O treime din instalaţiile de gaz din municipiul Suceava nu au revizia tehnică făcută

86 vizualizari
inspectia tehnica periodica
Distribuie pe

O treime din instalaţiile de gaz din municipiul Suceava au depăşit termenul de efectuare a reviziei tehnice, arată concluziile verificărilor făcute de o comisie mixtă privind exploatarea reţelelor de gaze naturale din judeţ, constituită după explozia dintr-un bloc de locuinţe din 27 martie, a declarat, vineri, prefectul Alexandru Moldovan, într-o conferinţă de presă.

Comisia instituită prin ordinul prefectului şi-a desfăşurat activitatea în perioada 29 martie - 13 aprilie, scopul principal fiind de a analiza modul în care este respectată procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin ordinul preşedintelui ANRE din 2015, relatează Agerpres.

Potrivit prefectului, din datele furnizate de operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale a reieşit că evidenţa utilizatorilor finali care au depăşit termenul pentru efectuarea verificării tehnice este de 26,76%, iar a reviziei tehnice de 34,53% la instalaţiile de utilizare a gazelor naturale (IU).

Totodată, numărul de intervenţii de urgenţă, anunţate prin dispecerat, efectuate în anul 2022, la utilizatorii finali din municipiul Suceava este de 1.542, dintre care 804 la instalaţii de utilizare, 376 deranjamente racorduri, cinci au fost deranjamente la conducte, iar 277 de reclamaţii au fost nejustificate.

Raportul arată, de asemenea, că în fiecare an a crescut progresiv numărul de intervenţii de urgenţă.

În ceea ce priveşte aplicarea unor sancţiuni contravenţionale utilizatorilor finali, pentru neefectuarea în termen a verificării/reviziei instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, operatorul de distribuţie a gazelor naturale precizează faptul că nu are dreptul să aplice sancţiuni pentru nerespectarea obligaţiilor de către consumatorii finali ai gazelor naturale.

Prefectul de Suceava a spus că, în privinţa operatorilor economici acreditaţi ANRE/ISCIR să execute lucrări de instalare, verificare şi revizii pentru instalaţii de gaze naturale, comisia a identificat un număr de 12 operatori economici care cumulat deţin o pondere majoritară din lucrările/serviciile mai sus-menţionate şi a solicitat acestor operatori economici, pentru analiză, o serie de date/documente întocmite şi deţinute de aceştia ca urmare a executării activităţilor de verificare/revizie a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale.

"În urma adresei doar şapte operatori economici au dat curs acestor solicitări, punându-se la dispoziţie informaţii mai mult sau mai puţin complete şi cu relevanţă pentru obţinerea unor concluzii obiective şi pertinente", a precizat prefectul Moldovan.

Potrivit acestuia, analizând documentele puse la dispoziţie, comisia a constatat că o parte din fişele de evidenţă a lucrărilor periodice de verificare tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale nu respectă formatul aprobat, o parte din registrele de verificare şi revizie a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale nu sunt completate conform cerinţelor şi că doar un număr mic de operatori economici au pus la dispoziţie contractele de prestări servicii întocmite în conformitate cu prevederile Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale.

Totodată, niciun operator economic nu a transmis evidenţa numerică/procentuală actualizată a utilizatorilor finali din portofoliu, la care anterior au efectuat verificări/revizii şi care în prezent au depăşit termenul legal de efectuare a acestor lucrări şi nu au transmis nici situaţia numărului de notificări înaintate către furnizorul de gaze naturale/operatorul de sistem în vederea întreruperii alimentării cu gaze naturale a consumatorului final pe motivul neefectuării în termen a verificării/reviziei la instalaţiile de utilizare.

"Din datele puse la dispoziţie de către operatorii economici, comisia nu a putut stabili dacă numărul de angajaţi care deţin autorizările necesare, este suficient pentru acoperirea lucrărilor efectuate în baza contractelor de prestări servicii contractate. Referitor la calitatea lucrărilor efectuate de către operatorii economici/prestatori de servicii privind verificările/reviziile periodice, comisia nu a putut emite un punct de vedere deoarece nu deţine competenţe profesionale şi legale în acest sens", a evidenţiat Alexandru Moldovan.

În ceea ce priveşte Asociaţiile de proprietari, comisia a identificat o serie de obligaţii şi atribuţii ce revin asociaţiilor de proprietari (ca administratori ai proprietăţii comune din cadrul condominiilor).

Administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi/sau modernizarea, după caz, a proprietăţii comune aferente condominiului sunt în sarcina asociaţiei de proprietari, iar cheltuielile legate de aceste activităţi reprezintă cheltuieli comune.

În ceea ce priveşte proprietarii individuali, comisia a evidenţiat că aceştia au ca obligaţie inclusiv exploatarea în siguranţă a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale.

"Având în vedere multitudinea reglementărilot legale şi complexitatea prevederilor cuprinse în acestea este evident faptul că atât asociaţiile de proprietari ca administrator ai părţilor comune din compunerea instalaţiilor, cât şi utilizatorii instalaţiilor de gaze natural aflate în proprietate individuală, au obligaţia legală de a asigura efectuarea verificărilor/reviziilor tehnice periodice la intervalele de timp legale, pentru segmentele de instalaţie pe care le deţin în proprietate comună, respective individuală", a spus prefectul.

El a arătat că această comisie mixtă a concluzionat că, la nivelul municipiului Suceava, nu au fost realizate la termen pentru toţi clienţii finali operaţiile de întreţinere ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, iar un număr semnificativ de utilizatori casnici nu cunoaşte faptul că montarea detectoarelor de gaz este obligatorie.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai subliniat că asociaţiile de locatari sunt obligate să facă demersurile necesare în vederea efectuării reviziilor/verificărilor tehnice pentru instalaţia de gaze naturale aflată în proprietate comună, dar această obligaţie legală nu este cunoscută sau asumată de către toţi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, aşa cum a reieşit din discuţiile purtate pe această temă la şedinţa organizată în data de 30 martie la sediul Primăriei Suceava.

Prefectul Alexandru Moldovan a cerut constituirea acestei comisii mixte de verificări, cu reprezentanţi din partea ISU, ITM, Inspectoratului Judeţean de Construcţii, Primăriei şi ai furnizorului de gaze după ce în 27 martie a avut loc o explozie neurmată de incendiu, într-un apartament de bloc. Prefectul preciza la acel moment că în perioada 2020-2023 la nivelul judeţului s-au înregistrat nouă explozii neurmate de incendiu, pe fondul acumulărilor de gaze şi al aprinderii acestora

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 5.512.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 3.750 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.980.429 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 3.020 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video