BATRA 2019: protejarea mediului inconjurator si arhitectura verde

78 vizualizari
Batra 2019
Distribuie pe

BATRA 2019: protejarea mediului înconjurător și arhitectura verde, în centrul preocupărilor membrilor juriului internațional

Arhitectura verde, armonia habitatului, protejarea mediului înconjurător, integrarea elementelor tradiționale în arhitectura modernă și conservarea patrimoniului rural sunt preocupările acestei ediții a Bienalei de Arhitectură Transilvania. O dovedesc proiectele realizate în toată lumea de cei șase arhitecți de talie internațională care formează Juriul BATRA 2019, dintre care patru români. Câteva detalii despre fiecare dintre ei, mai jos:
Membrii juriului Bienală 2019

Eugen Vaida

Este unul dintre arhitecții cu cea mai vastă experiență în salvgardarea și promovarea patrimoniului din mediul rural în România. 
A inițiat și dezvoltat, prin Asociația Monumentum, o serie de proiecte de conservare și educație în strânsă legătură cu comunitățile locale. Cel mai cunoscut dintre ele este ”Ambulanța pentru monumente”, al cărui principal susținător este ASR Prințul de Wales și care urmărește punerea în siguranță a monumentelor istorice degradate.

Attila KIM

Originar din Târgu Mureș, este, din 2016, Comisarul României pentru Bienala de la Veneţia. 
A început studiiile de arhitectură în Cluj și le-a continuat în Slovacia, Ungaria, Statele Unite ale Americii şi Olanda. A fost nominalizat de trei ori pentru premiul ”Mies van der Rohe” de arhitectură contemporană al Uniunii Europene,  la ediţiile 2009, 2011 şi 2017. 

Andreea Dani

A studiat tot la Cluj, apoi s-a specializat în ”Arhitectură, peisaj şi munte” la Școala Națională Superioară de Arhitectură din Grenoble.
În 2007 s-a stabilit în Mexic și a co-fondat Asociaţia Civile Ecolocalli, a cărei misiune este să contribuie la dezvoltarea comunitară sustenabilă în aşezări rurale, indigene.
Este membru în rețeua Mesoameri-Kaab, care reuneşte mai mult de 30 de organizaţii din zona mezoamericană în jurul conceptului de "producţie socială a habitatului sustenabil", cu accent pe construcţii cu pamânt.

Daniel Tăbăcaru

Trăiește în Norvegia din 2005, dar a fost educat ca arhitect la Cluj și București, apoi s-a specializat în eficiență energetică, arhitectură verde și design thinking la universitățile din Beijing şi Aarhus.
Focusul lui este pe arhitectura sustenabilă, ca rezultat al unei analize care ia în considerare atât energia utilizată în producţie, cât şi originea, calitatea şi impactul materialelor folosite asupra mediului.

Popo Danes

Născut în Bali, cu peste 80 de proiecte finalizate de la începutul carierei, Popo Danes este unul dintre cei mai influenți arhitecți indonezieni, preocupat de cultură și artă, de armonia dintre mediul construit și natură, de integrarea elementelor tradiționale în arhitectura modernă.
Cunoscut pentru proiecte rezidențiale, restaurante și resorturi din diferite colțuri ale lumii, este caștigătorul mai multor premii ale Institutului Indonezian al Arhitecților și de două ori câștigătorul ASEAN Energy Award- Categoria Clădiri Tropicale.

Federico D’Ascanio

Este un cunoscut urbanist în Italia. Format ca inginer în construcţii civile, s-a specializat în reabilitare urbană şi a participat în proiecte ample de consolidare şi restaurare de monumente istorice. Unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen este cel al reconstruirii orașului italian L’Aquila după cutremurul devastator din 2009.

