat si:
c) provin din Uniunea Europeana:
- care respecta cerintele privind introducerea pe piata stabilite prin directivele europene specifice;
- care au fost construite anterior intrarii in vigoare a directivelor europene specifice si care au fost introduse pe piata cu respectarea reglementarilor nationale ale statului membru in care au fost construite;
d) provin din afara Uniunii Europene si care respecta cerintele prevazute la introducerea pe piata, stabilite prin directivele europene specifice.

In vederea autorizarii functionarii recipientelor se efectueaza urmatoarele activitati de catre inspectorul ISCIR:
- verificarea existentei documentatiei tehnice de insotire a recipientului;
- verificarea conditiilor de instalare, conform documentatiei de instalare;
- revizia interioara
- incercarea la presiune hidraulica;
- verificarea reglarii dispozitivelor de siguranta;
- incercarea pneumatica de etanseitate;

Autorizarea functionarii recipientului se acorda numai daca rezultatele verificarilor tehnice sunt in conformitate cu prevederile PT C4 – 2010, prin intocmirea unui proces – verbal de verificare tehnica in care se consemneaza parametrii de functionare si data efectuarii urmatoarei verificari tehnice (ziua, luna si anul). 
Pentru recipientele care au autorizarea functionarii, ISCIR efectueaza inregistrarea acestora, acordand numarul de inregistrare ISCIR si elibereaza cartea recipientului.
Este interzisa acordarea autorizarii de functionare a recipientului in conditiile indeplinirii unor dispozitii ulterioare mentionate in procesul-verbal de verificare tehnica. Cartea recipientului se pastreaza de catre detinator/utilizator.

Utilizarea/Exploatarea recipientelor
Exploatarea recipientelor se face in conformitate cu instructiunile de utilizare/exploatare elaborate de producatorul echipamentului/instalatiei si instructiunile interne elaborate de detinator/utilizator.
Pentru functionarea in conditii de siguranta, detinatorii/utilizatorii au obligatia sa asigure pe toata perioada de utilizare a recipientelor operator autorizat RSVTI.
Detinatorul/utilizatorul trebuie sa asigure existenta la locul de functionare al recipientelor a instructiunilor tehnice specifice pentru utilizarea recipientelor si a documentelor cuprinzand masurile ce trebuie luate in caz de avarii, intreruperi si dereglari ale instalatiei/echipamentului sau ale proceselor tehnologice in care este inglobata/inglobat.
Detinatorul/utilizatorul trebuie sa foloseasca pentru utilizarea instalatiei/ echipamentului numai personal de exploatare instruit de catre RSVTI corespunzator gradului de complexitate al instalatiilor si verificat ca si-a insusit cunostintele teoretice si practice necesare, cu privire la functionarea in conditii de siguranta a recipientelor.

Verificarea tehnica periodica
Recipientele in exploatare se supun la verificari tehnice periodice, care constau in revizii interioare, incercari de presiune si incercari de etanseitate. Cu aceasta ocazie se verifica starea tehnica a recipientului si a instalatiei aferente acestuia. 
In cazul in care rezultatele verificarii tehnice periodice sunt corespunzatoare se acorda autorizarea/admiterea functionarii in continuare, stabilindu-se data (ziua, luna, anul) urmatoarei verificari tehnice periodice. Aceasta data se stabileste in functie de complexitatea, locul de instalare, conditiile de mediu si regimul de functionare, vechimea in serviciu si starea tehnica a recipientului si nu poate depasi perioada maxima corespunzatoare fiecarui tip de verificare/incercare prevazuta de PT C4 - 2010. Recipientul nu poate fi utilizat cu termenul de valabilitate al autorizarii functionarii depasit. 
La sfarsitul duratei de viata fizica, precizata in documentatia tehnica a recipientului sau dupa expirarea duratei normale de functionare, prevazuta in Hotararea Guvernului nr.2.139/2004, atunci cand nu este prevazuta in mod explicit durata de viata in documentatia tehnica, verificarea tehnica periodica a recipientului se face dupa efectuarea verificarilor tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic.
Revizia interioara se efectueaza cel putin o data la 4 ani. Inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR sau, dupa caz, operatorul RSVTI poate stabili termene mai scurte in functie de starea tehnica si vechimea in serviciu a recipientului. 
Incercarea la presiune hidraulica se efectueaza numai dupa efectuarea unei revizii interioare cu rezultate corespunzatoare. Aceasta are drept scop verificarea rezistentei si etanseitatii recipientului
Incercarea la presiune se efectueaza cel putin o data la 8 ani. In cazul recipientelor a caror revizie interioara nu se poate efectua, incercarea la presiune hidraulica se efectueaza cel putin o data la 4 ani.

Repararea recipientelor
Aceasta reprezinta ansamblul de lucrari si operatiuni care se executa prin inlaturarea neconformitatilor/defectiunilor constatate la o/un instalatie/ echipament, in scopul aducerii sale la parametrii initiali sau la alti parametri care asigura functionarea in conditii de siguranta a acesteia. 
Repararea recipientelor se efectueaza de catre producatorul acestora, de catre persoane juridice autorizate de ISCIR sau de catre persoane juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE. Persoanele juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre, trebuie sa fie inregistrate in Registrul national al persoanelor juridice autorizate de catre ISCIR. 
Repararea recipientelor se face pe baza unei documentatii tehnice preliminare de reparare avizata de catre RADTP (Responsabil cu avizarea documentatiei tehnice preliminare de reparare).

Lucrarile executate in cadrul reparatiilor la recipiente care se verifica de catre inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR sunt urmatoarele;
a) inlocuirea de virole, funduri, placi tubulare sau alte elemente sub presiune, care se pot executa separat si asambla la instalatie;
b) repararea prin incarcare cu sudura a elementelor sub presiune, care prezinta coroziuni sau eroziuni si placarea prin incarcare cu sudura a suprafetelor elementelor recipientelor;
c) remedierea prin sudare a fisurilor sau crapaturilor elementelor sub presiune;
d) executarea unor suduri noi la elementele sub presiune, refacerea sau remedierea celor existente;
e) inlocuirea tevilor schimbatoarelor de caldura si a niturilor de la recipiente;
f) inlocuirea armaturilor de siguranta cu alte tipodimensiuni care difera de cele prevazute in proiectul initial; 
g) remedierea zonelor in care au fost prelevate probe de material in scopul evaluarii starii tehnice a recipientelor;
h) inlocuirea fasciculelor schimbatoarelor de caldura;
i) executarea de lucrari ca urmare a modificarii proiectului initial de constructie a recipientului sau care duc la modificarea parametrilor initiali maximi admisi pentru functionarea acestuia;
j) inlocuirea mantalei exterioare a unui recipient cu pereti dubli;
k) montarea unui recipient pe un nou amplasament.

Verificarea recipientelor la finalul lucrarilor de reparare consta in:
- verificarea documentatiei tehnice de reparare, care trebuie sa fie intocmita conform cerintelor PT C4 – 2010 si 
- verificarea, in concordanta cu documentatia tehnica, a modului in care au fost efectuate lucrarile de reparare.
Conform acestei prescriptii, ISCIR autorizeaza persoanele juridice pentru urmatoarele activitati:
- repararea recipientelor;
- verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic la recipiente.

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video