Boom-ul bateriilor de stocare face ca jumatate din energia electrica sa fie generata de vant si soare pana in 2050

268 vizualizari
statistici piata energiei
Distribuie pe

Energia electrică produsă din cărbune se va reduce de la 38% în prezent la doar 11% din producția globală de energie electrică până la jumătatea secolului, deoarece costurile comparative trec în favoarea energiei eoliene, solare și a bateriilor.

Energia produsă din vânt și energia solară va crește până la aproape 50% din generarea de curent globală până în 2050 - pe fondul reducerii drastice a costurilor și apariției unor baterii tot mai ieftine care vor permite stocarea și descărcarea energiei electrice pentru a răspunde schimbărilor cererii și ofertei, conform BloombergNEF.

În luna iunie a acestui an, Bloomberg NEF (BNEF) a publicat analiza anuală pe termen lung a sistemului global viitor de generare de energie electrică - New Energy Outlook (NEO) 2018. Raportul de 150 de pagini se bazează pe o cercetare detaliată efectuată de o echipă de peste 65 de analiști din întreaga lume, inclusiv modelarea sofisticată a sistemelor energetice în fiecare țară și evoluția dinamicii costurilor diferitelor tehnologii.

Progresele din acest an sunt primele care evidențiază impactul imens pe care îl va avea costul bateriilor asupra mixului de energie electrică în deceniile următoare. BNEF prezice că prețurile bateriilor litiu-ion, deja scăzute cu aproape 80% pe megawatt-oră din 2010 încoace, vor continua să scadă  deoarece producția de vehicule electrice va fi în creștere până în 2020.

Seb Henbest, reprezentantul pe Europa, Orientului Mijlociu și Africa al BNEF și principalul autor al analizei NEO 2018, a declarat:
"Până în 2050 vor fi investiți 548 miliarde de dolari în baterii, din care două treimi la nivel de rețea și o treime instalate în gospodării și întreprinderi. Apariția bateriilor ieftine va însemna că devine din ce în ce mai posibilă abilitatea livrării energiei electrice eoliene și solare, astfel încât aceste tehnologii să ajute la satisfacerea cererii de energie chiar și atunci când vântul nu suflă și soarele nu strălucește. Rezultatul va fi că energiile regenerabile vor cuprinde din ce în ce mai mult piața existentă de cărbune, gaz și energie nucleară".

NEO 2018 vede investiții globale în capacitatea de generare a energiei electrice între 2018 și 2050, cu 8,4 trilioane de dolari pentru energia eoliană și energia solară și cu încă 1,5 trilioane de dolari pentru alte tehnologii cu zero emisii de carbon, cum ar fi cele hidraulice și nucleare.
Această investiție va produce o creștere de 17 ori a capacității fotovoltaice solare la nivel mondial și o creștere de 6 ori a capacității energiei eoliene. Costul energiei electrice de la noile centrale fotovoltaice se preconizează că va scădea cu încă 71% până în 2050, în timp ce pentru energia eoliană onshore prețul va scădea cu încă 58%. Aceste două tehnologii au înregistrat deja reduceri de LCOE de 77% și respectiv 41% între 2009 și 2018.

Elena Giannakopoulou, Manager în economia energetică la BNEF, a declarat: "Cărbunele apare ca resursa cu cele mai slabe șanse pe termen lung. Este depășit la costuri de energia eoliană și fotovoltaică pentru generarea de energie electrică în volum și de baterii și gaz pentru flexibilitate, astfel că viitorul sistem de generare energie electrică se va reorganiza în jurul surselor regenerabile de energie - cărbunele este scos complet din circuit".

Rolul gazului în mixul de generare energie va evolua, cu tot mai multe centrale pe bază de gaze care vor fi utilizate ca rezerve pentru sursele regenerabile de energie, mai degrabă decât pentru a produce așa-numita energie electrică pe bază de încărcătură sau non-stop. BNEF vede investiții de 1,3 trilioane de dolari în noua capacitate până în 2050, aproape jumătate din acestea în fabricile de gaz petrolier decât în ​​turbine cu ciclu combinat. Producția cu gaze este estimată la o creștere de 15% între 2017 și 2050, deși ponderea acesteia în energia electrică globală scade de la 21% la 15%.

Tendințele de a arde combustibil la nivel global apar îngrijorătoare pe termen lung în industria cărbunelui, dar încurajează moderat sectorul de extracție a gazelor naturale. NEO 2018 estimează că arderea cărbunelui în centralele electrice va scădea cu 56% între 2017 și 2050, în timp ce arderea gazelor va crește cu 14%.
Aceste perspective ale cărbunelui înseamnă că NEO 2018 oferă o proiecție mai optimistă a  emisiilor de carbon decât raportul echivalent de acum un an. BNEF consideră acum că emisiile globale din sectorul energiei electrice vor crește cu 2%, începând cu 2017, până la un vârf în 2027, după care vor scădea cu 38% până în 2050.

Cu toate acestea, aceasta ar însemna în continuare că electricitatea nu reușește să-și îndeplinească misiunea de a menține nivelurile globale de CO2 sub 450 x 1/1000.000 - nivelul considerat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbările Climatice a fi compatibil cu limitarea creșterii temperaturilor cu mai puțin de două grade Celsius.

Matthias Kimmel, analist în domeniul economiei energetice la BNEF, a comentat: "Chiar dacă am dezafecta toate centralele de cărbune din lume până în 2035, sectorul energetic va continua să se mențină peste o traiectorie sigură în privința climatului, arzând prea mult gaz fără carbon. Obținerea unei deviații de două grade pentru temperaturile extreme de sezon necesită o soluție cu zero carbon, care nu implică gaze fără carbon."

Perspectiva BNEF privind noua energie este susținută de evoluția în economie a diferitelor tehnologii energetice și de predicțiile legate de fundamentele cererii de energie electrică, cum ar fi populația și PIB-ul. Se presupune că setările politicii energetice existente în întreaga lume rămân în vigoare până la expirarea planificărilor și că nu există măsuri guvernamentale suplimentare.
Printre celelalte aspecte importante ale NEO 2018 se numără ratele de penetrare ridicată a surselor de energie regenerabilă pe multe piețe (87% din cantitatea totală de energie electrică în Europa până în 2050, 55% pentru SUA, 62% pentru China și 75% pentru India). De asemenea, subliniază o trecere la o "descentralizare" mai puternică în unele țări, cum ar fi Australia, unde consumatorii de energie fotovoltaică și baterii la mijlocul secolului reprezintă 43% din capacitatea totală.

NEO 2018 analizează, de asemenea, impactul electrificării transportului asupra consumului de energie electrică. Estimă că autoturismele și autobuzele electrice vor utiliza 3,461 TWh de electricitate la nivel global în 2050, echivalentul a 9% din cererea totală. Aproximativ jumătate din taxarea necesară se va realiza pe o bază "dinamică", profitând de momentele când prețurile la energie electrică vor fi scăzute din cauza producției mari de energie regenerabilă.

Această analiză se bazează pe cele mai recente previziuni ale BNEF privind vehiculele electrice, publicată pe 21 mai, care prevedea că EV va reprezenta 28% din vânzările de mașini noi la nivel mondial până în 2030 și 55% până în 2040. Se așteaptă ca autobuzele electrice să domine piața decisiv, atingând ponderea globală de 84% până în 2030.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video