Termoficarea - o solutie pentru reducerea poluarii in zonele urbane

237 vizualizari
district cooling
Distribuie pe


Reducerea poluarii in mediul urban este o prioritate globala, care revine din ce in ce mai pregnant pe agenda publica. In acest context, termoficarea a redevenit un subiect de interes, acum cand se cauta solutii pentru reducerea emisiilor de carbon. Pentru orasele din ce in ce mai aglomerate, termoficarea reprezinta cea mai sustenabila si mai eficienta metoda de incalzire si racire a locuintelor si cladirilor, atat din punct de vedere al costurilor, cat si in ceea ce priveste diferitele surse de energie pe care le poate integra pentru eficientizarea consumului si reducerea emisiilor.

Modelul danez - o posibila solutie la problemele termoficarii
In ultimii ani, cresterea constanta a costurilor de producere si distribuire a energiei, a avut un impact negativ asupra termoficarii. Ineficienta sistemelor de termoficare existente cauzeaza pierderi financiare care sunt suportate atat din bani publici, cat si de cei conectati la sistem. Potrivit unui raport ONU, 70% din totalul de energie este consumat in orasele mari, iar jumatate din aceasta cantitate este folosita pentru alimentarea retelelor de incalzire si racire.
In acest context, modelul danez de incalzire urbana a devenit o referinta pentru guvernantii din intreaga lume. Capitala daneza a reusit performanta de a reduce emisiile de carbon cu 40% dupa 1990. Carbunele reprezinta in continuare o parte importanta in functionarea sistemelor de termoficare daneze, dar sistemele acestea includ intr-o masura din ce in ce mai mare surse regenerabile, energie geotermala si energie reziduala. Pana in 2035, Danemarca intentioneaza sa renunte complet la combustibilii fosili.
Schimbarea in sistemul de incalzire danez a fost declansata de criza petrolului din anii `70. Atunci, Danemarca a sporit investitiile in domeniul termoficarii, dupa ce a fost puternic afectata de criza petrolului. Conceptul de baza a fost folosirea unei surse de energie reziduala, care ar fi fost irosita altfel, pentru incalzirea agentului termic necesar pentru alimentarea cu apa calda si incalzirea orasului. Reteaua de termoficare a orasului Copenhaga, a fost lansata in 1925 si a devenit intre timp cea mai mare retea la nivel mondial, incalzind astazi 98% din casele daneze.

Anshan - un model de termoficare care contribuie la reducerea poluarii
Un exemplu de succes in adoptarea modelului danez este orasul Anshan, capitala chineza a industriei siderurgice, in care se regaseste AnGang Steel, a saptea companie siderurgica din lume, ca marime. In 2013, acesta a demarat un amplu proiect pentru dezvoltarea unui sistem extins de termoficare, pentru a creste calitatea vietii celor peste 4 milioane de locuitori ai orasului, prin reducerea nivelului emisiilor de CO2, si cresterea confortului in locuinte.
Proiectul este bazat pe modelul danez de termoficare. Autoritatile chineze au semnat un acord cu compania daneza Danfoss, care viza dezvoltarea, in parteneriat cu reprezentantii AnGang Steel si autoritatile locale, a unui proiect care sa permita reutilizarea caldurii reziduale de la uzina siderurgica.
Tehnologia pe care se bazeaza proiectul Anshan este cea a sistemelor de termoficare care preiau caldura reziduala de la uzine sau centrale electrice si o folosesc pentru incalzirea apei. In Danemarca, acest procedeu este folosit de cateva decenii, insa abia acum se bucura de atentie la nivel global. Anshan a devenit un adevarat exemplu de punere in practica a modelului danez. Orasul foloseste acum caldura reziduala de la uzina siderurgica, valorificand astfel energia care in trecut se pierdea pe hornurile uzinei, in loc sa incalzeasca in continuare casele si birourile cu centrale termice pe baza de carbune. Se estimeaza ca incepand cu 2015, in Anshan, datorita acestui proiect pilot, consumul anual de carbune pentru termoficare va fi redus cu 173 000 tone. In consecinta, se va reduce cu 289 000 tone nivelul emisiilor de CO2. In plus, reprezentantii companiei daneze Danfoss declara ca pot extinde reteaua de distributie a agentului termic, astfel incat sa reduca consumul anual de carbune cu 1,2 mil. tone.
„Nu ne-am gandit niciodata ca, intr-o buna zi, vom avea un oras-model. Nu am depus demersuri in acest sens, dar pur si simplu asa a fost sa fie. Am perseverat in aplicarea acestei variante de incalzire urbana, iar acum dispunem de solutiile cele mai avansate”, declara Niels Christiansen, directorul executiv Danfoss, intr-un interviu acordat Financial Times despre proiectul Anshan.
Iar acesta poate fi doar inceputul, pentru nord-estul Chinei, o regiune in care exista o concentrare a industriei grele. Reprezentanti Danfoss estimeaza ca gazele reziduale pot fi canalizate pentru a asigura incalzirea a 70% din cladirile din regiune.

Termoficarea in Europa
Criza din Ucraina a scos la iveala dependenta principalelor economii europene de gazul rusesc si astfel problema termoficarii a ajuns din nou de actualitate pentru liderii europeni. De altfel, in cadrul Summit-ului Natiunilor Unite privind climatul, desfasurat la New York in Septembrie 2014, ONU le-a cerut primarilor din marile orase sa puna pe lista de prioritati crearea unor retele de termoficare moderne, care sa reduca cu 7% investitia in sistemele energetice la nivel mondial pana in anul 2030, ducand astfel la economii de 795 de miliarde USD. Deci, dezvoltarea si eficientizarea retelelor de termoficare devine o prioritate pentru guverne si municipalitati in demersurile pentru reducerea nivelului de poluare.
In regiunea noastra, in tarile din fostul bloc estic, termoficarea reprezinta o solutie de incalzire comuna, dar este necesara eficientizarea sistemelor. Subiectul termoficarii este prezent pe agenda guvernantilor din aceasta regiune si in planurile de actiune ale guvernelor din regiune. In ceea ce priveste Romania, mentionam doar ca in lista municipalitatilor care si-au manifestat anul trecut interesul pentru implicarea in initiativa ”Termoficarea in orase” anuntata in cadrul platformei Global Energy Efficiency Accelerator anuntate anul trecut la summit-ul ONU este prezent si municipiul Focsani, pe langa alte orase cum ar fi Helsinki (Finland), Jinan (Shandong province, China), London (UK), Milano (Italy), Paris (France), Seoul (South Korea), St. Paul (USA), Vancouver (Canada) and Vaxjo (Sweden).

www.danfoss.com
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video