Resursele de gaz vor fi folosite solidar pentru a preveni crizele de alimentare

69 vizualizari
conducta gaz
Distribuie pe

Un stat UE care se va confrunta cu o criză urgentă de gaze poate să ceară asistență transfrontalieră de la statele învecinate, conform noilor reguli de cooperare aprobate de Parlamentul European.

Alimentarea corespunzătoare cu gaz a caselor, centralelor de încălzire și a serviciilor sociale importante, cum ar fi spitalele, este considerată prioritară. Un stat membru poate activa mecanismul de solidaritate și poate cere ajutor altor state membre pentru a combate o criză gravă.

Noile reguli grupează statele membre în ”patru grupuri de risc” care vor participa în ”cooperare asociată riscului” și vor lua măsuri comune de evaluare a riscului, de prevenire și de reacție în situații de urgență, potrivit noilor reguli.

Vor exista trei niveluri de criză privind alimentarea cu gaze - alertă timpurie, alertă și urgență - pe care statele membre le vor putea notifica spre Comisia Europeană și spre autoritățile competente din grupurile lor de risc și din statele membre învecinate.
Comisia va putea cere acces la orice contract de alimentare cu gaze important pentru siguranța resurselor (care reprezintă 28% din consumul anual de gaz în statul membru).

După aprobarea Consiliului, regulamentul revizuit privind securitatea aprovizionării cu gaz va fi publicat în Jurnalul Oficial la Uniunii și va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video