Aerteknika

Romania, gazda europeana in securitate informatica

securitate informatica
vizualizari

Peste 150 de experti in securitate informatica si oficiali guvernamentali din Uniunea Europeana si din SUA au venit saptamana trecuta la Bucuresti pentru a dezbate cele mai noi solutii privind prevenirea si combaterea fenomenului de criminalitate informatica. Romania a fost anul acesta gazda a doua evenimente internationale pe teme de securitate informatica.

“Romania a ales sa fie anul acesta gazda celor doua evenimente, in contextul dezvoltarii din ultimii ani a relatiilor de cooperare intre institutiile de profil din tara si cele existente deja la nivel european. Este prima data cand Romania paseste in fata, asumandu-si rolul de gazda si de partener de incredere al partenerilor europeni mai ales in contextul in care numarul atacurilor informatice in care au fost implicate entitati din Romania a crescut in ultimii ani”, a declarat Manuel Subredu, coordonator al RoCSIRT, serviciul de tip CERT al Agentiei ARNIEC/ RoEduNet, co-organizator al evenimentelor.

Cum sa gestionezi un atac asupra unei infrastructuri critice, ce solutii pentru protectia datelor pot fi folosite in sistemele de tip cloud, sau cum trebuie abordate problemele legate de amenintarile informatice care vizeaza telefoanele mobile au fost doar cateva dintre subiectele discutate in cadrul workshop-ului desfasurat in perioada 21-22 mai, organizat de catre Agentia ARNIEC/RoEduNet in parteneriat cu ENISA. Printre participantii la aceste dezbateri s-au aflat oficiali din structurile nationale si guvernamentale (denumite CERT- Computer Emergency Response Team) care se ocupa de protectia institutiilor conectate la retelele nationale de comunicatii si de asistenta tehnica in tratarea incidentelor de securitate. Cele doua zile de workshop au fost completate de inca doua zile de dezbateri si discutii ce au avut ca scop gasirea celor mai bune solutii pentru combaterea criminalitatii informatice. In perioada 23 - 24 mai, tot la Bucuresti a avut loc si cea de-a 39-a intalnire a TI (Trusted Introducer) si a TF-CSIRT (grupul de lucru pe probleme de securitate informatica a TERENA), doua grupuri de lucru constituite la nivel european, cu rolul de a sprijini si dezvolta colaborarea in domeniul securitatii informatice precum si de a combate incidentele de criminaliate in domeniu. Exemple de bune practici in cazuri de alerte sau amenintari in securitatea informatica, clasificarea tipurilor de incidente sau chiar aplicatii informatice ce vin in ajutorul echipelor de tip CERT au fost doar cateva dintre tematicile abordate de catre expertii participanti la unul dintre cele mai importante evenimente de profil din acest an.


Despre evenimente:

• “CERTs in Europe”, cel de-al optulea workshop anual al ENISA – Partea I, s-a desfasurat in perioada 21 - 22 mai 2013 la Bucuresti, la hotelul Radisson Blu. Evenimentul a constat in furnizarea de exercitii si programe de training personalizate pentru expertii CERT.
• The 39th TF-CSIRT meeting – un eveniment organizat la Bucuresti in perioada 23 - 24 mai 2013 la hotelul Radisson Blu - este unul dintre cele mai importante evenimente internationale in domeniul securitatii informatice. 

Despre organizatori:

Agentia ARNIEC/RoEduNet (Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informatica pentru Educatie si Cercetare), aflata in subordinea Ministerului Educatiei Nationale, administreaza si dezvolta reteaua RoEduNet care asigura servicii de comunicatii de date pentru institutiile de cercetare si academice de toate gradele din Romania. Agentia ARNIEC este membru al consortiului european GEANT, reteaua care interconecteaza toate retelele pentru educatie si cercetare din statele membre ale Uniunii Europene.
ENISA (The European Network and Information Security Agency) este agentia responsabila de activitatile de securitate informatica din cadrul Uniunii Europene, deservind atat institutiile Uniunii Europene, cat si cele ale statelor membre. ENISA este un centru de expertiza care defineste si promoveaza standardele de securitate informatica in Europa.
TERENA (The Trans-European Research and Education Networking Association) este asociatia retelelor pentru educatie si cercetare din Europa, ce ofera cadrul in care acestea, inoveaza si schimba cunostinte menite sa dezvolte tehnologiile, infrastructura si serviciile de acces la Internet folosite de comunitatile de cercetare si educatie.
TI (Trusted Introducer) este un serviciu de cooperare, comunicare si recunoastere a echipelor de tip CERT fondat in anul 2000 de catre membrii comunitatii CERT din Europa ce are ca scop dezvoltarea si facilitarea comunicarii si cooperarii membrilor sai.

Adauga Comentarii

Basic HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

https://bit.ly/2Ds8Frn

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Împlinirea a 150 de ani de existență pentru AFRISO în 2019 este un eveniment semnificativ, o performanță unică în domeniu, care ne obligă pe mai departe să fim referința în tot ce înseamnă aparate de măsură și accesorii pentru instalații la cel mai înalt nivel de calitate.

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

Romtherm 2019