K 2016 prezinta o diversitate unica de solutii inovatoare si exponate complexe

123 vizualizari
K2016 fair
Distribuie pe

Materiale produse conform exigentelor clientului, utilizarea eficienta a resurselor, productia cu zero erori, procedurile generative de fabricatie si digitalizarea sunt doar cateva dintre tendintele tehnologice in focus

Nicaieri in alta parte a lumii nu isi gasesc materialele plastice si cauciucul, respectiv masinile si echipamentele pentru producerea si prelucrarea acestora un cadru mai potrivit de prezentare decat la K Düsseldorf, acesta fiind principalul motiv pentru care toate numele mari din industrie si experti de renume mondial se reunesc in numar impresionant aici la fiecare trei ani. Nicaieri altundeva in lume nu poti gasi, stranse la un loc, o atat de mare diversitate de solutii de inalta clasa, complexe si de foarte buna calitate a executiei. Werner Matthias Dornscheidt, Presedintele Messe Düsseldorf, a caracterizat precedenta editie a K, aceea din octombrie 2013, drept „cea mai mare fabrica de materiale plastice din lume“. In calitatea sa de eveniment live al industriei maselor plastice, K va fi, si in 2016, capitala tehnologiei si a celor mai noi si importante inovatii, prezentate exhaustiv dar si in profunzime.

Materiale proiectate conform exigentelor individuale ale beneficiarului, sub aspect structural si functional
Cu exceptia catorva biopolimeri, foarte putine materiale noi de acest fel au mai fost proiectate pentru utilizare industriala de la mijlocul anilor 90. Ca urmare, modificarea, aditivarea si functionalizarea polimerilor de baza in elemente individualizate pentru necesitatile clientului, pentru anumite proprietati si utilizari, stau astazi in centrul activitatilor procesatorilor de materiale plastice. Principalele preocupari ale prezentului sunt certificarea pentru contactul acestor materiale cu produse alimentare si apa potabila, cu medicamente si alte produse farmaceutice sau cosmetice, precum si stabilizarea structurilor ce urmeaza sa fie folosite, din ce in ce mai frecvent, in contexte ce presupun temperaturi ridicate, necesitand, in acelasi timp, fiabilitate si viata lunga, de exemplu in electronica sau iluminat. Pe langa conductibilitatea termica reglabila, sunt, de foarte multe ori, solicitate si alte proprietati, cum ar fi conductibilitate electrica reglabila, rezistenta electrica si altele. In mod similar se petrec lucrurile si in cazul cauciucului: producatorii si procesatorii pun mult Know-how in melanjurile lor ce stau la baza semifabricatelor, componentelor si produselor finite, atunci cand acestea sunt utilizate pentru apa potabila sau pentru echipamente cu proprietati ignifuge. Elementele din cauciuc ce trebuie amplasate in aproprierea unor motoare cu ardere necesita o rezistenta termica si o fiabilitate ridicate, precum si rezistenta la coroziune.

Noi responsabilitati si o mai mare eficienta a resurselor
Utilizarea responsabila a resurselor deficitare este, pe de o parte, raspunderea societatii, pe de alta parte reprezinta un imperativ economic la nivelul companiilor. Aici intra si utilizarea materialelor plastice. O proiectare adecvata a produsului final este, deseori, primul pas catre o productie eficienta.
Si reducerea consumului energetic al masinilor de productie si procesare a facut progrese importante. Cu toate acestea, fabricantii masinilor foarte mari, in special cele de injectie si presare, extrudare, formare prin suflare - se straduiesc in continuare, lucrand aproape la limita realitatii fizice a materialelor si reducand din ce in ce mai mult consumul energiei (necesare pentru topirea granulatului). Standardele Euromap 60 prescriu consumurile de energie in industrie. Acolo unde este inevitabil un consum foarte mare, specialistii au reusit sa proiecteze sisteme care sa valorifice, de exemplu, energia franarii, sa recicleze energia termica.
In realitate, eficientizarea consumului de materiale aduce adesea dupa sine o rentabilitate considerabil mai mare decat ar fi determinat un consum energetic mai mic cu cateva puncte procentuale (pentru ca suntem deja, asa cum s-a aratat mai sus, aproape de limita fizica a acestuia). Chiar daca preocuparile se situeaza frecvent in zona reducerii consumului energetic, sunt din ce in ce mai solicitate sisteme si solutii pentru micsorarea timpilor de prelucrare. Acest lucru este valabil in egala masura pentru fabricarea prin injectie atat a maselor plastice cat si a produselor din cauciuc. In cazul injectiei, in mod similar cu tehnica de tip canal la cald din cazul termoplastelor, exista tehnica de tip canal la rece pentru elastomeri.

“Productia cu zero greseli” - in continuare o tema prioritara
Obiectivul multora dintre procesatori este asa-numita Productie cu Zero greseli, care nu iroseste absolut deloc materia prima. La aceasta contribuie multe sisteme, de ex. in cazul extruziunii productia fara rezerva la margine si cu optimizare automata a tolerantei in ceea ce priveste grosimea in cazul foliilor, placilor si profilelor din materiale plastice sau al elementelor de etanseizare din cauciuc. Se folosesc si strategii complementare - de exemplu, in etapa de pregatire/proiectare a procesului simularea, in timpul procesului de productie analiza datelor. Atunci cand, la inceputul procesului de injectie, se poate presupune o neconcordanta, se intervine prin diverse strategii pentru separarea elementelor afectate pe baza unor criterii de calitate bazate pe masurari si comparari in timpul procesului sau care intervin automat. Atunci cand adecvarea este analizata doar post-productie sunt utilizate de cele mai multe ori sisteme optice, cum ar fi camerele de luat vederi.