Juriul BATRA 2019

Va trebui să decidă câștigătorii pentru 10 categorii/secțiuni de concurs: Arhitectura locuinței individuale, Arhitectura locuințelor colective, Arhitectura dotărilor comunitare și de producție, Arhitectura spațiului public, Arhitectura patrimoniului cultural, Rural, Arhitectura spațiului interior și scenografie, Microarhitectura- Arhitectura temporară, Design de obiect, Proiecte culturale: Inițiative și Experimente. Pe 23 noiembrie 2019, membrii juriului vor conferi Trofeul Bienalei celui mai bun proiect propus pentru fiecare secțiune. 

Info BATRA 2019
A patra ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019, organizată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 7-23 noiembrie. Scopul acestei ediții este reflectat de tema aleasă, ”Viitorul/Acum”, respectiv dorința de a implica întreaga comunitate în planurile și deciziile arhitecților, urbaniștilor, peisagiștilor, autorităților, pornind de la premisa că numai așa viitorul poate reflecta ceea ce ne dorim cu toții. 


Detalii suplimentare despre juriu

Attila KIM, originar din Targu Mures, a studiat arhitectura la Univeristatea Tehnica, Cluj Napoca, beneficiind de burse de studii în Slovacia, Ungaria, Statele Unite ale Americii şi Olanda. A urmat studiile de masterat în domeniul reabilitării patrimoniului construit, în cadrul Universităţii Babes Bolyai, Clu-jNapoca şi studii doctorale (DLA) în cadul Universitatii de Arta Moholy Nagy, Budapesta, Ungaria. A beneficiat si de o bursă de cercetare de la New Europe College, Bucureşti. 

Este membru fondator al biroului de arhitectură Studio Kim Bucsa Diaconu (SKBD) - 2005, membru fondator Lundi Et Demi - 2009 iar din 2012 până în prezent îşi desfăşoară activitatea la Attila KIM • architects.

Attila KIM a fost distins de Aspen Institute Romania pentru contribuţia adusă patrimoniului cultural cu Arts and Society Leadership Award 2016. Este câştigatorul a opt premii şi şase nominalizări în cadrul Bienalei de Arhitectură Bucureşti (editiile 2006, 2008, 2010, 2014, 2018), câştigător a cinci premii şi sapte nominalizări în cadrul Premiilor Ordinului Arhitectilor Transilvania (editiile 2007, 2009, 2013, 2015, 2017); câştigător a două premii Arhitext; nominalizat pentru premiul de arhitectură contemporană Iacov Chernikhov, Moscova; nominalizat de trei ori pentru premiul de arhitectură contemporană al Uniunii Europene, premiul Mies van der Rohe la ediţiile 2009, 2011 şi 2017. 

A fost membru al juriului pentru Pavilionul Romaniei la Bienala de Arta de la Venetia, Italia (2017, 2019); Pavilionul Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia, Italia (2010, 2016, 2018); BETA - Timisoara Architecture Biennial (2018); Noul MNIR - Renovarea si Extinderea Muzeului National de Istorie, Bucuresti (2016); ; Anuala de Arhitectura Mures (2015); Arhitectura 6 (2014); Anuala de Arhitectură Bucureşti (2013); Reamenajarea Parcului Livada Postei, Brasov (2010) şi Anuala de Arhitectură Timişoara (2008).

Din 2016  este Comisarul României pentru Bienala de la Veneţia.  

