Vine epoca Hidrogenului. Iată ce schimbări aduce pe piața gazelor din UE

105 vizualizari
legislatie hidrogen
Distribuie pe

Reforma pieței UE de gaze: noi măsuri pentru decarbonizarea și asigurarea aprovizionării

•    Legislația are ca scop abordarea schimbărilor climatice, asigurarea securității energetice
•    Schema va promova biometanul și hidrogenul, în trecerea de la gazul fosil
•    Consumatorii să poată alege gaze regenerabile și cu emisii scăzute de carbon

Deputatii Europeni au susținut două propuneri legislative pentru a facilita absorbția gazelor regenerabile și cu emisii scăzute de carbon, inclusiv hidrogenul, pe piața gazelor din UE.

Pe data de 9 februarie 2023, Comitetul pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) și-a adoptat poziția cu privire la două acte, un regulament și o directivă, pentru a facilita accesul la rețea pentru gaze regenerabile și cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi biometanul și hidrogenul.

Legislația ar crea, de asemenea, un sistem de certificare pentru gazele cu emisii scăzute de carbon și ar asigura că consumatorii pot schimba mai ușor furnizorii pentru a alege gazele regenerabile și cu emisii scăzute de carbon în locul combustibililor fosili în contractele lor.

Coloana vertebrală a hidrogenului, integrarea biometanului

În amendamentele aduse directivei, deputații spun că coridoarele de hidrogen, identificate în planul REPowerEU, ar trebui sprijinite de infrastructură și investiții adecvate. Scopul este de a se asigura că este disponibilă suficientă capacitate transfrontalieră pentru a stabili o piață europeană integrată a hidrogenului – așa-numita „coloană vertebrală a hidrogenului” și pentru a permite hidrogenului să circule liber peste granițe.

Gaze naturale ale UE vor înlocui 20% din aprovizionarea Rusiei

În modificările aduse regulamentului, în conformitate cu obiectivele REpowerEU, deputații europeni spun că până la sfârșitul anului 2030, statele membre ar trebui să asigure în mod colectiv cel puțin 35 de miliarde de metri cubi de biometan durabil. Acesta ar urma să fie produs și injectat în sistemul de gaze naturale, anual, cu scopul de a înlocui 20% din importurile rusești de gaze naturale cu o alternativă durabilă, mai ieftină și produsă local.

Deputații propun, de asemenea, reformarea Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSOG) pentru a acoperi și operatorii de rețele de hidrogen. Noul ENTSOG&H ar fi, prin urmare, responsabil și pentru planul de dezvoltare a rețelei UE pe zece ani pentru rețelele de gaz și hidrogen.
Amendamentele deputaților europeni includ și mecanismul prin care statele membre să coordoneze achizițiile de gaze, instituit inițial în cadrul unei proceduri de urgență.

Eliminarea treptată a gazelor fosile

Deputații doresc ca țările UE să elimine gazele fosile cât mai curând posibil, ținând cont de disponibilitatea alternativelor. Statele membre pot decide cu privire la o dată de încheiere mai devreme pentru durata contractelor pe termen lung pentru gaze fosile neamortizate înainte de sfârșitul anului 2049.

„Acest vot este următorul pas către o Europă neutră din punct de vedere climatic. Parlamentul European permite - spre deosebire de propunerea Comisiei - mai multă certitudine pentru investițiile în infrastructura hidrogen bazată pe rețeaua de gaze naturale existente, în loc să impună restricții asupra investițiilor. Solicităm ca infrastructura de gaz, hidrogen și electricitate să fie planificată în comun pentru a coordona mai bine sistemele energetice în viitor. Pentru consumatorii finali, hidrogenul trebuie să fie prioritar în sectoarele greu de decarbonizat, pentru a sprijini transformarea industriei europene și pentru a economisi emisiile de gaze cu efect de seră. În fața crizei energetice actuale, drepturile consumatorilor vulnerabili și ale gospodăriilor aflate în sărăcie energetică vor fi consolidate, de exemplu prin interzicerea deconectărilor în timpul iernii.” – afirma Jens Geier (S&D, DE), raportor pentru directivă.

„Vine epoca hidrogenului. Pentru a realiza acest lucru în UE, avem nevoie de un cadru de reglementare stabil și bine echilibrat, de sprijin financiar, precum și de investiții în infrastructură nouă. Cu această legislație, o pregătim. Dorim să stimulăm dezvoltarea biometanului și să creăm stimulente pentru producători și consumatori să treacă la hidrogen verde și cu emisii scăzute de carbon. Ar trebui să se acorde sprijin special extinderii gazelor regenerabile și cu emisii scăzute de carbon în regiunile noastre carbonifere. Întărim, de asemenea, schema comună de achiziție de gaze și facem mai transparente toate contractele de gaze din UE”. – afirmă Jerzy Buzek (EPP, PL), raportor pentru regulament.

Proiectul de directivă a fost adoptat cu 62 de voturi pentru, 2 împotrivă, și 7 abtineri. Proiectul de regulament a fost adoptat cu 54 de voturi pentru, 17 impotriva, și 1 abținere. Acest pachet legislativ urmărește să încurajeze o mai bună cooperare regională în domeniul stocării gazelor și să faciliteze achiziționarea comună de stocuri strategice. Ambele acte vor deveni o componentă de bază a noilor norme UE pentru rețelele de hidrogen, comparabile cu cele care există deja pentru gaze naturale și electricitate.

Directiva actualizată va include dispoziții privind drepturile consumatorilor, operatorii de sisteme de transport și distribuție, accesul terților și planificarea integrată a rețelei și autoritățile de reglementare independente.
Regulamentul actualizat va determina infrastructura existentă de gaze naturale să integreze o pondere mai mare de hidrogen și gaze regenerabile, prin intermediul unor reduceri mari de tarife. Acesta include dispoziții pentru a facilita amestecarea hidrogenului cu gazul natural și gazele regenerabile, precum și o mai bună cooperare a UE în ceea ce privește calitatea și stocarea gazelor.

 

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video