Care sunt componentele cheie ale arhitecturii durabile pentru apartamente

325 vizualizari
arhitectura durabila pentru apartamente
Distribuie pe

Arhitectura durabilă urmărește să minimizeze impactul negativ asupra mediului al clădirilor prin eficiență și moderare în utilizarea materialelor, a energiei, a spațiului de dezvoltare și a ecosistemului în general.

Construcția și întreținerea clădirilor de birouri, a caselor și a apartamentelor necesită o cantitate substanțială de energie. Cu toate acestea, a avea un acoperiș deasupra capului nu trebuie să vină cu un cost ridicat pentru mediu.

Studiile de piață pentru industria imobiliară arată că chiriașii preferă să locuiască în clădiri de apartamente durabile. 

Adoptarea unei căi durabile în construcția de apartamente costă aproximativ la fel ca și utilizarea materialelor și metodelor tradiționale. În plus, proiectarea durabilă a clădirilor de apartamente poate aduce beneficii financiare proprietarilor prin reducerea costurilor energetice.

Iată cinci principii cheie ale proiectării durabile a clădirilor de apartamente

Locuințe pasive
Apartamentele pasive sunt construite cu un înveliș exterior etanș, astfel încât aerul cald sau rece să nu părăsească ușor clădirea. O izolație îmbunătățită înseamnă că locatarii au nevoie de mai puțină energie pentru încălzirea și răcirea locuinței. De asemenea, ferestrele cu geamuri triple pot ajuta la menținerea locuințelor răcoroase vara și calde iarna.

Deoarece locuințele pasive sunt atât de bine etanșate, ventilația aerului poate deveni o problemă. Fără o ventilație adecvată, mucegaiul și alte forme de poluare a aerului se pot acumula în interiorul locuinței. Un sistem de ventilație cu recuperare de căldură va face să circule aerul fără a perturba temperaturile interne și fără a necesita mai multă energie.

Arhitecții proiectează locuințele pasive astfel încât exteriorul acestora să poată interacționa în siguranță cu mediul înconjurător. 

De exemplu, acoperișurile și balcoanele trebuie să fie înclinate corespunzător pentru scurgerea apei. Astfel, ploaia și zăpada rămân acolo unde le este locul - în mediul înconjurător, mai degrabă decât să se scurgă în casă.

Proiectarea energiei regenerabile
Unele clădiri de apartamente sunt construite pentru a atinge un nivel net-zero, ceea ce înseamnă că impactul lor total asupra mediului ar trebui să fie zero odată ce sunt în funcțiune. Pentru a realiza acest lucru, clădirile cu zero net produc la fel de multă energie pe cât consumă. Această energie este colectată cu ajutorul tehnologiilor de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și geotermală.

Pompele de căldură pot reduce semnificativ impactul încălzirii apei în interiorul clădirilor de apartamente. Panourile solare colectează căldura în timpul anotimpurilor însorite și stochează excesul de energie pentru zilele ploioase, anotimpurile reci și perioadele de întuneric. Pentru a reduce costurile, infrastructura clădirii este optimizată pentru a avea nevoie de cât mai puțină energie.

Proiectarea durabilă a clădirilor de apartamente trebuie să ia în considerare fiecare detaliu. Prin calcule atente, inginerii pot echilibra necesarul de energie al unei clădiri cu soluții de energie regenerabilă.

În climatele mai calde, răcirea este o problemă mai mare decât încălzirea. Acoperișurile reflectorizante deviază căldura și absorb energia solară cu ajutorul panourilor solare. Apartamentele din climatele reci și ploioase se pot baza, în schimb, pe încălzirea geotermală și pe pardoseala radiantă.

Materiale de construcție ecologice
Multe materiale de construcție tradiționale conțin substanțe chimice toxice, cum ar fi formaldehida și compuși organici volatili (COV). Aceste substanțe chimice poluează aerul din interior și dăunează mediului exterior atunci când materialele lor se descompun.

Izolația ecologică menține apartamentele calde fără a face compromisuri în ceea ce privește toxicitatea. Unele opțiuni de izolație ecologică includ lână de piatră, denim reciclat, lână de oaie și plută. Profesioniștii în construcții pot folosi placaj care nu conține formaldehidă pentru o casă mai sigură.

Materialele de construcție, cum ar fi vopseaua, finisajele din lemn, pot fi înlocuite cu produse cu niveluri scăzute de COV. Companiile care sunt interesate de construcțiile ecologice pot să găsească materiale la mâna a doua sau să achiziționeze produse de construcție locale.

Clădirile de apartamente sustenabile ar trebui să ia în considerare impactul de mediu al materialelor lor, de la construcție până la demolare.

Aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic
Primul pas pentru construirea de apartamente de tip pasiv este reducerea cât mai mult posibil a consumului de energie. Una dintre cele mai bune modalități de a realiza acest lucru este instalarea de aparate eficiente din punct de vedere energetic. După încălzire și răcire, iluminatul și refrigerarea consumă cea mai multă energie într-un apartament.

Proprietarii pot reduce costurile de energie pentru încălzirea apei prin alegerea unei pompe de căldură. Încălzitoarele de apă fără rezervor utilizează mai puțină energie pentru funcționare, deoarece încălzesc apa la cerere, în loc să o stocheze. Pentru a maximiza energia cu iluminatul, proprietarii pot alege modele LED care durează mult timp și necesită mai puțină energie pentru funcționare.

Multe aparate care utilizează apă vin în modele cu debit redus, concepute pentru a reduce consumul de apă fără a afecta performanța. De exemplu, proprietarii pot lua în considerare mașinile de spălat cu consum redus de apă, toaletele cu debit redus și capetele de duș care reduc numărul de litri care curg pe minut.

Amenajare peisagistică ecologică
Plantele pot fi folosite pentru a îmbunătăți calitatea vieții chiriașilor, protejând în același timp speciile native de plante, păsări și insecte. Amplasarea plantelor poate afecta, de asemenea, temperatura interioară, ceea ce face ca amenajarea peisagistică să fie un element de proiectare util pentru apartamentele cu case pasive.

Proprietarii pot reduce sau elimina pesticidele prin planificarea atentă a peisajelor din apartamente. Alegerea plantelor potrivite reduce, de asemenea, necesitatea unei întrețineri constante.

Copacii pot fi plantați astfel încât să mențină apartamentele răcoroase prin umbrirea ferestrelor mari în timpul verii. Ferestrele de est ar trebui lăsate deblocate pentru lumina răcoroasă de dimineață, în timp ce ferestrele de vest pot fi umbrite ca protecție împotriva căldurii scăzute și fierbinți a soarelui la apus. Copertinele pot fi de asemenea de ajutor în acest sens.

Amenajarea peisagistică a apartamentelor poate fi proiectată pentru a reține apa sau pentru a o direcționa departe de clădire. Acest lucru reduce problemele legate de inundații și poate reduce costurile de udare a peisajului. Plantele trebuie alese pentru rezistența lor la condițiile locale și pentru ușurința de îngrijire. De exemplu, nucii nu sunt o alegere bună, deoarece fructele lor sunt foarte murdare.

Proiectarea durabilă a clădirilor de apartamente

Locuințele au un impact măsurabil asupra mediului prin utilizarea materialelor de construcție și prin necesarul de energie.
Proiectarea inițială, materialele și aparatele sunt cele care fac clădirile de apartamente sustenabile pe termen lung. Deși clădirile de apartamente sustenabile costă mai mult la început, aceste costuri se amortizează rapid prin eficiența energetică a clădirii. Costurile de mediu sunt reduse, iar locatarii pot duce o viață mai sănătoasă și mai fericită.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video