Attila KIM - n. 1977, Targu Mures
Studii de arhitectura la Univeristatea Tehnica, Cluj Napoca
Burse de studii in Slovacia, Ungaria, Statele Unite ale Americii si Olanda
Studii de masterat in domeniul reabilitarii patrimoniului construit, in cadrul Universitatii Babes Bolyai, Cluj Napoca
Studii doctorale (DLA) in cadul Universitatii de Arta Moholy Nagy, Budapesta, Ungaria
Bursa de cercetare New Europe College, Bucuresti
Castigator a opt premii si sase nominalizari in cadrul Bienalei de Arhitectura Bucuresti (editiile 2006, 2008, 2010, 2014, 2018), castigator a cinci premii si sapte nominalizari in cadrul Premiilor Ordinului Arhitectilor Transilvania (editiile 2007, 2009, 2013, 2015, 2017); castigator a doua premii Arhitext; nominalizat pentru premiul de arhitectura contemporana Iacov Chernikhov, Moscova; nominalizat de trei ori pentru premiul de arhitectura contemporana al Uniunii Europene, premiul Mies van der Rohe la editiile 2009, 2011 si 2017.
Attila KIM a fost distins de Aspen Institute Romania pentru contributia adusa patrimoniului cultural cu Arts and Society Leadership Award 2016.
Jurizari: Pavilionul Romaniei la Bienala de Arta de la Venetia, Italia (2017, 2019); Pavilionul Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia, Italia (2010, 2016, 2018); BETA - Timisoara Architecture Biennial (2018); Noul MNIR - Renovarea si Extinderea Muzeului National de Istorie, Bucuresti (2016); ; Anuala de Arhitectura Mures (2015); Arhitectura 6 (2014); Anuala de Arhitectura Bucuresti (2013); Reamenajarea Parcului Livada Postei, Brasov (2010); Anuala de Arhitectura Timisoara (2008)
Membru fondator Studio Kim Bucsa Diaconu (SKBD) - 2005
Membru fondator Lundi Et Demi - 2009
Attila KIM • architects - 2012 - prezent


Andreea Dani a studiat Arhitectura la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și la Școala Națională Superioară de Arhitectură din Grenoble (ENSAG, Franța), unde s-a specializat in Arhitectură, peisaj şi munte. Masteratul în Managementul și Auditul Mediului la Universitatea Europeană Miguel de Cervantes, Spania.

În Grenoble a colaborat cu biroul Thierry Alicot, orientat spre arhitectură contemporană cu structură din lemn; cu Consiliul pentru Arhitectură, Urbanism şi Mediu în realizarea expoziţiei Objectif Passif (2006) şi cu Laboratorul de cercetare Arhitectură, peisaj şi munte al ENSAG.

În 2007 s-a stabilit în Mexic, unde s-a familiarizat cu diferite tehnici de construcţie din pământ şi tehnologii ecologice aplicabile la locuinţe. Este partener fondator al asociaţiei civile Ecolocalli, A.C. al cărei misiuni este să contribuie la dezvoltarea comunitară sustenabilă în aşezări rurale, indigene.
Timp de patru ani a fost coordonatoarea departamentului de Arhitectură al Institutului Tehnologic Superior din El Grullo.

Din 2016 este directoarea departamentului de arhitectură durabilă al Universidad del Medio Ambiente (UMA). Din 2017 este dinamizatoarea Consiliului coordonator al rețelei Mesoameri-Kaab, care reuneşte mai mult de 30 de organizaţii din zona mezoamericană în jurul conceptului de "producţie socială a habitatului sustenabil", cu accent pe construcţii cu pamânt.
Are acreditarea profesională de EDGE ExpertTM.


Eugen Vaida este arhitect cu o bogată activitate în salvgardarea și promovarea patrimoniului din mediul rural din România.

În domeniul patrimoniului a construit, a inițiat și dezvoltat prin Asociația Monumentum o serie de proiecte de conservare și educație în strânsă legătură cu comunitățile locale din mediul rural. Cel mai cunoscut proiect al asociaţiei este Ambulanța pentru monumente, un program al cărui principal susținător este ASR Prințul de Wales și care urmărește punerea în siguranță a monumentelor istorice degradate cu ajutorul comunităților locale, a voluntarilor, a meșterilor și sub supravegherea specialiștilor.
O gamă largă a preocupărilor sale se îndreaptă spre formarea arhitecților și a studenților arhitecți în domeniul meșteșugurilor tradiționale și a celor emergente pentru a identifica soluții de  îmbunătățire a confortului de locuire plecând de la resursele locale. Ca membru al Grupului Rural al Ordinului Arhitecților din România a inițiat și sprijinit realizarea unor îndrumare de proiectare contextuală pentru o mare parte din zonele etnografice ale României şi lansarea unei sesiuni speciale de finanțare a școlilor de vară de arhitectură.
În prezent este membru în numeroase comisii de avizare ale intervențiilor în zone istorice cu fond construit valoros.


