Delegatie romano-germana in Republica Moldova

86 vizualizari
Camera de Comert si Industrie Romano-Germana
Distribuie pe

In perioada 12-14 septembrie, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) a organizat, in colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti, o delegatie romano-germana in Republica Moldova. Sebastian Metz, directorul AHK Romania, impreuna cu 13 reprezentanti ai mediului de afaceri romanesc si german s-au aflat pentru trei zile in tara vecina pentru a se informa direct de la sursa si a explora oportunitatile de afaceri pe care aceasta le ofera. Impactul delegatiei a fost puternic in randul firmelor si institutiilor locale, acestea dovedind o mare deschidere pentru cooperare.

Organizarea acestei deplasari a venit ca raspuns la invitatia lansata de vicepremierul Octavian Calmic in cadrul intalnirii lunare a membrilor AHK Romania din luna martie a.c. AHK Romania a colaborat in cadrul proiectului in primul rand cu partenerii sai traditionali: Ambasada Germaniei in Republica Moldova, GTAI (Germany Trade and Invest – Agentia germana pentru relatii economice internationale) si GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit). Eforturile organizatorice au fost sustinute si de catre MIEPO (Organizatia de Atragere a Investitiilor si Promovare a Exportului din Moldova).

Delegatia a fost primita de catre viceministrul economiei, Vitalie Iurcu. La intalnirea de lucru au participat de asemenea reprezentati ai Ministerului Finantelor din Republica Moldova, ai autoritatilor vamale si ai MIEPO. Ministrul Iurcu a concluzionat ca ”existența unui climat fiscal favorabil pentru investitori, amplasarea geografica avantajoasa, accesul liber pe piața externa, precum și alte facilitați oferite de autoritațile naționale constituie unele din principalele avantaje investiționale oferite de Republica Moldova companiilor care vin cu proiecte investiționale”.

Pe parcursul celor trei zile au mai fost vizitate companii moldovenesti cat si companii cu capital german prezente in Republica Moldova, cum ar fi CMC-KNAUF SA, Steinel Electronic dar si Universitatea Tehnica a Moldovei si Scoala profesionala nr. 5 din Balti, scoala in care a fost implementat un sistem de educatie dual dupa model german la initiativa celui mai mare angajator german din piata locala – Dräxlmaier Group,

In vederea facilitarii de contacte cu potentiali parteneri de afaceri, AHK Romania a organizat atat o receptie foarte bine vizitata, dar si o bursa de cooperare in cadrul careia au avut loc peste 50 de intalniri bilaterale intre participantii la delegatie si companii din Republica Moldova.

Sebastian Metz explica: „Viziunea acestui proiect a fost de natura trilaterala – in calitate de organizatie bilaterala urmarim interesele tuturor membrilor nostri – atat germani cat si romani - si este in interesul acestora sa evaluam si sa le prezentam oportunitatile de afaceri pe care le ofera acest amplasament investițional”.

Participantii la delegatie s-au aratat incantati de aceasta prima vizita si foarte optimisti cu privire la activitatile lor viitoare in Republica Moldova.

www.ahkrumaenien.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 8.800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 108.776 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.666 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video