Oamenii de stiinta chinezi au inregistrat un nou record de eficienta a celulelor solare organice

524 vizualizari
celule solare organice
Distribuie pe

Oamenii de ştiinţă chinezi au stabilit un nou record de eficienţă - 17,3% - în privinţa puterii de conversie a celulelor solare organice, făcând astfel un pas suplimentar spre folosirea pe scală largă a bateriilor ecologice, potrivit publicatiei China Daily.

Celulele fotovoltaice organice (OPV) sunt fabricate din materiale pe bază de carbon, care sunt uşoare, flexibile şi semitransparente. Ele pot fi imprimate pe rulouri subţiri din plastic şi sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător în comparaţie cu panourile solare tradiţionale, care se bazează pe siliciu.

Totuşi, celulele fotovoltaice organice erau până acum mai puţin eficiente în ceea ce priveşte convertirea luminii solare în electricitate, fapt ce rezultă într-o eficienţă mai mică a puterii de conversie.

Noul studiu, condus de Chen Yongsheng, cercetător la Universitatea Nankai din Tianjin, a dovedit că panourile organice au potenţialul de a fi la fel de eficiente ca panourile realizate din silicon.

"Mobilitatea electrică redusă a materialelor organice a limitat grosimea stratului activ şi eficienţa de absorbţie a luminii", a declarat profesorul Chen Yongsheng.

Echipa lui a utilizat celule tandem, care ajung să se îmbine între ele cu ajutorul unor straturi diferite de materiale organice, în scopul de a remedia acea problemă.

"Straturi diferite de celule tandem pot să absoarbă lungimi de undă diferite ale luminii. Acest lucru înseamnă că poţi să foloseşti lumina solară mai eficient şi să obţii o rată de conversie mai mare", a adăugat profesorul chinez.

Graţie unei optimizări viitoare a acestor materiale, specialiştii se aşteaptă ca OPV să obţină o eficienţă a puterii de conversie care să fie similară cu aceea a panourilor solare tradiţionale.

 

Foto: Modul flexibil de celule solare organice dezvoltat de Fraunhofer ISE

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video