Cum reducem emisiile de carbon în clădiri: mai întâi încălzirea, apoi izolarea

45 vizualizari
sistem incalzire
Distribuie pe

Pentru al treilea an consecutiv, sectorul construcțiilor și-a ratat obiectivele climatice în 2022. Mulți proprietari de locuințe se confruntă cu provocarea de a face clădirile mai eficiente și mai prietenoase cu mediul, în condițiile în care cea mai mare pârghie pentru reducerea emisiilor de carbon în clădiri este sistemul de încălzire. Problema este că peste 80% din cererea de energie termică este acoperită încă de combustibili fosili. Între timp, izolarea precară și sistemele de încălzire învechite nu numai că duc la un consum de energie peste medie, dar și la costuri mai mari.

Conform rezultatelor studiului CO2-Optimist, realizat de Institutul elvețian de cercetare EMPA pentru E.ON, schimbarea sistemului de încălzire coroborată cu înlocuirea ușilor și ferestrelor poate reduce emisiile de carbon ale unei case unifamiliale cu peste 80 de procente. Sistemul de încălzire cu cele mai mici emisii de carbon este pompa de căldură cu colector de sol, cuplat cu un sistem fotovoltaic. Pompele de căldură utilizează energia electrică pentru a extrage căldura stocată în pământ, iar cu un sistem fotovoltaic o parte considerabilă din energia electrică necesară pentru aceasta poate fi asigurată din sursă solară. Acest lucru înseamnă o mai mare independență în ceea ce privește aprovizionarea cu energie și costuri mai mici cu energia electrică.

„Criza energetică ne-a arătat în mod clar că sectorul clădirilor a fost neglijat mult prea mult timp în tranziția energetică. Mulți proprietari de locuințe doresc acum să se ocupe singuri de aprovizionarea cu energie și să se bazeze mai mult pe tehnologiile ecologice, dar factorii de decizie politică trebuie să ofere stimulente financiare în acest sens. Cererea de consultanță privind încălzirea din surse regenerabile și pompele de căldură este mai mare ca niciodată. Oferim asistență și îndrumare clienților și, în același timp, realizăm cercetări privind concepte inovatoare pentru a conduce în mod eficient tranziția termică în viitor", a declarat Patrick Lammers, responsabilul de soluții pentru clienți în cadrul Consiliului de Administrație al Grupului E.ON.

În 2021, în Germania existau aproximativ 19,4 milioane de clădiri rezidențiale, dintre care 16,1 milioane erau case unifamiliale. În același timp, aproape două treimi din clădiri au fost construite înainte de 1979, pe când vârsta medie a sistemelor de încălzire în 2019 a fost de aproximativ 17 ani. Folosind exemplul unei case unifamiliale tipice din 1960, E.ON și EMPA au verificat costurile și emisiile de CO2 care apar în diverse scenarii de renovări și de construcții noi. Fiind unul dintre primele din acest domeniu care face acest lucru, studiul ia în considerare și materialele de construcție utilizate. În cazul structurilor noi de înlocuire, cercetătorii au comparat diferite metode de construcție în ceea ce privește emisiile de carbon pe parcursul întregului ciclu de viață al clădirii.

Cercetătorii au investigat, de asemenea, ce măsuri de renovare sunt potrivite din punct de vedere al emisiilor atunci când proprietarii trebuie să ia o decizie din cauza lipsei de resurse financiare sau de forță de muncă. În acest caz, rezultatele studiului arată că înlocuirea unui sistem de încălzire învechit este de obicei utilă înainte de anveloparea clădirii, cu excepția cazului în care ambele sunt posibile în același timp. Soluția optimă – deși semnificativ mult mai costisitoare și consumatoare de timp – este înlocuirea completă. În funcție de materialele de construcție utilizate, este posibil chiar să se obțină emisii negative. Conform rezultatelor studiului, tehnologiile pe bază de gaz natural realizează cele mai mici economii de CO2 dintre combinațiile luate în considerare.

„Pentru ca sectorul construcțiilor să își atingă obiectivele climatice, trebuie făcute investiții substanțiale pe termen scurt. Pompele de căldură moderne sunt indispensabile pentru tranziția la încălzire în clădirile existente, dar soluțiile de încălzire urbană și gazele verzi vor juca, de asemenea, un rol important în decarbonizarea sectorului de încălzire”, adaugă Lammers.

E.ON subliniază, de exemplu, că, în ceea ce privește evitarea emisiilor de CO2, stimulentele mai puternice pentru subvenții pentru pompele de căldură geotermale și sistemele fotovoltaice, precum și pentru încălzirea centralizată cu emisii scăzute de dioxid de carbon sunt esențiale pentru accelerarea tranziției către încălzire în sectorul construcțiilor. Gazele verzi nu au fost examinate în cadrul studiului, dar utilizarea tot mai mare a acestora poate completa în mod util electrificarea și extinderea utilizării pompelor de căldură.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video