Baza de roboți va crește constant cu 30-40% în următorii ani

32 vizualizari
robot MIR
Distribuie pe

Robotii mobili autonomi pot fi o alternativa prin care companiile din Romania pot sa depaseasca criza de personal necesar manipularii de materiale si produse in spatiile de productie si depozitare, afirma Paul Olariu, Area Sales Manager pentru Europa Centrala si de Est in cadrul Mobile Industrial Robots (MIR), lider in productia de roboti mobili autonomi (AMR).

In Romania existau la inceputul lunii aprilie peste 30.000 de locuri de munca vacante destinate persoanelor fara calificare si fara studii liceale, conform datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

"Dintre acestea, peste 2.000 vizau manipularea de produse si materiale, o activitate care poate fi foarte usor preluata de robotii mobili autonomi. Companiile moderne adopta pe scara extinsa robotii mobili autonomi, acestia aducand un nivel ridicat de automatizare si trasabilitate a activitatii. Robotii inregistreaza cu precizie orice operatiune, iar datele se regasesc imediat in sistemele de gestiune. Mai mult, robotii mobili autonomi sunt certificati pentru a lucra impreuna cu oamenii,respectand cele mai ridicate standarde de siguranta," afirma Paul Olariu, Area Sales Manager MIR pentru Europa Centrala si de Est.

In Europa, rata de adoptie a robotilor autonomi mobili inregistreaza o crestere accelerata ca urmare a reducerii costurilor, fluidizarii operatiunilor intralogistice si reducerii dependentei de forta de munca umana. 

Baza de roboti va creste constant cu 30-40% in urmatorii ani

Baza instalata de roboti mobili autonomi va creste constant cu 30-40% in urmatorii ani, ajungand in 2027 la peste patru milioane de unitati, potrivit unui studiu recent realizat de compania Interact Analysis.

"Unitatile de productie si logistica au nevoie ca materiile prime sau diversele componente sa fie transportate permanent intre linii de asamblare si spatiile de stocare temporara. Aceasta activitate intralogistica este in mod traditional derulata cu angajati si sisteme manuale de transport (transpaleti) si poate fi usor perturbata de lipsa resurselor umane, mai ales atunci cand se lucreaza in schimburi sau unitatile de productie sunt plasate in afara localitatilor. Este o activitate solicitanta prin distantele mari care trebuie parcurse si cu o valoare adaugata mica, ceea ce nu o face foarte atractiva pentru cei care isi cauta un loc de munca", explica managerul MIR.

Robotii pot lucra individual sau in cadrul unei flote, sunt 100% autonomi si pot derula sarcini de incarcare, descarcare si transport al paletilor standardizati sau a diferitelor tipuri de carucioare din cadrul fabricii.

In functie de gradul de incarcare, numarul de ture si misiuni efectuate, amortizarea investitiei intr-o flota de roboti mobili autonomi MIR poate fi mai rapida de un an.

Un robot poate suplini lipsa a patru manipulatori de produse si materiale

"Companiile romanesti se confrunta cu o criza acuta de personal pentru manipularea interna a produselor intre spatiile de logistica si cele de productie. Sunt activitati solicitante fizic si cu o valoare adaugata redusa. Robotii mobili pot prelua cu succes aceste activitati, total sau partial, fiind capabili sa transporte sarcini de pana la 1.350 de kg si sa parcurga zilnic zeci de kilometri. Acestia pot functiona 8-10 ore cu o singura incarcare, iar consumul mediu pentru o zi de munca de opt ore este de 1.73 kWh ceea ce inseamna un cost de maximum doi-trei lei. Prin eficienta ridicata si costul redus de operare, robotii mobili autonomi reprezinta o investitie cu o amortizare remarcabila", adauga Paul Olariu.

Printre companiile care au nevoie de oameni pentru manipularea produselor se numara cele din industria auto, de asamblare a echipamentelor electronice sau cele din zona de productie farmaceutica. 

Un robot MIR poate suplini lipsa a patru manipulatori de produse si materiale, deservind mai multe spatii. Acesta poate sa efectueze intr-un singur schimb peste 100 de misiuni intralogistice (manipulare si transport) si sa parcurga zilnic peste 20-25 de km. 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video