Viitorul in constructii: materiale si tehnologii noi

4175 vizualizari
materiale si tehnologii noi in constructii
Distribuie pe

Încă din vremurile antice omenirea a visat materialul ideal: ceva ușor, energic, convenabil ca utilizare și funcționare. În același timp, ar trebui să fie atractiv și să se laude cu indici excepționali de fiabilitate și longevitate precum și cu calități estetice. Iar aceste materiale au dat numele epocii timpurii: piatra, bronzul și fierul. Între timp, în zilele noastre, invenția noilor substanțe cu proprietățile dorite și crearea celor mai complexe structuri din astfel de substanțe a permis omenirii să obțină, într-o perioadă relativ scurtă de timp, un succes semnificativ în industria nucleară și spațială, tehnologiile informației, electronică și, de asemenea, în construcții.

Mai mult de 2.000 de materiale sunt folosite în construcțiile de ultimă generație în zilele noastre - și uneori este dificil să se stabilească care sunt materialele care stau la baza lor. Cu toate acestea, care sunt materialele viitorului? Cum diferă acestea de materialele tradiționale? Pentru a răspunde la această întrebare, analizăm unele dintre cele mai fascinante și promițătoare materiale.

Aluminiul transparent

alumimiul transparent

Da, ați citit corect: oamenii de știință au inventat un astfel de material: totuși, producția sa este costisitoare și complexă - costând aproape 5 dolari pe centimetru pătrat.
Oxinitridul de aluminiu combină aluminiul, oxigenul și azotul. Materialul, oxinitrid de aluminiu, cunoscut sub numele de AION, este de patru ori mai puternic decât sticla de siliciu topit, în proporţie de 85% la fel de puternic ca safirul şi stabil până la o temperatură de 1200 de grade Celsius.
Materialul este destul de puternic încât să oprească gloanţe și poate să înlocuiască sticla pentru lămpile de trotuar. Materialul este rezistent la zgârieturi, la șocuri și de două ori mai ușor și mai subțire decât sticla armată obișnuită.

Betonul translucid

beton translucid

Acest material a fost creat de constructori și nu de oameni de știință. Sute de mii de fibre optice se desfășoară în structura materialului compozit, realizat din ciment de înaltă rezistență, marmură fină sau granit. Rezultatul final este un material foarte robust, semi-transparent, care dă și lumină.  

Betonul verde

betonul verde

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts propun producerea de beton "verde", cu materiale organice folosite în loc de ciment, de exemplu, oase, scoici și bureți de mare. Această dezvoltare va rezolva două probleme serioase: contribuie la economisirea energiei în timpul producției de beton și elimină apariția fisurilor în timpul utilizării. Din păcate, pentru moment, un astfel de beton este încă foarte scump.

Ciuperci în construcții?

ciuperci in constructii

Materialele adecvate pentru construcții, interioare sau ambalaje pot fi fabricate din miceliu (tip vegetativ de ciupercă). Dacă ciupercile sunt amestecate cu porumb și coji de ovăz, amestecului i se dă forma necesară și este lăsat în întuneric, acesta se va transforma în ciment. Ciupercile procesează "mâncarea" timp de mai multe zile și ajung la o masă omogenă, care este apoi pusă într-un cuptor. Produsul ușor, robust și rezistent la foc și  la umiditate duce cu gândul la polistiren.

Compania de cercetare Ecovative Design, specializată în tehnologiile pe bază de ciuperci, a propus cărămizi din miceliu. Ele vin în orice configurație - ciuperca crește rapid, umple forma, se extrage și se supune tratamentului termic. Caramizile sunt robuste, dar și ușoare. Ele au și un alt avantaj. Sunt ușor de reparat, restaurat și înlocuit. De altfel, ciupercile pot fi folosite și ca suport pentru construcția de case din lemn și, de asemenea, ca izolator termic.

Strat de protecție inovator

strat de protectie inovator

Un nou înveliș din zirconiu, plastic de carbon și oxigen poate fi inserat pe lemn, metal, plastic, sticlă sau fibră. Pentru a obține nuanțe diferite, aceste componente trebuie amestecate în proporții diferite. Materialul a fost inventat pentru designul bucătăriei, dar poate fi de asemenea folosit pentru a proteja diferite obiecte, de exemplu ceasuri "inteligente" sau smartphone-uri.

Ce părere aveți? Vor fi produse aceste materiale pe scară largă? Care dintre ele v-a atras atenția?

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video