republic

 

Fațadele ventilate pot fi o soluție economică și modernă în construcții

Fațadele ventilate
vizualizari

În contextul energetic actual, revine în discuție tema termoizolătii locuinței. Ce poți face să reduci la minim impactul pe care consumul de energie îl va avea asupra facturilor pe care trebuie să le plătești, fie că ești consumator casnic, fie că vei plăti energie pentru o clădire pe care se bazează un business. 

Dacă te afli în proces de construire, sau ai deja o construcție pe care îți dorești să o consolidezi/renovezi, există o soluție care ar putea să rezolve două probleme simultan: și cele energetice, legate de economia la facturi, și cele estetice. O mare parte din termoizolare se face la nivelul fațadei, de aceea mulți dintre proprietari sunt îngrijorați de calitatea aerului din interior. O fațadă ventilată ar putea fi răspunsul la multe dintre aceste probleme, câștigând în același timp puncte și pentru aspect. Look-ul ultramodern obținut arată infinit mai bine decât obișnuitul polistiren și finisajele clasice. 

Ce este o fațadă ventilată?

O fațadă ventilată este un sistem de anvelopare exterioară a clădirii după ce au fost montate pe pereții exteriori materiale termoizolante. Poate fi instalată pe șantiere noi sau pe clădiri aflate în curs de renovare. Proiectul, în sine, se va suprapune ca piesa independenta peste toata suprafata fațadei, exceptând golurile pentru ferestre și uși. 

Acest element asigură clădirii un spațiu între peretele său perimetral și placarea exterioară. Scopul său principal este de a modera schimbul de căldură, aer și lumină care circulă între interiorul și exteriorul clădirii. Eficiența sa termică se bazează pe diferența dintre temperatura din interiorul camerei și cea din exterior, iar efectul se vede cel mai bine între sezonul cald și cel rece:   

Fațadă ventilată vara
Creșterea temperaturii din interiorul cavității în timpul lunilor de vară generează un „efect de coș” care împinge aerul în sus, reducând astfel temperatura peretelui orientat spre interiorul clădirii. Cu alte cuvinte, menține clădirea mai răcoroasă.

Fațadă ventilată iarna
În lunile reci de iarnă, deschiderea fațadei ventilate echilibrează temperatura peretelui orientat spre interiorul clădirii, ceea ce reduce riscul de umiditate din condens.
 

Ce componente conține o fațadă ventilată?

Fațada ventilată este formată din următoarele componente:

    1. Perete de sustinere din caramidă sau beton (printre altele) pe care se montează ancore pentru fațada ventilată.

    2. Stratul izolator de pe peretele de susținere promovează și întărește capacitatea de izolare termică și fonică a fațadei.

    3. Camera de aer, care este capabilă să regleze temperatura peretelui dinspre interiorul clădirii datorită gestionării curenților de aer. Astfel se menține peretele izolat de căldură în timpul verii și evită umiditatea și condensul în perioada iernii.

    4. Strat exterior sau de placare al fațadei ventilate. Esre realizat din metal, piatră naturală ultra-ușoară sau lemn, sau o combinație a acestora, selectat în fucție de materialul clădirii sau rațiuni estetice.

Principalele avantaje ale fațadelor ventilate: 

Atunci când optezi pentru montarea unei fațade ventilate, se remarcă următoarele beneficii pentru clădire:

 • va beneficia de o protecție mai bună la nive exterior împotriva intemperiilor.
 • va spori eficiența energetică a cladirii, datorită izolației exterioare continue și a camerei ventilate.
 • reduce umiditatea prin facilitarea evacuării vaporilor de apă din interior.
 • echilibru higrotermic cu o mai mare sănătate în interior.
 • echilibru higrotermic cu o mai mare sănătate în interior.
 • inerția termică a incintei. Spre deosebire de fațadele traditionale, în cele ventilate izolația rămâne pe fața exterioară a incintei de bază. Prin urmare, întreaga sa masă funcționează ca un „magazin termic”, permițând o temperatură interioară constantă pe tot parcursul zilei.
 • ventilația camerei vara datorită „efectului de coș”.
 • izolatie acustică mai bună datorită încorporării izolatorului și a camerei de aer.
 • mișcare liberă prin extinderea atât a substructurii, cât și a placajului, evitându-se posibila rupere a plăcilor sau discontinuități în îmbinări.
 • un upgrade estetic al fațadei, eludând banalul polistiren. 

Dezavantajele fațadei ventilate:

 • pot interveni costuri suplimentare pentru materiale si manopera in scopul executarii unei fundatii suficient de solida, astfel incat sa poata prelua greutatea specifica suplimentar aplicata.
 • în principal, costurile de proiectare se suplimentează în funcție de amplitudinea construcției trebuie luat în considerare materialul ales pentru fațadele ventilate.
 • costuri sunt diferențiate în funcție de materialul folosit. În functie de materiale, se vor adauga și costuri pentru realizarea suportului de susținere.

În ansablu, fațadele ventilate pot reprezenta un răspuns eficient energetic în contextul problemelor cu care ne confruntăm. Dacă reușești să treci bariera costurilor inițiale, poți alege o fațadă ventilată pentru construcția ta, care să îi ofere și un upgrade din punct de vedere estetic. 
 

Adauga Comentarii

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

Karoly Nagy, Director General Promelek XXI

Oțelul, cupru, masele plastice au înregistrat, numai în prima parte a anului 2022, creșteri consecutive de preț, în total de peste 12%.

Karoly Nagy, Director General Promelek XXI

Gabriel Tache

Stocarea energiei și sursele regenerabile la fața locului sunt instrumente cheie ce se pot alege pentru a combate prețurile mai mari la energie pe termen scurt.

Gabriel Tache, General Manager Eaton Electric România

Daniel Barciuc, CEO al Siemens România

Trăim într-o lume în care interacțiunea oamenilor cu tehnologia este din ce în ce mai strânsă. Rolul nostru, ca furnizor de soluții, este de a facilita această interacțiune.

Daniel Barciuc, CEO al Siemens România

Knud Erik Andersen, Chief Executive Officer European Energy

Intrăm acum într-o eră în care electricitatea verde este cheia pentru deblocarea provocărilor legate de emisiile de CO2 din transportul greu, industria chimică și sectoarele de încălzire.

Knud Erik Andersen, Chief Executive Officer European Energy

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare