Concursul International Wienerberger Brick Award 2018 si-a desemnat castigatorii!

115 vizualizari
vilanova
Distribuie pe

Prin intermediul Competitiei Internationale Brick Award, Wienerberger aduce in prim plan concepte remarcabile de arhitectura care folosesc produse ceramice intr-un mod inovativ si modern. Proiecte impresionante realizate de birouri de arhitectura din Olanda, Marea Britanie, Elvetia, Vietnam, Danemarca, Argentina si Spania se numara printre castigatorii editiei 2018. Premiile totale pentru cele cinci categorii, inclusiv pentru Marele Premiu si Premiile Speciale, sunt in valoare de 34.000 Euro.

Castigatorii editiei Brick Award 18 au fost selectati de juriul format din 5 arhitecti de renume, printre care se numara si un arhitect roman. Membrii juriului au fost: Vladimir Arsene, Westfourth Architecture (Romania), Anne Kaestle, Duplex Architekten (Germania), Jonathan Sergison, Sergison Bates architects (U.K.), Marc Mimram, Marc Mimram Architecture (Franta) si Stephan Ferenczy, BEHF Corporate Architects (Austria). Acestia au acordat o atentie deosebita calitatii arhitecturii, nivelului de inovare a proiectului, utilizarii materialelor ceramice si modului in care sunt imbinate functionalitatea, durabilitatea si eficienta energetica. Cele cinci categorii de concurs au fost: Feeling at home, Living together, Working together, Sharing public spaces, Building outside the box.

"Proiectele inscrise in acest an au impresionat juriul cu spiritul inovativ si calitatea lor. Acestea reprezinta concepte arhitecturale curajoase si creative pentru spatii de locuit sustenabile, orientate spre viitor. Toate acestea avand intotdeauna ca reper cel mai important punct de referinta in arhitectura - omul. Atunci cand se creeaza un spatiu nou de locuit, accentul principal trebuie sa fie pe oameni si pe cerintele lor. Suntem mandri ca atat de multe proiecte urbane inovatoare fac fata provocarilor societatii actuale prin utilizarea materialelor de constructie ceramice naturale, pentru a obtine un mediu de viata de inalta calitate", a comentat Heimo Scheuch, CEO al Wienerberger AG.

capela san bernardo

Proiectele castigatoare – Brick Award 2018
Marele Premiu

Anul acesta, doua proiecte au fost premiate cu Marele Premiu. Un premiu a mers spre Westkaai Towers 5 & 6, realizat de biroul Tony Fretton Architects (UK). Localizate in Belgia, turnurile fac parte dintr-un proiect rezidential mai mare. Datorita materialelor ceramice utilizate, cladirile au imbinat o expresie monumentala cu o fatada individuala. Proiectul este si castigatorul categoriei Living together.

Cel de-al doilea castigator al Marelui Premiu, Kunstmuseum Basel Extension, realizat de biroul Christ & Gantenbein (Elvetia), Structura solitara din caramizi gri este conectata printr-o sala subterana cu cladirea principala. Trecatorii sunt informati despre expozitiile curente prin intermediul unei solutii create din LED-uri integrate in structura realizata din caramizi turnate pe fatada. In plus, acest proiect a fost, de asemenea, castigator in categoria Sharing public spaces.

kunst museum basel

Feeling at home

In categoria Feeling at home, proiectul Atlas House, realizat de catre biroul Monadnock (Olanda), a convins juriul. Este vorba despre un spatiu de locuit privat, pe trei niveluri, pe un teren mic, care evidentiaza modul in care locuintele private de calitate pot fi construite la scara mica. Materialele ceramice prezente atat in interior, cat si in exterior, se potrivesc perfect cu arhitectura casei.

Working together

Proiectul Terra Cotta Studio, realizat de catre biroul Tropical Space (Vietnam), este locuinta si spatiul de lucru al unui renumit artist de ceramica din Vietnam. Castigatorul categoriei "Working together" este un cub din caramida amplasat la poalele unui rau, cu rafturi de bambus care protejeaza lucrarile de arta de inundatiile ocazionale. Perforatia neobisnuita a fatadei atrage atentia la prima vedere si permite vantului sa raceasca spatiul de lucru in mod natural.

Building outside the box

Castigatorul acestei categorii este proiectul Värtan Bioenergy CHP Plant, realizat de biroul U.D. Urban Design & Gottlieb Paludan Architects (Danemarca), in orasul Stockholm. Acesta include cea mai mare fabrica de cogenerare urbana biologica din lume si contribuie semnificativ la reducerea amprentei de CO2 a orasului. Partea exterioara a fabricii a fost imbracata intr-o fatada curbata realizata din elemente ceramice verticale.

terra cotta studio

Premii speciale

Premiul special merge catre Capela San Bernardo, proiect considerat o mica capodopera, realizat de biroul Nicolás Campodonico Estudio (Argentina). Capela este dedicata ocrotitorului unei mici comunitati din regiunea argentiniana Pampa. Nu exista apa curenta si nici energie electrica la fata locului. Numai lumina soarelui si a naturii determina atmosfera. Proiectul a fost inscris la categoria Sharing Public Spaces.

Proiectul de restaurare pentru Old Church of Vilanova de la Barca, realizat de AleaOlea architecture & landscape (Spania), a fost distins cu cel de-al doilea premiu special. Datand din secolul al XIII-lea, biserica a fost distrusa in timpul razboiului civil spaniol. Renovarea acesteia este o abordare neobisnuita folosind materiale de constructie istorice. Acest proiect prezinta versatilitatea si adaptabilitatea caramizilor si creeaza un dialog unic intre prezent si istorie. Proiectul a fost inscris in categoria Building outside the box.

atlas house

Pentru mai multe informatii despre competitie, va rugam sa consultati: www.brickaward.com.

Credit foto: Peter Cook, Rory Gardiner, Stijn Bollaert, Oki Hiroyuki, Robin Hayes, Nicolás Esteban Campodonico, Adrià Goula.

Despre Wienerberger Romania

Wienerberger Sisteme de Caramizi este cel mai mare producator de blocuri ceramice din Romania. Compania detine patru unitati de productie la nivel local. Fabricile de la Gura Ocnitei – Dambovita, Sibiu, Tritenii de Jos – Cluj si Buzau sunt cele mai moderne unitati de acest tip din tara. Wienerberger Romania este parte a grupului Wienerberger, reprezentat la nivel global in 33 de tari avand peste 10.572 angajati. www.wienerberger.ro.

Persoana de contact: Nona Beicu, 0759.035.041, nona.beicu@omavision.ro.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video