novapex

 

Importanta proiectarii sistemului de incalzire prin pardoseala

incalzire prin pardoseala Novapex
vizualizari

Kreativ

Încălzirea în pardoseală este o metodă de încălzire cunoscută încă din antichitate. În Imperiul Roman, Egipt sau China, gazele calde produse de un focar erau trecute printr-un canal special construit sub pardoseala încăperii.

Această modalitate de încălzire este la modă și în zilele noastre, însă trebuie să fim foarte atenți la câteva detalii încă din faza de proiectare, dar și în cea de execuție. Pentru a obține un sistem de încălzire prin pardoseală care funcționează corect, primul pas este proiectarea acestuia. Un proiect bine făcut poate aduce multe beneficii: costuri de materiale și exploatare scăzute, confort sporit.

Încălzirea prin pardoseală are multe avantaje față de alte tipuri de încălzire:

 • Căldura este uniform repartizată pe întreaga suprafață a pardoselii, aspect ce oferă confort constant ridicat.
 • Absența curenților de aer cauzați de sistemul de încălzire, datorită temperaturii uniforme pe toată suprafața pardoselii.
 • Cu această metodă încălzim întâi volumul de aer util al încăperilor și nu dinspre tavan în jos, cum se întâmplă în cazul sistemelor cu corpuri statice.
 • Consumul redus de energie, deoarece nu încălzim inutil partea superioară a încăperilor.
 • Aspectul estetic al încaperii se îmbunatateste considerabil, lipsind radiatoarelor sau ventiloconvestoarele și conductele montate vizibil.
 • Confort sonor. Instalația de încălzire în pardoseală funcționează fără vreun zgomot deranjant.

 

Avem mai multe soluții pentru a utiliza pardoseala ca și corp de încălzire:

 • încălzire cu agent termic, utilizând țevi montate sub pardoseală,
 • încălzire electrică, cu ajutorul unor cabluri încălzitoare montate în pardoseală.

Noi recomandăm încălzirea în pardoseală cu agent termic, utilizând țevi montate sub pardoseală datorită costurilor scăzute de exploatare.

Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt mai sensibile la proiectare și execuție, față de alte tipuri de încălzire, deoarece tot sistemul trebuie să fie în echilibru.

Faza de proiectare se începe cu un calcul de necesar termic, care se face în funcție de zona climatică unde se află clădirea, modul de utilizare și caracteristicile structurale ale clădirii.

Nu este permisă atingerea unor temperaturi peste cea admisă (max. 29°C în zona curentă, sau 33°C în băi, 35°C zona perimetrală) prin normativ la nivelul pardoselii, acest aspect fiind important pentru confortul și sănătatea utilizatorilor. O pardoseală supraîncălzită poate cauza efecte negative cardiovasculare.

Datorită conductivităților termice diferite a finisajelor și a temperaturii comune a agentului termic în toate circuitele sistemului, doar prin schimbarea pasului utilizat putem echilibra temperatura suprafețelor încălzite. Gresia are rezistență termică (cca. 0,01-0,02 m2K/W) mult mai scăzută față de pardoseala laminată (cca. 0,04-0,11 m2K/W), sau mocheta (cca. 0,10-0,15 m2K/W). Cu cât rezistența termică este mai scăzută trebuie să mărim și distanța între conductele circuitului.

Finisajele și mobilarea încăperilor trebuie definite încă din faza de proiectare, și acestea trebuie respectate pe toată perioada de utilizare a sistemului de încălzire. Schimbarea acestora poate atrage necesitatea schimbarii sistemului de încălzire în pardoseală.

Pentru fixarea țevilor în pardoseală putem alege dintre mai multe soluții: fixare pe plasă de sârmă (metodă economică, dar mai greu de executat, utilizată mai ales în pardoseli industriale), placa cu nuturi, șine de fixare, fixare cu brida tacker.

La perimetrul șapei încălzite trebuie montată o bandă perimetrală, care are rolul de a prelua dilatările. La fiecare usă, respectiv la zonele cu lungimi mai mari de 11 m, trebuie utilizată banda de dilatație. Conductele trebuie protejate în tuburi de protecție la fiecare intrare/ieșire dintr-o zonă de încălzire delimitată de o bandă de dilatație sau bandă perimetrală.

La dimensionarea circuitelor trebuie să ținem cont de lungimea și debitul acestora, care sunt definite de cantitatea de energie termică transportată, și diferența de temperatură (de obicei 5°C tur-retur). Acești parametri definesc pierderea de sarcină pe circuitul respectiv. Nu este recomandată depășirea valorii de 25 kPa (2.5 mca). Lungimea maximă a circuitelor definește suprafața încălzită, cu ajutorul căreia putem defini numărul circuitelor. Trebuie să ne străduim să avem pierderi de sarcină cât mai apropiate pe circuite, pentru o echilibrare mai ușoară a circuitelor, respectiv pentru a evita disconfortul sonor cauzat de ventilele de reglare a debitului. La definirea circuitelor trebuie să ținem cont și de posibilitatea de automatizare a sistemului. Există mai multe variante pentru automatizare: cea mai simplă ar fi pornirea și oprirea pompei de recirculare a distribuitorului cu ajutorul unui cronotermostat, sau dotarea fiecărei circuit cu câte un acuator termic, câte o centrală de comandă pentru fiecare distribuitor și câte un cronotermostat pentru fiecare zonă automatizată.

Este recomandată amplasarea distribuitoarelor cât mai central, pentru a ușura împărțirea zonelor de încălzire.

În cazul în care suntem nevoiți să utilizăm mai multe distribuitoare, putem alege varianta cu kit de pompare separată pentru fiecare distribuitor, sau putem utiliza un kit de pompare central pentru a regla temperatura agentului termic.

Fiind un sistem ascuns în pardoseală în faza de execuție este necesară instalarea cu mare atenție, odată turnată șapa și montată pardoseala, orice reparație sau intervenție presupune costuri suplimentare destul de ridicate.

Recomandam executarea sistemelor de încălzire în pardoseală pe baza unui proiect conceput de o persoană competentă.
 

Află toate detaliile tehnice despre sistemul de încălzire prin pardoseală>>

 

Adauga Comentarii

Adauga Comentarii

Basic HTML

 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
 • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
 • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman și pentru a preveni postarea automată de spam.
Permalink

Nume
Avasiloaie Gicu

Care este pretul ptr 140mp ( 2 dormitoare .2 dresinguri .2 bai .o bucatarie si un living - casa având o forma dreptunghiulara de aprox 14 /10 m ) complet cu montaj si punere in folosinta cu automatizare . Lucrarea in jud Vrancea com. Vinatori la 3km de Focsani . Estimativ ptr lucrare in luna martie 2019 .

Permalink

Nume
admin

Va rugam sa ne dati un email si un numar de telefon pe office@instalnews.ro pentru aceasta solicitare. (pentru detalii tehnice)

Permalink

Nume
Adrian

Care este grosimea maximă admisă la o șapă peste conducta din pardoseală? Mulțumesc!

Permalink

Nume
Tanțoș Viorel Claudiu

Bună ziua!M-ar interesa costurile pentru o suprafață de 110 no parter și 110 mp mansarda!

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019