republic

 

Sunt cabanele A-frame un răspuns pentru nevoia de eficiență energetică?

A-frame urcă în topul preferințelor ca locuințe turistice
vizualizari

Unul dintre cele mai recente trenduri în materie de construcții, structurile de tip A-frame urcă în topul preferințelor ca locuințe turistice în România. Ușurința ridicării construcției pe teren accidentat, simplitatea arhitecturii și eficiența în materie de consum sunt doar câțiva dintre factorii care îi determină pe cei care caută liniștea în mijlocul naturii să o găsească în adăpostul caselor sau cabanelor de tipul A-frame. 

Ce sunt cabanele A-frame

După cum le spune și numele, cabanele de tip A-frame sunt construcții a căror acoperiș pleacă, de regulă, de aproape de sol, unindu-se deasupra, în forma literei ”A”. Deși sunt cunoscute la nivel mondial de peste 100 de ani, acest tip de cabane a devenit popular după cel de-al Doilea Război Mondial. Aceste tipuri de case se pot găsi pe tot cuprinsul globului, din Austria până în Wyioming și din Portugalia până în China.

Inițial, rolul lor caselor A frame a fost unul utilitarist, iar adaptabilitatea la teren și rolul funcțional le-a făcut tot mai atractive pentru arhitecți, care reinterpretează conceptul proiectelor. Casele de tip A-frame sunt considerate preponderent locuințe de vacanță, și nu locuințe obișnuite. Adesea, acestea pot fi create inclusiv din materiale prefabricate, care se pot asambla fără prea mult efort pe amplasamentul construcției. 

Simplitatea structurii: un plus în obținerea eficienței energetice 

Cabanele de tip A-frame sunt în general mai eficiente energetic datorită designului, care le face dezirabile pentru zonele reci. Structura solidă le oferă durabilitate și rezistență. Unghiul de construcție al acoperișului nu permite de asemenea acumularea zăpezii și nu există presiune pentru acoperiș.  

Forma lor, creată din intersecția celor 2 porțiuni de acoperiș, facilitează posibilitatea unei excelente izolări termice a structurii. Indiferent că sunt create pe structură de lemn sau metalică, izolarea nu este dificil de realizat, făcându-se pe toată porțiunea podelei și până la acoperiș. 

Izolarea termică pentru o casă de tip A-frame se poate realiza cu maximum de eficiență, în ciuda pereților relativ subțiri. Pentru construcție, se poate opta pentru mai mulți izolatori, începând de la vata bazaltică la spuma poliuretanică. Alegerea unor geamuri termopan cu 3 straturi este soluția cea mai eficientă din punct de vedere termic, pentru că mențin căldura sau răcoarea în interior. Costurile cu încălzirea scad astfel semnificativ.

Locuințe mai sănătoase și eco friendly

Materialele pot varia în funcție de preferințe, dar intruziunea în natură poate fi redusă dramatic, fără prea mult beton folosit pentru construcție. Folosirea lemnului este mai sănătoasă nu doar pentru cei care stau în aceste cabane, dar au și un statut mai prietenos în raport cu mediul. De asemenea, lemnul este un material cu conductivitate termică foarte redusă, conservând eficient căldura în interior.

Încadrarea permite ascunderea cu ușurință a țevilor principale în interiorul pereților, și ventilația eficientă oferă întregii structuri ”respirabilabilitate”. Astfel poate fi redusă umiditatea în interior, și a posibilității apariției mucegaiului. 

În ansamblu, conceptul A-frame permite soluții noi la probleme de spațiu și natură, au aspect modern și materiale prietenoase cu mediul înconjurător. Designul curat, spațiile deschise și luminoase al acestor tip de cabane redefinesc nu doar modul în care ne raportăm la izolarea locunțelor, ci și diversifică gustul pentru turismul în mijlocul peisajelor uimitoare din România.

Adauga Comentarii

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

Karoly Nagy, Director General Promelek XXI

Oțelul, cupru, masele plastice au înregistrat, numai în prima parte a anului 2022, creșteri consecutive de preț, în total de peste 12%.

Karoly Nagy, Director General Promelek XXI

Gabriel Tache

Stocarea energiei și sursele regenerabile la fața locului sunt instrumente cheie ce se pot alege pentru a combate prețurile mai mari la energie pe termen scurt.

Gabriel Tache, General Manager Eaton Electric România

Daniel Barciuc, CEO al Siemens România

Trăim într-o lume în care interacțiunea oamenilor cu tehnologia este din ce în ce mai strânsă. Rolul nostru, ca furnizor de soluții, este de a facilita această interacțiune.

Daniel Barciuc, CEO al Siemens România

Knud Erik Andersen, Chief Executive Officer European Energy

Intrăm acum într-o eră în care electricitatea verde este cheia pentru deblocarea provocărilor legate de emisiile de CO2 din transportul greu, industria chimică și sectoarele de încălzire.

Knud Erik Andersen, Chief Executive Officer European Energy

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare