Eficiența acoperișurilor: țiglă vs. metal
Un acoperiș este prima linie de apărare a casei tale împotriva intemperiilor. Este un scut împotriva căldurii soarelui și a ploilor abundente. Alegerea materialului pentru acoperiș face o diferență covârșitoare în ceea ce privește confortul pe care îl poate oferi. O casă este mai mult decât o simplă structură. Este adăpostul tău și locul în care familia ta începe să-și construiască propriile aspirații.
Într-o climă aflată în continuă schimbare, dacă vorbești despre structura locuinței, nu vorbești doar despre a avea un acoperiș deasupra capului. Iei în calcul longevitatea, durabilitatea și performanța a materialelor și vrei să te asiguri că acoperișul tău poate rezista în cele mai dure medii posibile. Atunci când decizi tipul și stilul de acoperiș care se va potrivi cel mai bine casei, încearcă să faci o listă cu plusurile și minusurile materialelor. Nu uita să incluzi locația, condițiile climatice din zonă și bugetul. Îți prezentăm în continuare principalele avantaje și dezavantaje pentru fiecare tip de material.
Acoperișurile din țiglă
Avantaje
Longevitate – Unul dintre cele mai importante motive pentru care proprietarii de case și proprietăți instalează un acoperiș din țiglă este durata îndelungată. Există unele cazuri în care acoperișurile din țiglă de lut sunt solide din punct de vedere structural de peste 100 de ani.
Transfer redus de căldură - țigla este unul dintre cele mai preferate materiale de acoperiș dacă locuiești într-o zonă în care transferul de căldură într-o clădire este o problemă. De asemenea, deoarece sunt instalate individual și nu într-un stil suprapus, spațiul de aer din jurul plăcilor creează o ventilație naturală.
Au aspect arhitectural specific – „aspectul” general al proprietății este o variabilă pe care ar trebui să o iei în considerare. Țiglele ies în evidență prin tonuri de pământ maro și paleta de culori roșii rustice.
Sunt ecologice – Majoritatea țiglelor sunt realizate din lut (sau argilă de teracotă), un element natural regenerant. Majoritatea plăcilor de lut sunt realizate fără substanțe chimice sau alte materiale periculoase. În plus, țiglele pot fi reciclate și măcinate cu ușurință reutilizate.
Rezistă la foc - La fel ca și acoperișurile metalice, plăcile de argilă au adesea clasa A la foc (UL 790 – Metode de testare standard pentru testele la foc ale acoperișurilor), ceea ce înseamnă că este puțin probabil să ardă sau să ia foc.
Întreținere redusă și înlocuire ușoară – țiglele nu necesită întreținere frecventă.
Dezavantaje
Sunt fragile – se pot ușor ciobi sau sparge.
Preinstalare și instalare– trebuie să te asiguri că țiglele pe care le instalezi nu au fost rupte în timpul transportului sau prin manipularea lucrătorilor.
După instalare – Dacă un acoperiș din țiglă nu este deranjat, acesta poate ține peste 100 de ani. Totuși, dacă se merge incorect pe țigle sau dacă un obiect suficient de mare lovește suprafața, se pot crăpa relativ ușor. În plus, temperaturile scăzute, înghețurile și dezghețurile repetate pot slăbi țiglele, motiv pentru care acest tip de acoperiș este cel mai frecvent în climatele mai calde.
Cost mai mare decât acoperișurile metalice - În ceea ce privește prețul, instalarea țiglelor poate fi costisitoare.
Greutatea și presiunea pe structură – țiglele sunt unele dintre cele mai grele materiale pe care le poți instala pentru acoperiș. Cu cât materialul este mai greu, cu atât este mai greu să fie ridicat de pe puntea acoperișului. Este esențial să te asiguri că cadrul clădirii poate rezista la greutatea suplimentară și structura este suficient de puternică pentru a susține acoperișul.
Opțiuni limitate de culoare – țigele sunt cel mai frecvent cunoscute pentru culoarea lor roșiatică-portocalie, de la lut sau teracotă. În timp ce culoarea roșie/portocalie se potrivește cu unele aspecte arhitecturale, culorile speciale sunt disponibile la cerere pentru prețuri mai mari.
Acoperișurilor metalice
Avantaje
Longevitate – acoperișurile metalice pot ține zeci de ani, iar majoritatea producătorilor promit o durată de viață de peste 40 de ani pentru majoritatea acoperișurilor. Acest lucru este valabil mai ales dacă este instalat corect și întreținut corespunzător de-a lungul anilor. Pe de altă parte, se știe că unele materiale metalice, cum ar fi cuprul și zincul, rezistă 100 de ani sau mai mult.
Greutate redusă – acoperișul metalic este un material mai ușor decât majoritatea celorlalte tipuri de acoperiș, dar este de peste cinci ori mai ușor decât un acoperiș din țiglă.
Durabilitate – În comparație cu diferite materiale, cum ar fi lemnul, argila, plasticul sau sticla, metalul iese în evidență ca fiind cel mai puternic și mai rezistent la perforare, rupere și degradare. Acest lucru este util în mai multe moduri, mai ales dacă acoperișul este supus vânturilor puternice, căderilor de crengi, bețe, ploii, zăpezii, mucegaiului etc.
Pantă redusă – acoperișurile metalice sunt mai puțin stricte în ceea ce privește cerințele minime de pantă, dar depinde totuși de ce tip de profil este utilizat.
Material reciclabil – acoperișurile metalice sunt 100% reciclabile, astfel încât orice panouri nefolosite/vechi, metalul detașat și resturile de resturi pot fi reciclate pentru a fi utilizate în produse viitoare.
Întreținere minimă – în comparație cu alte tipuri de acoperiș, întreținerea necesară pentru un acoperiș metalic este în general minimă, mai ales dacă acoperișul a fost instalat corect. Pentru un acoperiș metalic, curățarea și întreținerea la nivel de suprafață trebuie efectuate aproximativ la fiecare 18 luni, iar întreținerea structurală aprofundată aproximativ o dată la doi ani (de obicei efectuată de un profesionist calificat).
Opțiuni de culoare – acoperișurile metalice pot veni în orice culoare. Dacă sunteți în căutarea unui ton neutru de pământ, o culoare vie sau strălucitoare sau chiar un finisaj texturat/metalic.
Economii de energie pentru acoperișuri reci – disponibilitatea acoperișurilor metalice reci, definite ca produse metalice vopsite sau acoperite care reflectă energia soarelui pentru a disipa căldura, ajută la reducerea căldurii transferate într-o clădire sau casă. Acest lucru poate duce la economii totale de energie ale costurilor de răcire, variind de la 7% la 15%.
Rezistență la foc - acoperișul metalic este rezistent la foc și este incombustibil, ceea ce îl face rezistent la incendiu. Acest lucru este important în regiunile predispuse la incendii de vegetație, deoarece dacă cenușa/tăciunii fierbinți cad pe suprafața unui acoperiș metalic, acesta nu ia foc.
Dezavantaje
Cost mediu spre mare, dar mai ieftin decât țigla – La fel ca țigla, acoperișul metalic nu este considerat un material de acoperiș „low buget”. Prețul unui acoperiș metalic fluctuează în funcție de locul în care locuiești, de profilul pe care îl alegi, de culoare și de un cu totul alt set de considerente. Deci, în timp ce costul unui acoperiș metalic este mai scump decât un acoperiș din șindrilă, un acoperiș metalic poate fi mai ieftin decât un acoperiș din țiglă.
Sunt necesari instalatori calificați – Instalatorii de acoperișuri metalice cu experiență, calificare și cunoștințe sunt o componentă esențială ca să se asigure că un acoperiș metalic va funcționa la standarde înalte. Cu toate acestea, deoarece acoperișurile metalice necesită abilități, rafinament și atenție la detalii, există mult mai puțini instalatori capabili să instaleze corect acoperișurile metalice. De aceea, este esențial să îți faci cercetarea necesară ca să găsești cel mai bun constructor de acoperiș metalic pentru tine.
Așadar, data viitoare când îți dorești să schimbi acoperișul sau când construiești de la 0, caută soluția potrivită locului casei tale, suficient de atrăgătoare ca să se potrivească stilului tău și să îți ofere cel mai bun raport calitate-preț.