Terasa ta exterioară, de la A la Z Materiale, Costuri, Montaj

1257 vizualizari
Cum amenajăm terasa exterioară - de la A la Z
Distribuie pe

Decizia de a adăuga o terasă exterioară proprietății pe care o deții este genul de hotărâre din care vei ieși de două ori câștigat: o dată, pentru că vei adăuga valoare proprietății tale și, a doua oară, pentru că îți vei spori calitatea vieții. Cu toate acestea, construirea unui deck exterior nu este genul de lucrare pe care să o finalizezi cât ai bate din palme!  Proiectul îți va consuma nu doar resurse, ci și mult timp: timp pentru a decide asupra aspectului terasei, timp pentru a decide ce materiale vei folosi, timp pentru a finaliza proiectul.

Prin urmare, este crucial ca, înainte de a te apuca de treabă, să te informezi cât mai bine și să te organizezi eficient - doar așa vei putea lua cele mai bune decizii și vei putea construi terasa pe care ți-o dorești.De aceea, ne-am gândit să venim în ajutorul tău și să-ți oferim câteva sfaturi cu ajutorul căror vei economisi nu doar bani, ci și timpul tău prețios!

Materialele potrivite, în funcție de destinația deck-ului
Când îți proiectezi terasa exterioară, este foarte important să te gândești pentru ce dorești să utilizezi noul spațiu în aer liber, iar proiectul ar trebui să fie conceput în funcție de stilul tău viață. Destinațiile obișnuite pentru deck includ divertismentul, luat masa, grădinărit, relaxarea lângă piscină, lac sau spa. Un capitol aparte îl constituie terasele exterioare destinate HORECA, construite pentru baruri, cafenele sau restaurante. Deoarece un deck - indiferent de destinația sa - ar trebui să te reziste timp de câteva decenii, este important să îl faci cât mai profesionist. Iată câțiva factori pe care specialiștii noștri spun că trebuie să-i iei întotdeauna în considerare înainte de a începe lucrările la noua ta terasă exterioară.

Pentru început, materialele de construcție. Materialul pe care îl alegi pentru punte va avea un impact direct asupra longevității, costului, cerințelor de întreținere, durabilitate și estetică. În mod evident, principala dorință a oricărui proprietar este ca noul său deck să arate frumos și să completeze proprietatea din punct de vedere estetic. Însă, în același timp, ar trebui să alegi un material nu doar estetic, dar care să dureze mult timp și să îți permită să te bucuri de deck fără a fi nevoie să efectuezi des o întreținere extinsă. În timp ce o terasă clasică din lemn este întotdeauna o alegere populară, reține că acesta va necesita mai multă întreținere decât cea construită dintr-o esență exotică sau un material compozit. În plus, este bine să alegi materialul în funcție de principala destinație a terasei. 

Astfel, dacă terasa ta este destinată a fi utilizată ca spațiu exterior extrem de circulat, ca deck pentru o cafenea sau un restaurant, specialiștii noștri te sfătuiesc să optezi pentru un material de tipul lemnului exotic sau pentru un deck compozit de calitate. Printre caracteristicile pardoselii din lemn exotic se numără duritatea deosebită, durabilitatea, rezistența la atacul bacteriilor, carilor, fungilor sau al termitelor. Materialele compozite sunt extrem de stabile, rezistente la deformări, cu o durabilitate medie spre mare, rezistând foarte bine și împotriva infestărilor cu putregai și insecte. Iar dacă te gândești la buget, avem o veste foarte bună: decking.ro iti oferă, în acest moment, cel mai mic preț din România pentru lemnul exotic Ipe Lapacho - doar 57 de euo/mp pentru unul dintre cele mai bune materiale naturale pentru un deck în aer liber!
Profilele deck WPC Silvadec sunt recomandarea premium in cazul deck-ului compozit, vin cu un pret pe masura calitatii excelente a materialului compozit si sunt garantate 25 de ani.

