Intretinerea centralei termice: In ce situatii NU este necesara interventia unui centru service

684 vizualizari
intretinerea centralei termice, recomandari centrale termice
Distribuie pe

Recomandările Ariston Thermo pentru întreținerea centralei termice

Potrivit reprezentanților Ariston Thermo România, liderul pieței locale de centrale termice și boilere electrice, majoritatea impedimentelor întâmpinate de utilizatorii unei centrale termice se datorează unei utilizări inadecvate a echipamentului de încălzire, nu unor defecțiuni tehnice. Așadar, pentru a veni în ajutorul clienților, specialiștii Ariston prezintă principalele situații ce pot cauza funcționarea defectuoasă a instalației de încălzire, oferind, totodată, recomandări și indicații practice ce pot fi puse în aplicare chiar de către utilizator.

În primul rând, utilizatorul trebuie să se asigure dacă instalațiile conectate la centrală - de gaz, de electricitate, apă, radiatoarele și evacuarea - funcționează corect și sunt bine reglate și întreținute. Astfel, cele mai întâlnite probleme ale instalației de încălzire, care se pot rezolva fără ajutorul unui specialist autorizat, sunt, potrivit companiei, lipsa apei din instalație și oprirea gazului de către senzorii de protecție.

În cazul lipsei apei din instalație se recomandă refacerea presiunii din centrală, de la robinetul de umplere. Prin verificarea indicației manometrului centralei, presiunea corectă a apei trebuie să fie între 1-2 bari, așa cum este specificat și în manualul de utilizare.

Oprirea gazului de către senzorii de protecție poate apărea și în urma folosirii excesive a solvenților (substanțe chimice volatile) sau a scurgerilor de gaz (aragaz) în apropierea detectorului de gaz. Pentru a soluționa această situație, este necesară rearmarea electrovanei din afara locuinței, conform instructajului primit de la firma de gaz care a instalat dispozitivul.

De asemenea, înainte de a chema firma de service, utilizatorul trebuie să aibă în vedere și următoarele cauze:

  • Kitul de evacuare gaze este acoperit de gheață;
  • Presiunea gazului nu este suficientă. Acestă verificare se poate face simplu, prin aprinderea aragazului;
  • Alimentarea electrică a centralei nu funcționează.

Potrivit reprezentantului companiei, cele mai multe astfel de situații pot fi evitate încă de la instalarea centralei și punerea sa în funcțiune în mod corect de către un centru service autorizat, dar mai ales prin întreținerea anuală e echipamentului de încălzire.

„Sunt cazuri în care prezența unui centru service nu este necesară. În aceste situații, utilizatorii sunt îndemnați să urmeze instrucțiunile recomandate în manualul de utilizare al centralei. Toate centralele de generație nouă Ariston beneficiază de un sistem de afișaj care indică, în limba română, tipul de eroare detectat, soluționarea acesteia fiind explicată în detaliu în manualul de utilizare”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

De altfel, pentru protecția echipamentului de încălzire, dar și eficientizarea costurilor, îndeosebi în sezonul rece, se recomandă folosirea funcției „auto” a centralei și utilizarea senzorilor de interior și/sau exterior (termostat, sondă de temperatură), destinate menținerii unei temperaturi ambientale constante, indiferent de oscilațiile sale externe.

Importanța verificărilor și reviziilor tehnice periodice în sezonul cald

Verificarea Tehnică Periodică (VTP), este o operațiune obligatorie, conform prescripțiilor tehnice ISCIR (PT-A1), pentru utilizarea în siguranță a echipamentelor de încălzire. Această activitate, realizată de un specialist autorizat ISCIR, constă în verificarea instalației și a centralei cu scopul de a testa randamentul sistemului de încălzire și de a regla arderile. Pe lângă siguranța oferită de această operațiune, lipsa VTP-ului o dată la doi ani, poate duce la sistarea furnizării cu gaz a locuinței.

Totodată, pentru a păstra eficiența și buna funcționare a echipamentului de încălzire este obligatoriu ca centralele termice să beneficieze de serviciile anuale de revizie tehnică și întreținere, efectuate de către un centru service autorizat de producător.

„Pentru a ne bucura pe termen lung de condițiile de siguranță, confort termic și economiile realizate la facturile de energie, este important ca echipamentul de încălzire să fie pregătit din timp pentru sezonul rece. De aceea, pentru buna funcționare a centralei în lunile de toamnă-iarnă, recomandarea noastră este ca efectuarea anuală a reviziilor să aibă loc în perioada aprilie – august”, a adăugat Cătălin Drăguleanu.  

În cazul centralelor în condensare, operațiunile de întreținere care asigură buna funcționare trebuie să includă obligatoriu o serie de verificări, precum cea a calității agentului termic, a dispozitivelor de siguranță din centrală, a căilor de evacuare a gazelor arse și a condensului. De asemenea, este obligatorie și curățarea schimbătorului de căldură principal pentru a păstra perfomanțele și funcționarea corectă a centralei.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video