Ce este "Stilul Scandinav"?

26 vizualizari
stilul scandinav
Distribuie pe

Auzim în ultimul timp tot mai des vorbindu-se despre stil scandinav. Se construiesc cartiere de locuințe în stil scandinav, facem amenajări în stil scandinav... Însă ce înseamnă mai exact design în stil scandinav?

După cum probabil știți, Scandinavian Sleeping and Living este ADN-ul JYSK. Despre stilul scandinav aflăm mai multe de la Rikke Blæsild, Range & Design Manager la Jysk, de pe gojysk.com.

Când danezii se mută într-o casă sau un apartament nou, de obicei încep prin a vopsi toți pereții și tavanele în alb. Apoi, aduc canapeaua, patul, masa de dining și așa mai departe. Aleg culori precum gri, alb sau, când vor să fie cu adevărat ieșiți din comun, gri albastru sau gri verde. Apoi, decorațiunile pentru casă, textilele și lămpile vin pentru a completa designul casei.

Aceasta este o imagine destul de exactă a stilului scandinav. Culorile de bază sunt alb, gri, albastru, iar articolele mai mici pot fi mai colorate. Stilul este minimalist, simplu și inspirat din natură, spune Range & Design Manager, Rikke Blæsild.

„Unii ar spune că stilul scandinav este prea simplu, dar eu aș spune mai degrabă că este clasic și ușor de utilizat în casă. Culorile noastre de bază vor funcționa și vor fi la modă pentru totdeauna, iar când vrei poți schimba cu ușurință atmosfera din casă și te poți juca prin folosirea decorațiunilor  colorate. Poți schimba cu ușurință felul în care arată o sufragerie pentru o sumă mică de bani, când trebuie să schimbi doar decorațiunile și nu tot mobilierul”, spune Rikke.

stilul scandinav

Foto: Acest dulap de perete este colorat și poate schimba aspectul unei încăperi cu un buget mic

Lucrul cu tendințele

Zilnic, Rikke urmărește tendințele de pe piața europeană și lucrează în cooperare cu departamentul de achiziții pentru a adapta tendințele la stilul scandinav din JYSK. Unele dintre tendințe sunt influențate de stilul baroc, cu culori și ornamente puternic contrastante.

„Vedem mult roșu intens și portocaliu intens, care nu se încadrează în sortimentul nostru, dar dacă ajustăm puțin culorile, este posibil să venim cu interpretarea noastră scandinavă a tendințelor europene”, spune Rikke.

Pe baza tendințelor europene, Rikke și colegii ei produc ceea ce numim trend briefs, un ghid vizual pe care cumpărătorii să îl folosească atunci când caută produse noi pentru sortiment.

stilul scandinav

Origini din anii 1950

Designul scandinav are originile în anii 1950, când o serie de danezi care lucrau cu produse din lemn au realizat o mulțime de piese de mobilier cu aspect simplu și clasic.

Culorile principale - gri, alb și nisipiu - au rămas, dar stilul a evoluat în ultimii 70 de ani. În special cuvântul „hygge” și-a găsit drum în tradiția scandinavă, și este caracterizat acum de textile, perne, covoare și lumină.

„Folosim natura pentru a aduce sentinmentul de „hygge” în casele noastre. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, prin adăugarea unor elemente din lemn în băile noastre. În același timp, folosim lumini mici și lămpi pentru a crea hygge în camere, în timp ce în alte tendințe europene lămpile pot fi mai mult un decor”, spune Rikke.

stilul scandinav

Foto: Bufetul EGELEV este reprezentativ pentru arta daneză de a lucra în lemn și de a crea produse simple, minimaliste.

 

Foto titlu: Setul lounge UGILT este un exemplu foarte bun pentru designul scandinav. Baza este gri,  iar pernele  sunt în stil simplu, minimalist, fără nasturi sau alte elemente decorative. Culorile sunt adăugate prin perne deco, un covor sau vaze colorate.

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 4.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.829 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.100 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video