Cum se repară un calorifer

1815 vizualizari
calorifer
Distribuie pe

Repară un calorifer zgomotos, cu scurgeri sau unul care nu încălzește corespunzător.
Caloriferele sunt una dintre cele mai bune modalități de a produce căldură eficientă din punct de vedere energetic și uniform distribuită în toată casa. Având puține piese în mișcare, caloriferele cu apă și abur se defectează rar. Dar, uneori, acestea produc căldură slabă sau inegală, au scurgeri sau emit sunete de fluierat. Nu este nevoie să chemi un instalator. Faptul că știi cum să repari un calorifer te ajută să eviți facturile piperate și să îl menții în stare de funcționare optimă.

Identifică ce fel de calorifer ai: Cu apă caldă sau abur
Este important să identifici tipul de calorifer, deoarece fiecare dintre ele are probleme și procese de reparare diferite.

Cum să repari un calorifer care este rece în partea de sus și fierbinte în partea de jos
Atunci când un radiator cu apă este rece în partea de sus, dar fierbinte în partea de jos, de obicei, aerul prins împiedică circulația apei calde. Fără să circule, apa nu poate încălzi în mod adecvat radiatorul. Zonele calde și reci pot fi gradate de jos în sus sau pot fi punctuale sau inegale. Aerisirea este cea mai bună modalitate de a repara caloriferul.

AVERTISMENT
Numai caloriferele cu apă caldă pot fi aerisite. Nu încerca să faci asta cu cele care au abur.

Pornește și oprește instalația
Pornește caloriferul pentru a-l lăsa să se încălzească. Odată ce este încălzit, oprește-l  complet. Lasă temperatura să scadă, dar nu până când devine rece.

Pune un prosop sub supapa de aerisire
Este indicat să porți ochelari de protecție și mănuși, ține un prosop împăturit sub supapa de aerisire. Această supapă mică se găsește întotdeauna în partea superioară a caloriferului, în lateral.

Deschide supapa
Pune cheia caloriferului în supapă. Rotește încet supapa în sens invers acelor de ceasornic. Robinetul unui calorifer trebuie rotit doar un sfert sau o jumătate de tură pentru ca aerul să iasă.

Lăsă aerul să se iasă
Dacă aerul scapă mai întâi din supapă, înseamnă că radiatorul a avut aer blocat în secțiunile sale. Ține robinetul deschis până când aerul este urmat de apă caldă. Lăsă o parte din apa caldă să se scurgă pe cârpă, apoi închide ferm supapa.

Închide supapa
Închide ferm robinetul radiatorului cu cheia specifică acestei acțiuni. Pornește din nou sistemul de încălzire și urmărește dacă radiatorul prezintă scurgeri.

Cum să repari un calorifer care este fierbinte în partea de sus și rece în partea de jos

Dacă radiatorul este fierbinte în partea de sus, dar rece în partea de jos, înseamnă că există nămol în sistem. Nămolul este o colecție de impurități, cum ar fi calcarul, oxidul de fier și alte minerale care sunt mai grele decât apa și se vor depune în partea de jos a caloriferului. Apa caldă nu poate ajunge în aceste zone blocate. Reparația constă în spălarea caloriferului.

Oprește instalația
Oprește instalația și lasă caloriferul să se răcească complet.

Oprește supapele și slăbește presiunea din instalație
Închide robinetele caloriferului, inclusiv cel termostatic (TRV) și robinetul de aerisire.

Scurge apa și nămolul din calorifer
Ține un prosop sub supapa de aerisire, folosește o cheie pentru calorifer sau o șurubelniță cu cap plat, pentru a aerisi. Cu o cheie reglabilă, slăbește piulița care leagă robinetul TRV-ul de calorifer. Lăsă apa și nămolul să curgă în găleată. Alocă cât mai mult timp pentru o scurgere completă și corectă.

Îndepărtează caloriferul de pe perete
Scoate piulițele care fixează caloriferul de țevi. Îndepărtează cu grijă caloriferul de pe perete. Scoate-l afară dacă este ușor sau folosește un cărucior, dacă consideri că e prea greu.

Curăță caloriferul
Întoarce caloriferul cu susul în jos. Scoate toate rozetele de mascare ale țevilor. Atașează capătul unui furtun la supapa de admisie. Pornește apa la volum mare. Apa va intra pe o intrare, va umple radiatorul, apoi va curge în afară pe cea de-a doua intrare. Menține apa curgând până când apa care iese din a doua intrare este limpede.

Reinstalează caloriferul
Golește complet caloriferul, întorcându-l în poziție verticală. Înclină-l într-o parte. Du  caloriferul înapoi în casă, conectează toate robinetele, închide supapa de aerisire și pornește instalația pentru a testa caloriferul.

Cum să repari un calorifer zgomotos
Atunci când un calorifer cu aburi fluieră sau scoate alte zgomote ascuțite, cauza este de obicei un ventilator defect- supapa situată cam la jumătatea distanței pe partea laterală a caloriferului. O gură de aerisire defectă a radiatorului cu abur cauzează uneori scurgeri de apă pe acea parte a caloriferului. Înlocuirea gurii de aerisire va repara un calorifer cu abur zgomotos sau cu scurgeri.

Oprește instalația caloriferului
Oprește instalația și permite să se răcească complet.

Închide robinetul de aerisire a aburului
Cu mâna, rotește robinetul de abur în sens invers acelor de ceasornic pentru a-l scoate din calorifer. Așează un prosop sub gura de aerisire pentru apa care picură din calorifer.

Înfășoară cu bandă adezivă robinetul de abur
Ține noul robinet pe care vrei să-l infiletezi astfel încât capetele bandei adevize să fie cu fața spre tine. Înfășoară banda de 2 sau 3 ori în jurul filetelor în sensul acelor de ceasornic.

Instalează noul robinet de abur
Întoarce noua gură de aerisire a aburului pe calorifer. Gura de aerisire a aburului va trebui să fie perfect verticală, anticipează acest lucru pe măsură ce strângi robinetul de aerisire. Dacă simți că mai poți rotii robinetul fără a rupe supapa, continuă să faci asta. În caz contrar, evită să strângi prea tare robinetul.

Cum să repari un radiator care curge
Un radiator cu abur care pierde apă prin orificii mici poate fi reparat uneori cu chit epoxidic. Special pentru reparațiile instalațiilor care funcționează cu apă, chitul epoxidic este maleabil la început, dar în aproximativ o oră începe să se întărească.

Oprește instalația
Oprește instalația caloriferului pentra ca să se răcească complet.

Curăță suprafața caloriferului
Dacă există rugină și coroziune, folosește șmirghel fin pentru a netezi suprafața. Cu o cârpă moale, curăță zona care urmează să fie reparată cu alcool denaturat, acetonă sau alcool izopropilic. Lăsă zona să se usuce.

Împinge chitul în orificiul care cauzează scurgerea
Foremază din chit o bilă cu diametrul de aproximativ 1 cm. Încălzește chitul până când acesta devine moale. Adaugă cantități mici de chit în gaură până când nu mai încape chit. Netezește suprafața cu degetul.

Șlefuiește și vopsește caloriferul (opțional)
Așteaptă o oră sau până când chitul s-a întărit. Șlefuiește ușor chitul până când acesta este la același nivel cu suprafața caloriferului. Dacă dorești, poți vopsi caloriferul.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video