În cazul în care terasa va fi construită într-un mediu umed, lângă o piscină sau ca ponton pe marginea unei ape, recomandarea specialiștilor merge spre tot spre un lemn exotic, a cărui structură asigură rezistența la umezeală. Propunerea noastră: garapa, care este un lemn dur, dens, rezistent si durabil. Acest tip de deck exotic beneficiază, în prezent, de o ofertă foarte convenabilă din punct de vedere al costurilor: doar 45 euro/ mp, TVA inclus.
Bune și de rezistente la umezeală și apă sunt și terasele ridicate folosind thermodeck-ul. Spre exemplu, pinul tratat termic la 200 de grade (oferta noastră: tot 45 euro/ mp, TVA inclus), care rezistă circa 15 ani și se comportă foarte bine în mediu umed, putând fi folosit cu succes pentru piscine și pontoane.

Nu uita că, indiferent de unde vei achiziționa materialele pentru terasă, vei avea nevoie de certificări care să ateste calitatea acestora - de la certificările privind proveniența lemnului, la certificatele de calitate oferite de producători și până la certificatele de garanție pe care le prezintă comerciantul de la care cumperi.

De unul singur, sau ajutat de specialiști?
Dacă te-ai hotărât asupra destinației terasei exterioare și a materialului, poți deja merge la cumpărături! Dar ți-ai făcut bine socotelile? Calculele privind dimensiunile deck-ului și cantitatea de materiale necesare pentru construcție sunt extrem de importante! Dimensiunea terasei trebuie aleasă atât în funcție de spațiul disponibil la exterior, cât și de mărimea casei: deck-ul ar trebui să vină în completarea casei tale, nu să o surclaseze. În plus, ar trebui să optezi pentru o mărime pe care o vei putea întreține cu ușurință. Nu în ultimul rând, dimensiunea are impact asupra esteticii și funcționalității lucrării finale, dar va avea și un impact direct asupra costului general al proiectului, pentru a te încadra într-un buget realist. 

Odată ajuns în acest punct, trebuie să îți evaluezi serios aptitudinile de constructor: vei ridica terasa de unul singur, sau vei apela la un specialist? Poți calcula, cu exactitate, ce suprafață de material e necesară? Știi ce sisteme și accesorii de montaj îți trebuie pentru construcție? Ai toate uneltele necesare? Ai timpul și disponibilitatea fizică pentru o lucrare de o asemenea anvergură? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care va trebui să-ți răspunzi cu sinceritate, pentru a lua cea mai bună decizie privind viitorul tău deck.

Dacă pleci de la ideea că vei face economii construind de unul singur, te avertizăm că te-ai putea înșela. În cazul în care, însă, ai încredere în tine și ai răspuns cu „da” la întrebările de mai sus, iar structura terasei este una simplă, îți urăm succes!
În funcție de materialul pe care îl alegi, costurile medii sunt in jur de 100 de euro/mp - aici intrând și prețul sistemelor și accesoriilor de montaj (materialului pentru structură, al clemelor de prindere ascunsă sau al șuruburilor de montaj).

Dacă însă ai îndoieli referitor la expertiza ta sau proiectul este unul mai sofisticat, nu ezita sa apelezi la o firma specializată, care te poate ajuta cu servicii de montaj de la A la Z. Chiar dacă, la costul materialelor se vor mai adăuga și cele legate de manopera de montaj deck specializat, profesional (aprox. 20 de euro/mp), această variantă te va scuti de bătăile de cap inerente construcției. Astfel, vei primi consultanță și soluții tehnice în funcție de esență și suprafețele de montaj, nu vei risca să cumperi prea mult sau prea puțin material, iar structura de lemn pe care se montează decking-ul va fi perfect executată. Și, mai important, vei avea garanție pentru lucrarea executată profesionist.

Nu uita că, pentru a avea terasa exterioară perfectă, trebuie să prevezi în buget și un capitol de cheltuieli legate de curățare periodică și întreținere. Obligatoriu, după ce a fost asamblat, deck-ul exotic se tratează cu două straturi de ulei special pentru deck. De asemenea, puteti alege un tratament pentru deck, impregnant pentru lemn, care sigileaza fibra deck-ului si il protejeaza excelent.
Periodic apoi (anual), decking-ul din lemn, se curăță și se protejează cu produse specifice de întreținere. Există o gamă largă de produse pe care ți le recomandăm cu încredere, iar dacă ți se pare că operațiunile respective sunt consumatoare de timp, poți apela cu încredere la serviciile de întreținere și recondiționare ale firmelor specializate. Iar dacă ai nevoie de inspirație, pe pagina noastră vei găsi câteva modele minunate de terase exterioare!

Sorry…This form is closed to new submissions.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video