Daniel Tăbăcaru

Daniel Tăbăcaru este arhitect educat în Romania (la Cluj şi Bucureşti), cu studii de masterat în Energy and Green Architecture in Beijing (Tsinghua Urban Design Institute) şi Aarhus (Aarhus School of Architecture), şi specializare postuniversitară în Design Thinking, cu numeroase alte cursuri în Passivhaus, BREEAM, eficienţă energetică şi arhitectură sustenabilă.

Emigrat în Norvegia în 2005, dupa o experienţă de 10 ani în diferite firme de arhitectură şi inginerie, a deschis propriul birou - REFRAME architecture,.

A fost membru în consiliul administrativ  al Asociaţiei Arhitecţilor Norvegieni în Bergen(2010-2012)  şi Oslo(2016-2018).

Focusul lui este pe arhitectura sustenabilă, ca rezultat al unei analize care ia în considerare atât energia untilizată în producţie, construcţie şi utilizare cât şi originea, calitatea şi impactul asupra mediului al materialor folosite.

În ultimii ani s-a specializat pe BIM ca metoda de coroborare a informaţiilor interdisciplinare dintr-un proiect, preanalize , şi implementarea conceptelor Economiei Circulare în faza de design si execuţie. (Digital twins)

Una din ultimele direcţii de cercetare în REFRAME este utilizarea Machine Learning (AI) şi a tehnologiilor de scanare în maparea clădirilor existente pentru Minerit Urban.


Popo Danes a studiat ahitectura la Udayana University, Denpasar - Bali.  În 1992 beneficiază de o bursă de studiu în Olanda oferită de Rotary.
Este membru al Institutul Indonezian al Arhitecților, ocupând funcţia de vicepreședinte între 2002 şi 2008. Popo Danes este cunoscut și pentru aparițiile publicistice, fiind autorul mai multor cărți despre arhitectură din Bali și Indonezia. În plus este cunoscut pentru prezența sa în expoziții personale sau de grup, dar și ca speaker în diferite conferințe din Germania, Italia, Franța, Australia, Japonia, India, Vietnam, Indonezia, etc. 

Cu peste 80 de proiecte finalizate de la începutul carierei sale, Popo Danes este unul dintre cei mai influenți arhitecți indonezieni, preocupat de cultură și artă, de armonia dintre mediul construit și natură, de integrarea elementelor tradiționale în arhitectura modernă.

Experiența și reputația lui Popo Danes depășește limitele teritoriului lui natal, Bali. Cunoscut ca și autorul unor proiecte rezidențiale, restaurante și resorturi din diferite colțuri ale lumii, este caștigătorul mai multor premii acordate de Institutul Indonezian al Arhitecților. Preocupările sale față de mediul înconjurător au fost recunoscute în multe aspecte, fiind de două ori câștigătorul ASEAN Energy Award la Competiţia cele mai bune practici - Categoria Clădiri Tropicale.


Federico D’Ascanio este urbanist specializat în restaurare urbană. Format ca inginer în construcţii civile, se specializează în proiecte de reabilitare urbană în echipe pluridisciplinare şi participă atât ca profesor cât şi ca practician în proiecte ample de reabilitare şi restructurare urbană şi consolidare şi restaurare monumente istorice în special după cutremurul care a distrus oraşul L’Aquila. Proiectele cuprind intervenţii punctuale dar şi strategii cu impact cultural, social şi comunitar, atât la nivel urban cât şi la nivel regional. 

A absolvit studiile de Inginerie în Construcții în 2001 la Universitatea din L’Aquila cu teza experimentală în  “Elemente de planificare strategică şi structură urbană”. Se specializează în şi finalizează studiile doctorale cu tema Recuperare: proiectarea şi protecţia aşezărilor şi teritoriilor cu valoare istorică şi peisageră (de secolul XVIII) - Planificare strategică şi structurală. 
Din 2002 până în prezent predă şi este parte din echipa de cercetare a Departamentului de Arhitectură şi Planificare Urbană a Facultăţii de Inginerie, L'Aquila.   

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video