Care sunt principalii pasi pentru eficientizarea consumului centralei termice?

94 vizualizari
Catalin Draguleanu
Distribuie pe

Verificarea tehnica periodica, reviziile anuale si folosirea corecta a echipamentelor sunt principalii pasi care contribuie atat la o durata de viata mai lunga a centralei termice, cat si la reducerea costurilor lunare pentru incalzirea locuintei, potrivit Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de profil.

“Majoritatea romanilor care au optat pentru instalarea unei centrale termice pe gaz au ales aceasta varianta nu doar din dorinta de a avea un plus de confort si independenta, ci si datorita costurilor reduse oferite de acest sistem. Insa, pentru a contribui la un randament ridicat si la un consum cat mai scazut, utilizatorii de centrale termice trebuie sa tina cont de anumite actiuni precum verificarea tehnica periodica si reviziile”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.

Potrivit afirmatiilor sale, intretinerea centralei termice incepe chiar de la achizitia acesteia. Astfel, aceasta trebuie montata cu ajutorul unei firme sau a unui instalator autorizat, urmand ca imediat sa aiba loc deschiderea alimentarii de gaz realizata de catre furnizorul de gaze. Din acest moment, este foarte important ca proprietarul centralei termice sa detina un contract cu un Centru de Service Autorizat, acesta fiind cel care va efectua si punerea in functiune (PIF), realizand o serie de verificari, reglaje obligatorii si probe de functionare, care se fac la finalizarea lucrarilor de instalare.

Tot centrul de service este cel care trebuie sa realizeze Autorizarea Functionarii ce reprezinta prima verificare tehnica a proiectului, a conditiilor de instalare si a centralei termice, aceasta fiind obligatorie conform normativelor ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat). Odata cu aceste doua operatiuni, porneste garantia legala si comerciala a produsului.

“Daca in urma cu cativa ani, romanii nu puneau foarte mare accent pe alegerea Centrului de Service Autorizat si pe serviciile puse la dispozitie de acesta, odata cu maturizarea pietei de centrale termice tot mai multi utilizatori au inteles importanta acestui tip de contract”, a mai spus Catalin Draguleanu.

Odata realizata punerea in functiune a centralei termice, proprietarul trebuie sa stie ca este obligat legal sa realizeze, o data la doi ani, verificarea tehnica periodica (VTP) a acesteia, proces ce trebuie asigurat de catre o firma de service cu autorizatie ISCIR specifica.
Prin verificarea tehnica periodica (VTP) centrala termica este evaluata in ceea ce priveste functionarea corecta si sigura. De asemenea, sunt verificate dispozitivele de control, de reglare si siguranta, gazele arse, reglarea instalatiei de ardere si mentinerea conditiilor initiale de instalare. De asemenea, este important de stiut ca distribuitorul de gaze verifica periodic valabilitatea VTP-ului.

Revizia tehnica, recomandata anual
Dincolo de acest aspect, potrivit Ariston Thermo Romania, este recomandata realizarea anuala a unei revizii tehnice. Aceasta este realizata, de asemenea, de Centrul de Service Autorizat si consta in actiuni de curatare si intretinere efectuate de catre tehnicienii care au urmat cursurile de pregatire special organizate de catre producator si pot da, de cate ori este nevoie, sfaturi specializate, oferind de asemenea piese de schimb originale in cel mai scurt timp.

De altfel, folosirea pieselor de schimb originale este un aspect foarte important ce contribuie la functionarea in parametrii optimi ai centralei termice si la prelungirea duratei de viata. Accesul facil la piese de schimb originale este, de asemenea, avantajul unui contract realizat cu un Centru de Service Autorizat.

“Un alt aspect foarte important de care trebuie sa tina cont utilizatorii de centrale termice este incheierea de contracte privind garantia. In mod normal, centrala termica are o garantie de 3 ani, insa durata de viata a unei centrale termice este de peste 10 ani si, in acest context, se poate obtine o extragarantie de pana la 7 ani, acest lucru asigurand proprietarului o serie de beneficii”, a mai spus Catalin Draguleanu.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video