Turda, premiata in UE pentru mobilitate durabila

190 vizualizari
Turda planificarea mobilității urbane durabile
Distribuie pe

Turda este al 6-lea oraș european ce primește premiul pentru planificarea mobilității urbane durabile (Sustainable Urban Mobility Planning - SUMP - Award). Alături de ea, au mai fost premiate Viena și Igoumenitsa, ambele pentru mobilitate durabilă, prima în categoria marilor orașe, iar cea de-a doua într-o categorie nou-înființată, dedicată localităților urbane de dimensiuni mai reduse. Ceremonia de decernare a distincțiilor europene a avut loc miercuri, 21 martie, la Bruxelles.

turda

"Felicitări tuturor câștigătorilor. Prin acțiunile lor, aceste orașe nu doar creează o Europă mai durabilă, ci își ajută locuitorii să se deplaseze într-un mod mai ecologic, sănătos și plăcut. Sper ca acțiunile lor să ofere inspirație și altora să adere la mesajul central al Săptămânii europene a mobilității (EUROPEANMOBILITYWEEK) – mobilitatea durabilă este alegerea potrivită pentru toată lumea", a declarat comisarul european pentru transport Violeta Bulc.

Cele trei orașe au fost selectate de un juriu independent, format din experți în domeniul mobilității și transporturilor. Fiecare va beneficia de un videoclip de promovare a realizărilor în domeniu. Premiile le-au fost înmânate de comisarul european Violeta Bulc și de directorul general pentru mediu Daniel Calleja.

Juriul a acordat premiul SUMP 2018 orașului Turda pentru viziunea clară de planificare, strategia robustă de finanțare și obiectivele măsurabile. Totodată, juriul a apreciat pozitiv posibilitatea de replicare a strategiei și potențialul său de a constitui o inspirație pentru alte localități de dimensiuni similare (Turda având în jur de cincizeci de mii de locuitori). De asemenea, juriul a considerat că planul are un nivel de ambiție ridicat, dată fiind dimensiunea relativ redusă a localității, în special în domeniul mobilității în comun. Celelalte două finaliste ce au concurat pentru premiul SUMP 2018 au fost zona metropolitană Manchester (Marea Britanie) și Milano (Italia).

Context

Premiile europene pentru mobilitate urbană durabilă oferă recunoaștere autorităților locale care depun eforturi semnificative pentru promovarea acesteia, în timp ce premiul SUMP recompensează performanțele deosebite în planificarea acestui tip de mobilitate. Ediția 2018 a celui din urmă s-a concentrat pe mobilitatea în comun în procesul de planificare.

Săptămâna europeană a mobilității (link is external) (EUROPEANMOBILITYWEEK) se desfășoară în fiecare an în perioada 16-22 septembrie, oferind orașelor europene posibilitatea de a testa alternative de transport durabil. Încurajarea alegerii unor modalități de deplasare cum sunt mersul pe jos sau cu bicicleta are ca rezultat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirea calității aerului, zonele urbane devenind astfel mai atrăgătoare ca loc de muncă și viață.

De ce considram planul de mobilitate urbană cel mai important proiect al municipiului Turda?

PMUD Turda este cel mai relevant proiect al municipiului Turda in anul 2017 pentru ca a fost elaborat printr-o abordare participativa a comunitatii locale si a rezultat in crearea unui portofoliu de proiecte in valoare de 127 milioane euro pana in 2030, destinate imbunatatirii transportului public local, a infrastructurii rutiere si a dezvoltarii infrastructurii pietonale si velo si nu in ultimul rand pentru imbunatatirea mediului urban si cresterea calitatii vietii locuitorilor din Turda. PMUD Turda deschide in acelasi timp calea catre atragerea de finantari nerambursabile in valoare de 31 M euro pentru dezvoltarea integrata a principalelor coridoare de mobilitate urbana si a transportului public, alaturi de alte 7 M euro pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere in zona balneara Turda si pentru valorificarea potentialului turistic al Manastirii Mihai Voda – locul de inmormantare al Voievodului Mihai Viteazul.

PMUD Turda introduce conceptul de dezvoltare integrata a coridoarelor de mobilitate urbana, abordand in mod unitar dezvoltarea si modernizarea tuturor elementelor de infrastructura asociate cu mobilitatea, pornind de la modernizarea infrastructurii rutiere si continuand cu amenajari ale spatiilor pietonale, amenajara de piste de biciclete, a aliniamentelor de spatiu verde, dar si a facilitatilor complementare sistemului de transport public: statii de imbarcare, sisteme e-ticketing si management inteligent al traficului, sezori, sisteme de monitorizare. Spatiul urban devine astfel un coridor de mobilitate al oamenilor si marfurilor, dar in acelasi timp devine un spatiu atractiv, locuibil si prietenos cu mediul, statiile de transport public devin “hub”-uri urbane, iar trotuarele devin zone pietonale ameajate arhitectural pentru un mod de viata sanatos si placut.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video