Actionarii NABUCCO semneaza acorduri de cooperare si optiuni de participare la capital cu partenerii Shah Deniz

109 vizualizari
Nabucco
Distribuie pe

NABUCCO Gas Pipeline International GmbH a anuntat ca actionarii NABUCCO („OMV, BOTAS, BEH, Transgaz, RWE, FGSZ, denumiti in continuare actionarii NABUCCO”) au semnat astazi (21 ianuarie 2013) la Viena, Austria, acorduri referitoare la:

• cooperarea stransa in vederea alinierii programelor de executie si dezvoltare a proiectelor NABUCCO Vest si Shah Deniz II;
• finantarea in comun a costurilor de dezvoltare a NABUCCO Vest pana la decizia selectiei conductei pentru ruta europeana de livrare a gazelor de la Shah Deniz; si

acordarea catre SOCAR, BP, Statoil si Total de optiuni pentru a prelua o participatie de 50% in proiect, in noua structura de actionariat NIC, in urma deciziei pozitive de selectare a conductei NABUCCO Vest de catre Consortiul Shah Deniz.

Actonarii NABUCCO saluta aceasta etapa importanta in dezvoltarea NABUCCO Vest si anticipeaza o cooperare de succes in privinta realizarii proiectului conductei. Responsabili cheie ai NIC si-au manifestat sprijinul atat pentru finantare cat si pentru posibili noi actionari:

Hans-Peter Floren, Presedintele Comitetului Director al NABUCCO a declarat: „Actionarii saluta acest acord si sustin in totalitate cooperarea aflata in derulare cu Shah Deniz II. NABUCCO este un proiect cu surse multiple de aprovizionare si capacitate variabila care contribuie in continuare la diversificarea sistemelor de furnizare si transport prin integrarea Coridorului Sudic in reteaua europeana de transport de gaze. Atat proiectele de extractie cat si cele de transport constituie o parte integranta a lantului valoric al gazelor naturale din Azerbaidjan si avem convingerea ca NABUCCO reprezinta o solutie reciproc avantajoasa pentru toate partile implicate”.

Reinhard Mitschek, Directorul Executiv al companiei NABUCCO Gas Pipeline International GmbH a afirmat: „Salutam incheierea acestor acorduri. NABUCCO a purtat negocieri cu partenerii Shah Deniz inca de la desemnarea in iunie 2012 a NABUCCO Vest ca ruta Central-Europeana de transport. Evenimentul important de astazi reprezinta un indicator clar al potentialului succes al acestui proiect, precum si al avantajelor comerciale si competitive ale NABUCCO Vest in ceea ce priveste furnizarea de oportunitati de afaceri convingatoare pe piata promitatoare din Europa Centrala si de Sud-Est”.

Frank Siebert, Directorul Financiar al companiei NABUCCO Gas Pipeline Internalional GmbH a afirmat „Aceste acorduri reprezinta un progres esential. Indeosebi semnarea acordului privind participarea la capital si finantarea este o dovada a increderii producatorilor in NABUCCO Vest Acesta contribuie semnificativ la atenuarea riscurilor pentru investitorii nostri si face posibila dezvoltarea intr-un cadru financiar solid si stabil. Asteptam cu nerabdare inceperea colaborarii cu partenerii Shah Deniz si avem in continuare convingerea ca NABUCCO Vest poate reprezenta cea mai buna optiune pentru toate partile implicate”.

Conducta NABUCCO Vest va transporta gazele de origine caspica, de la frontiera turco-bulgara, prin Bulgaria, Romania si Ungaria catre Terminalul de Gaze Central-European din Baumgarten. In calitate de componenta centrala a Coridorului Sudic de Gaze, NABUCCO Vest se afla in pozitiva ideala pentru a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze pentru peste 500 de milioane de clienta potentiali din tarile cu economii in crestere din Europa de Sud-Est precum si pentru Europa de Vest.

SNTGN TRANSGAZ SA Medias, compania care reprezinta Romania in acest proiect a fost reprezentata la semnarea acordurilor de Dl. Ioan Rusu, director general, in a carui opinie, „Semnarea astazi (21 ianuarie 2013) a celor doua Acorduri negociate intens intre Partiie semnatare in ultimele luni si sustinute puternic si in plan politic de catre reprezentantii Guvernelor din Statele implicate in proiect, imbunatateste semnificativ sansele ca proiectul Nabucco West sa devina traseul preferat pentru transportul gazelor din zona Marii Caspice spre Europa Centrala si de Vest. Calitatea de asociat al Transgaz in proiectul Nabucco West si dupa accederea membrilor din consortiul Shah Deniz la compania de proiect NIC GmbH reconfirma strategia companiei de a contribui si beneficia de avantajele implementarii acestui proiect de importanta europeana. Totodata, responsabilizam faptul ca, in perioada urmatoare este necesar un volum imens de munca si eforturi sustinute astfel incat sa respectam si sa indeplinim in totalitate prevederile cuprinse in aceste Acorduri”.


NABUCCO Gas Pipeline International GmbH
NABUCCO Gas Pipeline Intemational GmbH (NIC) a fost infiintata in 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabuoco. Cu sediul la Viena, compania activeaza pe segmentul midstream, este organizata conform principiilor de unbundling si se supune legislatiei Uniunii Europene. NIC este detinuta de actionarii Nabucco si este responsabila de dezvoltarea, constructia, operarea, negocierea si alocarea capacitatii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie in contact direct cu transportatorii, va oferi o solutie de tipul one-stop-shop si va opera ca entitate comerciala independenta pe piata, actionand independent de companiile-mama. Sistemul de conducte va fi construit de companiile nationale Nabuoco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC in fiecare tara de tranzit.

Structura actionariatului
Actionarii NABUCCO sunt: OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Actionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

www.transgaz.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video