Nicaieri in alta parte, atat de multe structuri usoare precum la K
Structurile usoare destinate utilizarii in asa-numitul domeniul al Mobilitatii sunt cheia reducerii consumului energetic si al celui de materiale. „De fapt, nici nu exista vreo aplicatie a plasticului care sa nu se incadreze in categoria structurilor usoare“, a precizat domnul Prof. Dr.-Ing. Christian Hopmann referindu-se la masa redusa si la fiabilitatea materialelor plastice. Chiar si asa, companiile de constructii de masini, producatorii de materiale plastice, procesatorii si institutele de cercetari au ca preocupare capitala perfectionarea procedeelor de fabricare in serii mari de componente de structuri usoare, in special pentru domeniul mobilitatii - autoturisme, avioane si diverse aplicatii industriale.
Nenumarate combinatii de proceduri speciale, ce pot parea uneori arbitrare, in special in domeniul tehnicii de injectare, deschid multe drumuri de exemplu in directia perfectionarii unor procedee pentru productia de serie. Cu toate ca pe tema structuri usoare sau materiale plastice cu fibre compozite exista, in lume, relativ multe evenimente, nicaieri altundeva nu puteti gasi atat de multe solutii de obtinere rapida si eficienta, din matrice si fibre de ranforsare, de elemente de constructie cu greutate optima precum la K Düsseldorf.
Spectrul exponatelor abunda de hibrizi metal-plastic si orice combinatie de matrice+fibre. Matrici termoplastice, duroplastice, cu elemente organice, poliuretanice sunt combinate cu sticla, carbon, fibre naturale sau sintetice, rezultand numeroase si foarte diverse aplicatii ce corespund provocarilor si exigentelor moderne. In ceea ce priveste materialele, exigentele beneficiarilor merg de la proprietatile ignifuge, stabilitate a mixului matrice/ fibre, pana la caracteristici mecanice complexe inalte si o mai buna fluiditate.

Noi oportunitati gratie digitalizarii proceselor
Patrunderea digitalizarii in procesul de productie, desemnata uneori prin sintagma „Industry 4.0“, le-a deschis procesatorilor de materiale plastice noi oportunitati de valorificare a datelor de flux, din care ei pot extrage o serie de informatii si concluzii utile pentru optimizare si cresterea eficientei. Rezultatele preocuparilor de optimizare si perfectionare ale fabricantilor de masini si furnizorilor de software industrial vor fi prezentate pe larg si in detaliu la K 2016. Atat cat se poate specula, vor fi expuse concepte revolutionare de fluxuri tehnologice si de flexibilizare a productiei, servicii in premiera de mentenanta preventiva, aprovizionare anticipata cu piese de schimb la momentele prognozate pe baza datelor colectate din procese, noi metode de asigurare a calitatii. Pe termen mai lung, datele colectate din fluxul de productie vor fi utilizate pentru inferarea necesitatilor individuale ale companiilor de profil si mai buna proiectare, in consecinta, a mijloacelor de productie - masini, roboti industriali, utilaje si scule.


Gratie digitalizarii, imbunatatirile de proces au dobandit un mare potential pentru cresterea eficientei: elementele turnate, constructiile si proprietatile materialelor pot fi acum mult mai bine coordonate. A crescut corespunzator importanta simularii/modelarii, cu feedback-uri recursive, intre productie si proiectare.

Fabricarea de produse din materiale plastice de Serie/Lot1
Minimizarea duratei depozitarii si aspiratia catre timpi din ce in ce mai redusi de reactie au condus la necesitatea producerii in serii/loturi din ce in ce mai mici. O prezentare din cadrul K 2013 a adus, la vremea respectiva, productia de tip aditiv de componente din termoplaste in preocuparile multor procesatori. Chiar daca aceste procedee generative sunt limitate inca la termoplastele amorfe, nefiind inca de imaginat utilizarea lor pentru umpleri si durificari, prezentarea lor a contribuit la constientizarea faptului ca preferintele consumatorilor si tendintele actuale se schimba atat de frecvent in zilele noastre, incat intreaga industrie trebuie sa se adapteze cat mai curand astfel incat sa poata oferi produse individualizate. Prin aceasta cresc, pe de o parte, sansele productiei de Serie1, pe de alta parte creste interesul pentru convertibilitatea rapida a proceselor standard, cum ar fi turnarea prin injectie.

Interfata om-masina cu operare intuitiva
Noi oportunitati oferite de utilizarea tehnologiei informatiei se deschid si in domeniul automatizarilor pentru masinile moderne de productie a materialelor plastice si cauciucului. Tastele, butoanele si intrerupatoare traditionale sunt inlocuite in masura din ce in ce mai mare de comanda de tip touch screen si/sau de elemente apasa/rasuceste/atinge, asa cum sunt ele intalnite si familiare deja de la comanda autovehiculelor moderne.
Aceste interfete avansate fac operarea masinilor de procesare mai intuitiva, aducand actiunile familiare din zona manipularii simple si logice a telefoanelor smart, tabletelor si iPadurilor in automatizarile industriale.
Aceasta evolutie este un avantaj de necontestat si considerabil pentru multi producatori si procesatori care reuseau din ce in ce mai greu sa gaseasca personal calificat pentru din ce in ce mai complexele masini si echipamente. Exista sperante ca acum tinerii vor putea fi din nou atrasi catre acest sector industrial modern si dinamic, ce le poate oferi perspective de dezvoltare pentru un viitor sigur si prosper.

Mai multe informatii gasiti aici:
www.k-online.com
Xing: https://www.xing.com/net/pri4bd1eex/k2013
Facebook: https://www.facebook.com/K.Tradefair?fref=ts

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video