Harta incalzirii in Romania: 50.000 de apartamente au fost debransate in 2015

456 vizualizari
ariston_harta
Distribuie pe


Potrivit unei analize* realizate de Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice si boilere electrice, anul trecut circa 50.0000 de apartamente din Romania au fost debransate, acestea beneficiind acum de un sistem propriu de incalzire, in principal o centrala termica pe gaz.

„Potrivit datelor raportate de ANRSC (Autoritatea Nationala pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice), in 2015 numarul apartamentelor din Romania care au renuntat la incalzirea in sistem centralizat si, in majoritate, beneficiaza acum de un alt tip de sistem de incalzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, cand cifra s-a situat la cca. 30.000 de apartamente”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania, liderul pietei de profil.

Potrivit afirmatiilor sale, trendul debransarilor a fost continuat si in 2015 datorita cresterii gradului de constientizare, in randul romanilor, a avantajelor pe care le aduce detinerea unui sistem propriu care sa asigure incalzirea locuintei si a apei calde. Dincolo de acest aspect, pretul foarte mare al gigacaloriei furnizate de CET-uri in anumite zone din tara, comparativ cu al uneia produse de o centrala termica, dar si dorinta de confort si autonomie sunt alte aspecte care au contribuit la decizia celor peste 47.700 de familii.

„Studiile pe care le derulam anual arata ca romanii inteleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii si sunt tot mai receptivi catre noile tehnologii, precum modelele in condensare. Astfel, datele oficiale arata ca in ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis sa renunte la CET-uri, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz”, a mai adaugat Catalin Draguleanu.

Debransari 2011*Debransari 2012*Debransari 2013*Debransari 2014*Debransari 2015*
70.43262.31651.94429.95247.726
Total: 262.370

*date raportate de ANRSC la nivelul lunii decembrie 2015

In ceea ce priveste situatia din 2015, conform datelor ANRSC, in topul judetelor unde s-au raportat cele mai multe debransari se afla Galati, unde aproape 20.300 de apartamente figureaza ca debransate. Pe locurile urmatoare in top se afla Constanta, cu peste 4.900 de apartamente, si Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renuntat la sistemul centralizat.

Ce judete mai dispun de sistem centralizat
Analiza realizata de Ariston Thermo Romania pe baza datelor raportate de ANRSC arata ca, la finalul lui 2015, in 9 judete din tara intreaga populatie a ales debransarea si foloseste sisteme proprii de incalzire a locuintei. De asemenea, alte 12 judete mai au doar sub 10% din locuinte racordate la CET-uri.

„In urmatoarele 18 judete din tara, procentul apartamentelor bransate variaza intre 10 si 50%, numarul maxim de locuinte conectate inca la sistemul centralizat fiind intalnit doar in Bucuresti, Mehedinti si Bihor, cu peste 50%”, a mai spus Catalin Draguleanu.

Potrivit analizei Ariston Thermo Romania, Bucuresti este orasul care insumeaza peste 40% din totalul apartamentelor bransate la sistemul centralizat de incalzire din Romania.

Cat pot economisi romanii prin instalarea unei centrale termice de apartament
In ceea ce priveste costurile, Catalin Draguleanu a mai afirmat, de asemenea, ca in functie de oras, romanii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii majore. Astfel, daca la nivel national pretul mediu al gigacaloriei facturate catre populatie este de 225 de lei, cea produsa de o centrala termica in condensare ajunge la aproximativ 175 de lei.

„Conform normativelor europene introduse in toamna acestui an, in acest moment pe piata locala se comercializeaza doar centrale termice cu o eficienta superioara si cu un impact redus asupra mediului inconjurator. Astfel, la nivel national, in medie, un roman poate face o economie de cca. 20% la costurile de incalzire si producere a apei calde menajere, daca alege instalarea unei centrale termice in condensare”, a adaugat reprezentantul companiei.

Insa, dincolo de media nationala, conform datelor ANRSC, exista si orase unde gigacaloria produsa in sistem centralizat este chiar si mai mare, iar economiile prin instalarea unei centrale termice in condensare pot ajunge si la cca. 55%.

Oras  Pret Gcal – la CETPret Gcal – cu o centrala termica in condensareEconomie
Constanta383 lei / GcalAprox. 175 lei / Gcal-54%
Arad290 lei / Gcal-40%
Ias265 lei / Gcal-34%
Timis252 lei / Gcal-31%
Prahova 232 lei / Gcal-25%

*date raportate de ANRSC la nivelul lunii decembrie 2015

*) s-au avut in vedere numarul de locuinte conectate la sistemul centralizat conform, in lunile si anii de referinta, conform ANRSC.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video