Conferinta de Lansare a Programului de Eficientizare Energetica a Blocurilor de Locuinte, in Sistem ESCO

70 vizualizari
ROSENC
Distribuie pe

Reducerea facturilor la energie printr-un nou program gratuit pentru locatari

Miercuri, 25 noiembrie, ora 16:00, la Centrul Regional de Afaceri (CRAFT), Sala Europa, a avut loc conferinta de lansare a Programului de Eficientizare Energetica a Blocurilor de Locuinte in Sistem ESCO (Energy Service Company), initiat de Clusterul de Energii Sustenabile din Romania - ROSENC impreuna cu Consulatul Onorific al Olandei, Primaria Municipiului Timisoara, Colterm si Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara (FALT).

Programul de Eficientizare Energetica a Blocurilor de Locuinte in Sistem ESCO este un nou program pentru timisoreni ce nu presupune costuri pentru locatari si care se bazeaza pe valorificarea economiei de energie. Se adreseaza in principal blocurilor care sunt conectate in cea mai mare parte la sistemul de incalzire a orasului.
Alaturi de programul de reabilitare termica implementat de Primarie, programul ESCO isi propune sa accelereze ritmul de implementare a masurilor de eficientizare energetica a blocurilor de locuinte.

Avantajele beneficiarilor
• Lucrari gratuite de: Reabilitare termica a anvelopei; Distributie orizontala a agentului termic cu contorizare individuala; Recirculare apa calda menajera.
• Performanta energetica garantata pentru 15 ani.

Descriere Generala a Sistemului ESCO (Energy Service Company)
Pe plan mondial, atat agentii economici cat si institutiile publice trebuie sa faca fata unor noi provocari si sa gaseasca solutii pentru cresterea productivitatii si reducerea cheltuielilor de exploatare, respectand in acelasi timp normele de protectie ale mediului inconjurator. In acest context, in ultimii ani s-a dezvoltat un nou concept promovat de catre companiile care ofera servicii energetice (“Energy Services Company” – ESCO), concept ce permite agentilor economici si institutiilor publice sa faca fata provocarilor tot mai mari din domeniul energetic.

Ce este ESCO?
Firma ESCO este o firma care ofera solutii integrate avand drept scop reducerea cheltuielilor cu energia si care este remunerata in functie de performanta solutiilor implementate.
Aceasta definitie contine doua elemente esentiale, care diferentiaza firmele ESCO de firmele conventionale de consultanta energetica:
• asigurarea solutiilor integrate;
• legatura dintre remunerare si performanta.

Datorita numarului din ce in ce mai mare de clienti, firmele care ofera servicii de eficienta energetica (ESCO) sunt din ce in ce mai cunoscute, iar termenul “ESCO” este din ce in ce mai utilizat in ziua de azi.
In Romania exista 57 de firme, conform ANRE, insa numarul lor este in continuare redus in comparatie cu alte tari din regiune.
Prin proiectele de eficienta energetica concepute si implementate pentru diversi clienti, societatile de servicii energetice de tip ESCO asigura reducerea cheltuielilor cu energia astfel incat economia realizata sa acopere in final costurile finantarii proiectului.

Avantajele contractarii unei firme ESCO
– Un ESCO abordeaza intretinerea si managementul cladirilor si asigura o solutie pentru un consum de energie mai redus si un confort mai ridicat
– Un ESCO combina reinnoirea dotarilor cladirii cu mentenanta, managementul si imbunatatirea performantei energetice si asigura finantarea pentru aceste lucrari.
– Un avantaj unic al ESCO este faptul ca nu prezinta riscuri financiare pentru beneficiar.
– Un ESCO asigura printr-un contract de performanta, pentru una sau mai multe cladiri, garantii pentru: costurile si calitatea reinnoirii instalatiilor; economie de energie; costuri mai reduse de energie garantate; controlul costului intretinerii;
– imbunatatire si confort;
– reducerea emisiilor de CO2;
– cresterea valorii cladirii/apartamentului.

Modul de lucru ESCO
Pentru a realiza acestea, un ESCO investeste in masuri de economie de energie. Lucrarile aferente sunt finantate de ESCO, iar beneficiarii lucrarilor vor avea un consum mai redus de energie, urmand sa imparta economia realizata in: beneficiu propriu si plata ESCO pentru recuperarea investitiei.
Prin acest procedeu, pe durata contractului de performanta energetica, compania ESCO isi recupereaza investitia si acopera costurile finantarii.

Dupa incheierea perioadei contractuale, beneficiarii sunt liberi de obligatii fata de ESCO si se bucura in totalitate de costurile reduse de energie. In acest fel, un ESCO este puternic stimulat sa asigure conditii optime pe termen lung.

Avand in vedere ca o Companie de Servicii Energetice – ESCO are ca unic scop valorificarea economiei de energie ce se poate obtine prin realizarea de investitii in masuri de eficienta energetica, Sistemul ESCO presupune ca solutiile de eficienta energetica sa fie comandate de ESCO in baza principiului de maxima eficienta tehnico-economica, astfel incat cea mai mare parte a finantarii sa poata fi asumata chiar de catre ESCO si in mai mica masura de Bugetul de Stat si chiar deloc de beneficiari.

www.rosenc.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video